婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

其實我一直同我奶奶同住相處都無咩特別問題,但係對我個3歲小朋友教育上就出現好大分歧,噚日隻囝唔知點解點都唔肯瞓,又開奶又俾包包佢食,點都唔肯瞓,攪到成3點先瞓到,第今早,我出左門口我奶奶就叫姐姐唔好俾阿囝返學,因為佢噚晚好夜瞓,我打返去先知,我即刻好想發癲,眼瞓就唔返學? 因為本身姑奶有個細仔,就係縱到鍾意返就返,唔返就唔返,所以我真係好反感我奶奶架縱小朋友方法,我好怕自己個囝會咁,我老公就話個囝咁細,唔係咁早就要軍訓,話佢瞓咁少,返學(全日)會好辛苦,唔明點解我咁都要發癲,係唔係我真係太嚴厲?

大宅

回覆:係我太嚴厲

重有一點,就係我老公個人,40歲前都係啲鐘意返工就返工,打機太夜太眼瞓就唔返工,但我就係一個從來唔會遲到返工架,所以我好怕個囝會似佢地!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我個大囡由細到大除非病左之外 無得唔番學請假 係責任心既問題
無得比佢中意就番 唔中意就唔番
唔訓覺唔夠訓係佢自己既問題

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

試䈑幾次唔夠訓辛苦 咁佢就會乖乖早訓番
太就佢真係害死佢

大宅

我會堅持叫工人帶小朋友返學,唔想比小朋友知道,夜訓第日就唔使返學,叫姐姐帶返學,況且全日班下午有午睡時間,他回校中眼訓老師都會打比你,到時同老師說明就可以!

別墅

你冇問題, 冇規矩不成方圓.
小朋友好醒, 試過一次唔瞓就可以唔返學, 佢遲D仲會繼續.
千祈唔好俾人縱到佢咁.

大宅

係,我都覺得要訓練佢架責任心,而家唔教唔通等18歲先教,我重以為自己好過份咁對個3歲小朋友,我今晚會返去同姐姐大聲講,無我批准,點都一定要返學!

侯爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

其實係99同老公有問題=-=
點可以因為夜訓左就唔返工?.?
咁樣係無責任心GE行為,如果縱壞左大個返工都係咁,分分鐘養個小朋友都死個日

複式洋房

責任感好緊要姐,三歲定八十啊!同你老公好好地傾下,講出你想點。
同佢講埋~以後你教仔,唔洗奶奶插手!

大宅

回覆:lokyan0901 的帖子

係,就因為個老公已經係咁,我已經捱得好辛苦,如果個囝都係咁,我真係

大宅

回覆:koey1526 的帖子

其實我姑奶個老公都話過佢,人地阿媽教囝,你地就唔好理不過我地呢啲全識媽咪,好多時候都係奶奶照顧,好似晚飯咁,佢知我返到一定唔俾人喂,佢就係我返去之前叫姐姐喂飽,你地話死唔死,成3歲都要喂

大宅

引用:其實我一直同我奶奶同住相處都無咩特別問題

原帖由 mathawmama 於 14-11-20 發表
其實我一直同我奶奶同住相處都無咩特別問題,但係對我個3歲小朋友教育上就出現好大分歧,噚日隻囝唔知點解 ...
我支持你!唔可以比小朋友覺得佢中意就返學唔中意就唔返!

大宅

你唔係太嚴厲,宜家3歲眼訓就唔返學,到小學、中學咁點? 你老公已經係一個例子,大了鍾意返工就返,唔返就唔返? 無責任感~

小朋友真係要由細訓練到大,而且讀全日,一定有小睡時間,所以下次你 99 再係咁,就叫姐姐直接送返學。

大宅

回覆:candy-chiu 的帖子

係,我今晚返去就會明確指示,無我同意,一定要返學!

littlesun    發表於 14-11-21 01:08

大宅

站在家長角度 真係無問題ga
返學除左學習知識仲有學習責任感同守時ga
夜訓都要佢返學 一定要
返到學校俾老師話 都係因為佢自己吾肯訓所以上堂中眼訓!
身教係好重要 我相信樓主做我好好
但樓主老公,奶奶做吾做到呢…
對小朋友影響都好大

夜晚吾訓係偶爾一次定平時都係咁?
可以請老師幫忙教導
因為小朋友 聽老師話多過家長話ga

侯爵府

我的育兒心得勳章

唔緊要,叫你c6搵多d錢養個二世祖出嚟啦!!

大宅

醒目開學勳章

回覆:mathawmama 的帖子

你老公係咁樣,就係因為佢母親。

如果妳唔想自己孩子都一樣,就唔好俾長輩插手管教嘅事。

子爵府

小豬澄 發表於 14-11-20 11:55
我個大囡由細到大除非病左之外 無得唔番學請假 係責任心既問題
無得比佢中意就番 唔中意就唔番
唔訓覺唔夠 ..me too

男爵府

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

lokyan0901 發表於 14-11-20 12:15
其實係99同老公有問題=-=
點可以因為夜訓左就唔返工?.?
咁樣係無責任心GE行為,如果縱壞左大個返工都係咁,分 ...
x2

珍珠宮

當然要反啦! 唔反點會知遲瞓後果!

首頁

尾頁

跳至