婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我奶奶幫我叔仔交首期買左層樓, 佢地兩個一齊供同一齊住左7年, 而家叔仔結左婚, 想賣左層樓, 同佢老婆搬出去住, 但係無話帶奶奶一齊, 佢賣左d錢又無話比返d奶奶, 我老公問我可唔可以叫奶奶黎我屋企住, 我無答應到, 因為我驚大家相見好, 同住難, 我奶奶好鍾意打麻雀, (我最憎打麻雀), 又好多親戚朋友(由其內地親戚), 奶奶又鍾意攞人地唔要既野返屋企, 就算無用都攞返屋企擺, 不過奶奶有樣野好, 佢無嘜奶奶架子, 平時我地去佢屋企食飯, 佢都無要求我幫手做任何家務, 有時就係因為佢無奶奶架子, 佢成日比我大嫂蝦, 我奶奶又唔噤出聲, 但係就成日係我同我老公面前話大嫂既不是, 有時我真係頂唔順, 話奶奶點解你唔係大嫂面前同佢講, 因為我真係好tired of hearing it. 如果你地係我, 答唔答應我老公同奶奶住好呢? 唔同佢住, 又好似好不孝噤?

大宅

原文章由 cma2563 於 08-3-24 16:16 發表
我奶奶幫我叔仔交首期買左層樓, 佢地兩個一齊供同一齊住左7年, 而家叔仔結左婚, 想賣左層樓, 同佢老婆搬出去住, 但係無話帶奶奶一齊, 佢賣左d錢又無話比返d奶奶, 我老公問我可唔可以叫奶奶黎我屋企住, 我無答應到, ...

你都識講相見好同住難 ,其實唔洗人再比意見你了,因為要對住99個個人係你呀ma ,依自己想法做la,自己接受到ga咪一齊住lo,唔得ga就唔好勉強自己la ,如果我c6咁問我,我一定say no la,因為知道自己唔可以同99一齊住,實日日嘈哩,c6實煩到想死tim

大宅

千期唔好,到時想佢走就難

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章

千其唔好呀,,到時後悔就唔知
點算架啦

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 cma2563 於 08-3-24 16:16 發表
我奶奶幫我叔仔交首期買左層樓, 佢地兩個一齊供同一齊住左7年, 而家叔仔結左婚, 想賣左層樓, 同佢老婆搬出去住, 但係無話帶奶奶一齊, 佢賣左d錢又無話比返d奶奶, 我老公問我可唔可以叫奶奶黎我屋企住, 我無答應到, ...

你都十分清楚相見好,同住難呢個道理,
就冇謂破壞大家本來唔錯o既關係啦

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

冇乜99架子唔=好99+易相處
如果你真係同佢一齊住,到時你就知味道!

別墅

除非迫不得意....如果唔係...十萬個唔好
我係一個六隻貓貓既貓媽...而且今年九月都會做小寶寶o既媽媽!

http://fionalan2612.spaces.live.com

男爵府

唔好 唔好 唔好 唔好 唔好 唔好 唔好 唔好 唔好 唔好 唔好 唔好 唔好 唔好 唔好 唔好 唔好 唔好唔好 唔好 唔好 唔好 唔好 唔好 唔好 唔好 唔好 唔好 唔好 唔好 唔好 唔好 唔好 唔好 唔好 唔好唔好 唔好
唔好 唔好 唔好 唔好 唔好 唔好 唔好 唔好 唔好 唔好 唔好唔好 唔好
依家拒絶佢, 最多有少少hard feeling, 可能你c6仲未同你99講過不過問下你先呢, 你都識講啦, 相見好同住難喎, 雖然依家佢對你無乜野, 但係一齊住, 如果夾唔到, 你就變左同你大嫂一樣係蝦佢既人, 佢又走去同的親戚講你, 你頂唔頂得順先? 佢今日話得你大嫂, 第二日都可以話得你囉, 千祈咪心軟, 大日後悔莫及, 如果你想孝順佢, 最多多的請佢飲茶食飯, 打多兩次電話問侯佢, 但係千祈唔好引狼入室, 記住一句, 請客容易送客難呀....

[ 本文章最後由 碟碟 於 08-3-24 19:36 編輯 ]

複式洋房

If she was your mother, and your husband said no. Is it ok?

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

千祈唔好呀!!平時見個面食餐飯頂多咪用你幾個鐘~但係一齊住就要朝見口晚見面,磨擦一定一定會有,舉個例佢真係日日搵人返嚟打牌,你唔鍾意但係出唔到聲要死忍;到你忍無可忍出聲,佢又覺得你連佢興趣都干涉,大家心裡面都有刺,到你哋兩個都向你老公投訴,你老公覺得左右為難,分分鐘影響埋你倆口子感情,成日為你99嘈就無謂啦!!!我唔係嚇你呀~我媽咪同我阿嫲大家唔妥大家十幾廿年,試過喺眾人面前開火,我爸爸又唔出聲,我媽咪真係到依家阿嫲過咗身幾年都仍然好嬲我阿爸無出面幫過佢!所以...可免則免啦~~~~

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

同埋我唔覺得唔同佢一齊住係不孝,嗰個又唔係自己阿媽,孝乜鬼??

