爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

大宅

本身一架舊車夠期換,老婆建議買七人車,但我反覆思考左好耐,雖則話一個家庭有老婆仔女有父母加埋工人的話只有 7/8 人車先可以坐得晒,但係呢種 full load 既機會其實真係少之有少,絕大部份時間都係坐 1-2 人,假如為左偶然的全家總動員買一架大牛龜,平時就算一個人都要開住佢,又阻地方又耗油,大家覺得值得嗎?

最慘係七人車選擇太少,堅持要歐洲車的話就更少,睇黎睇去都冇心水~~

複式洋房

simply answer this:

family or yourself or both.

if answer is both, you need two cars...hahaha

seriously: 7 seater with sliding door is very useful if you have a faimly to carry, very easy to get in and out for the elderly, even you might never seat more than 4 persons, but when you put down the last roll of seats you have huge storage, very handy when you need to move stuff.

the only down side is all 7 seaters are very ugly (doesn't matter Europe or Japan car) and the all drives like a boat and moves like an old man.

珍珠宮

畀面勳章

回覆:其實係咪真係咁有需要買七人車?

我一攞到牌就買7人車, 個個都問點解我唔買5人車入手。 我嘅理由係: 我會預埋一家四口加一兩個長老, 雖然我多數只係一家四口出入。

事實上, 冇後悔! 長老坐得舒服, 放埋細路單車, 輪椅, 仲可以收起後排櫈放嘢, 一家出入都好輕鬆。

珍珠宮

畀面勳章

引用:我一攞到牌就買7人車, 個個都問點解我唔買5

原帖由 Teresa 於 14-11-07 發表
我一攞到牌就買7人車, 個個都問點解我唔買5人車入手。 我嘅理由係: 我會預埋一家四口加一兩個長老, 雖然我 ...
仲有, 雙電門好好用, 上落車方便, 唔使佢地自己開門關門, 感覺安全好多。

禁止訪問

大宅

如果你一心買架車就係打算用黎做「家人的司機」,咁當然唔會太在乎七人車的 downside,但如果你本身係開慣大 cc 細車的人,你會覺得個對比係非常強烈。之前去旅行都開過幾款七人車,車身大同冇型冇款都唔在講,主要唔明點解在操控性同扭力方面硬係唔可以做好少少,令做司機的有返的多少少駕駛樂趣~

> family or yourself or both.
> if answer is both, you need two cars...hahaha

Yes, this is likely the only way out, but my original idea was to combine my 5 seater and 2 seater into one single vechicle coz I seldom drive these days. If I have to maintain both then the solution is to replace them with a family 7s and a sportive 5s.

禁止訪問

大宅

如果樓主只係想要多兩個位以備不時之需,可以考慮5+2嘅SUV。大位坐前中排,細路坐第三排。平時自己揸又開心,諗諗。

子爵府

樓主心中已揀了五人車,七人車點講都五會揀

大宅

hihieveryone 發表於 14-11-7 16:24
樓主心中已揀了五人車,七人車點講都五會揀

都唔係,如果真係搵唔到一架兩全其美七人車,唯有繼續用兩架車。

因為宜家其實好少開車,維持兩架車心理上覺得有少少浪費,單係兩個停車場每月已經 7K

大宅

kennyklt 發表於 14-11-7 15:19
如果樓主只係想要多兩個位以備不時之需,可以考慮5+2嘅SUV。大位坐前中排,細路坐第三排。平時自己揸又開心 ...

其實我有想過 x5 或 q7, 不過用得七人車見好多人都話有趟門方便 D, 所以好矛盾~

珍珠宮

畀面勳章

codeblue 發表於 14-11-7 16:38
其實我有想過 x5 或 q7, 不過用得七人車見好多人都話有趟門方便 D, 所以好矛盾~

...

有趟門真係方便好多, esp. 電門. 喺carpark泊左車, 唔驚因推開門而撞到隔離車車身. 你知啦, 有時D細路無情力一野推門就會整花人地架車. 而家用左電趟門, 未行到埋車已經可以搖控開門, D細路慣左知道會"自動"開門, 佢會等我開比佢上車.

珍珠宮

好媽媽勳章

而家好多細七架... 基本上長度同5人房車差唔多... 只係尾位車頂高左,所以可以做多一排.. 我平時都係坐最多4人, 好間中先坐6-7人, 平時我摺埋個尾, 放到兩部摺單車, 抹車野... 仲有好多位... 好過房車既車尾, 放單車都有難度... 不過要留意, 有D細七尾排可能唔可以放低只可以推前...

別墅

買部千五七人車

男爵府

引用:simply answer this:family or yourself or

原帖由 3643 於 14-11-07 發表

simply answer this:
I love how you described the MPV , straight to the point. much prefer a standard 5-door saloon for everyday driving.

複式洋房

福士部sharan 都好似幾好,有1.4 2.0版,我都心思思

複式洋房

回覆:codeblue 的帖子

我都係同老婆,七歲嘅女,都買左架Estima 大啲佢地又可瞓好啲!

複式洋房

回覆:abd1751 的帖子

但力水真係好流,油仲用多了

禁止訪問

複式洋房

回覆:barony 的帖子

Wish要買就2.0啦,二手價都好啲

首頁

尾頁

跳至