禁止訪問

大宅

千萬不要和99住, 我是一個過來人, 同99住左3年,最後捱不住99的無'理由'誹謗及是非 !!!!. 再住落去,我會自殺.
(1)拍拖時,對我好好,食飯時,四萬咁好, 又會問候你
(2)結婚第一年,對我都好好,家頭細務,我全部都不用做, 連碗都唔需要洗
(3)結婚第二年,見我未有bb, 開始俾說話我聽, 單單打打, 趁老公不在場時,就講d 二奶話題, 話[女人唔生,男人就會包二奶]. 行動越來越過激. 晚晚係公園講新抱是非, 老作一些大話出來,搏其他街坊同情,
(4) 請鐘點工人做家務, 就大哭大鬧話我地趕佢走....
(5) 第三年,我終於頂唔順, 間唔中搏下奶奶嘴, 佢湊bb 既態度令我好驚. e.g 佢要同bb 訓, 唔準請工人, 有次佢仲話,如果我趕唔到去醫院生, 佢可以幫我接生...........
(6).. 最後, 佢係老公面前,誣陷我趕佢返鄉下, 連老公都嬲左我.
仲有,同奶奶住, 夜晚去完街, 佢就唔訓等你門, 好似好慘, 朝早,煮好所有飯,等你起身吃. (已經講左唔係屋企食) ,99都仲要煮, 如果唔食, 佢會好慘咁既樣.

大宅

我99都好好架,對我仲好過佢個仔,不過我一定唔會同佢住
1.妳只係平時去佢屋企,佢一定唔會要求妳幫佢,如果一齊住唔通妳由得佢做家務 ,到時d家務一定妳做哂,佢只會幫下手
2.佢like打麻雀,唔通佢請親戚朋友上去打幾圈妳唔俾呀,但係妳又唔like打,而且妳講到佢好鍾意,咁一個星期點都會有一次,妳接唔接受到先
3.佢係妳同c6面前話俾妳大嫂蝦,妳有冇問過妳大嫂係唔係有d咁嘅事呀,如果妳冇問過,而妳99都有可能係講大話嘅時候,到時俾人背後講壞話嘅可能係妳啦

不過最後決定同唔同佢住都要妳過唔過到自己個關啦,因為妳怕俾人話妳不孝嘛
妳係想可能背個不孝罪名定係為自己招來日後嘅麻煩就好睇妳啦

大宅

多謝你地既意見, 我同老公講左我既感受, 佢話如果奶奶黎住, 佢會同佢阿媽講清楚條件, 1. 唔可以係屋企打牌 2. 我地淨係provide間 room比佢訓同擺夥, 其他擺唔落間room 既野要扔左佢, 不過我都知依家講就係噤講, 到時入左黎住又唔同....其實我奶奶平時個人都唔係好難相處, 我同老公晚晚都去奶奶到食反 (我地住得好近), 我依家有左bb, 遲d會請個工人, 我老公話到時唔駛奶奶烹反, 叫佢過黎我地度食, 我老公話第時如果佢住係我地度, 仲可以幫我地睇住個工人, 唔駛驚個工人打bb, 點都好, 一日叔仔層樓都未放盤, 我都仲可以諗下點做

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章

聽你咁講, 你老公多數都會叫99嚟住啦......而家約法三章啫, 第二時99唔跟住做, 唔通你同佢嘈咩??!! 三思三思.......

原文章由 cma2563 於 08-3-25 13:37 發表
多謝你地既意見, 我同老公講左我既感受, 佢話如果奶奶黎住, 佢會同佢阿媽講清楚條件, 1. 唔可以係屋企打牌 2. 我地淨係provide間 room比佢訓同擺夥, 其他擺唔落間room 既野要扔左佢, 不過我都知依家講就係噤講, 到時 ...

大宅

睇黎版主心裏面都默許左99會黎住架啦!!

但我想提醒既係講左係一回事, 佢到時做左, 你又可以點呢?? 拋佢出街?? 佢都無地方住啦!!

洋房

無必要,就唔好同奶奶住,實後悔!

真呀!若無必要,就唔好同奶奶住,實後悔!
我老公係獨仔,無兄弟姐妹,3年前,因經濟問題,被迫要同老爺奶奶住,連埋我兩個仔女,一共6人同住一間屋,從那天起,我的情緒及健康大受影響,老公夾在中間好難樣樣出聲,......依家我只得兩個選擇,一係忍兩老唔住,日日嗌交,一係每日早出晚歸(放工後都唔想咁早返屋企)等佢地差不多瞓才返去,費事見到佢地的嘴臉。
總之,有得揀,一定唔好同奶奶住,對相方都好!

首頁

尾頁

跳至