跳至

首頁

尾頁

別墅

您地有無唸住生多個baby陪哥哥或者姐姐丫?!

我就想生多個比個仔做伴... 兩個一齊成長會好啲... ^^
因為我都係大家庭長大的(我有四個弟妹)... 開心好多哩...

不過, 唸緊隔幾耐生好?! 一年?定兩年?!,,,,,

男爵府

醒目開學勳章

都有諗過..不過要儲定多d$先得..
因為..真係好痛..所以下胎揀開刀..
同埋會等阿b開始返學..大約3歲先..
如果唔係就要請工人..又多d開支..

珍珠宮

畀面勳章

回覆 #1 beemabeeba 的文章

我係開刀生, 諗住順產既, 點知都係要捱一刀,生完痛足成個星期都好痛, 到早排轉天個偒口都陰陰痛, 我都諗住要生多個, 不過下胎多數又係開刀既la , 其實好羨慕順產媽咪既。

男爵府

醒目開學勳章

原文章由 sinnacat 於 08-3-27 17:17 發表
我係開刀生, 諗住順產既, 點知都係要捱一刀,生完痛足成個星期都好痛, 到早排轉天個偒口都陰陰痛, 我都諗住要生多個, 不過下胎多數又係開刀既la , 其實好羨慕順產媽咪既。 ...

我反而好羨慕開刀生既媽咪喎~
唔使挨陣痛嘛~我順產個傷口都痛左大半個月呀~
頭兩個星期坐都坐唔到..
而家諗返起都仲驚緊..

伯爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

原文章由 beemabeeba 於 08-3-27 17:33 發表

而家諗返起都仲驚緊.. ...

而家諗返起都仲驚緊..ME TOO AR~~~~~

複式洋房

原文章由 beemabeeba 於 08-3-27 17:33 發表

而家諗返起都仲驚緊.. ...

我都係...

我應該會生多個,不過點都要去私家生,就算順產都有得做無痛分娩吖,呢胎係公立醫院,痛咗兩日幾,唔好再搞我!!!

水晶宮

wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我都諗住生多個呀...其實獨子/女,成長路程真係會比較悶ga
就算兄弟姐妹間有時嘈交打交都好啦..但總會有雙方依賴時候,真係開心好多ga!!
不過下胎我都會係公立順產,平d ma,我寧願留返d 錢俾bb,就算痛都係值得o既

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

想生多個,如果可以想生多個女+仔...我鍾意女多過仔,但又想有仔有女,所以想有2女1子...
不過我開刀,我好驚,因為我痛足一個幾月,生完成兩個星期都唔敢仰睡,因為一仰睡,我就痛到好難起身..係醫院既日子好慘..

開刀係咪唔可以咁快再懷孕ga?因為我聽過會爆子宮呢樣野...
我想2009 or 2010年生多個ga..

大宅

好媽媽勳章

我都係想生多個,我個B係囡囡,第二胎仔囡都無所謂,最緊要係健康和大囡有個陪。因為開刀同埋工人走左要自己揍,所以都會等BB2歲半先開始整第二個餅餅 。
「祂未曾允許天常蔚藍,祂未曾應允花兒常開,祂卻因許祂的慈愛常在。」

大宅

其實我覺得開刀或順產都係痛, 只係痛起唔同時候. 如果開刀, 之前唔痛, 但之後生咗bb出嚟, 會比順產媽媽辛苦. 相反, 順產媽媽之前好痛, 但之後會快復完過開刀媽媽 (須然都會唔舒服, 但比較開刀媽媽好啲). 總之, 生過bb之後, 覺得媽咪好偉大.

其實, 未生bb之前, 我決定生1個, 但生咗bb之後, 都想生多1個可以陪吓亞女, 但老公話生1個夠, 唔想再要多一個. 所以, 我應該唔會生多一個.

複式洋房

我都想囝囝有個妹妹或者弟弟陪佢玩,希望佢哋大個咗好互相照應,同埋學習彼此相愛,好過淨係喺幼兒園學。
我都諗住一、兩年之後就生,最好係囝囝3歲前,聽講話佢哋感情會好啲。
我之前係聯合醫院生,啲姑娘同助產士係極好,我係順產,雖然真係好痛,但而家又唔記得,加上人哋話第二胎會生得好快,所以多數會順上,慳番啲錢買野俾BB嘛。

複式洋房

原文章由 astermama 於 08-3-28 09:26 發表
我都想囝囝有個妹妹或者弟弟陪佢玩,希望佢哋大個咗好互相照應,同埋學習彼此相愛,好過淨係喺幼兒園學。
我都諗住一、兩年之後就生,最好係囝囝3歲前,聽講話佢哋感情會好啲。
我之前係聯合醫院生,啲姑娘同助產士係極 ...

我都係係"聯合"生架 我好同意你既講法呀

我係順產架... 其實而家我都唔記得點痛 lu....

我諗我都會生多一個... 甘我豬女就可以有個伴

複式洋房

我都諗住生多個呀,09 or 10年生。第一個響私家醫院開刀我響度諗,如果第一胎係開刀,第二胎如無意外都要開刀。Then第二胎我去公立醫院生,開刀機會都好高啦,可以save唔少$$有唔使驚挨順産的陣痛納左稅享受番D福利,好應該o者。你地覺得呢?

洋房

好驚~~生又驚, 湊又驚, 真係唔敢生住

男爵府

我琴晚生左喇!
發夢o個陣。
我有10兄弟姊妹+我生呢件已屆高齡,我都想盡快生多件。
不過我諗要等隻豬返學先得。
原文章由 wai_wai_121 於 08-3-27 16:06 發表
您地有無唸住生多個baby陪哥哥或者姐姐丫?!

我就想生多個比個仔做伴... 兩個一齊成長會好啲... ^^
因為我都係大家庭長大的(我有四個弟妹)... 開心好多哩...

不過, 唸緊隔幾耐生好?! 一年?定兩年?!,,,,, : ...

男爵府

我都係開刀,係第二、三日,遲左食藥,d止痛藥力剛過,痛左一陣。其他時間一d都無痛過喎!
我仲全程笑住咁生(半身麻醉),不知幾開心。
原文章由 我愛Corina 於 08-3-28 07:49 發表
想生多個,如果可以想生多個女+仔...我鍾意女多過仔,但又想有仔有女,所以想有2女1子...
不過我,我好驚,因為我痛足一個幾月,生完成兩個星期都唔敢仰睡,因為一仰睡,我就痛到好難起身..係醫院既日子好慘..

...

大宅

我懷孕過程好辛苦,又係開刀生,到依家都陰陰痛,係私家生又好貴,宜家湊女又無哂自己時間。全程無人幫,成件事我都好大壓力 。雖然老公好想生,但我暫時都唔會。

我深信宜家仲未係bb用錢時間,等到佢返學條數有排計。 我會等到個女返學先再考慮,我諗唯一令我再生係想個女有個伴,仔女都無所謂,只希望佢地一同成長,將來我地百年歸老,佢地都仲可以互相依靠

大宅

對唔住, 我係路過, 我已經生了第二個; 大囡未出世前未諗過生幾多, 但我因為太愛佢, 很想為她生個細佬/妹, 寧願自己辛苦d, 雖然我可以伴她玩, 但兄弟姊妹的互相愛護是不一樣的

而且在我教書生涯中, 我看見很多獨子獨女的父母家人每事都是以他為主, 容易令他們造成性格自我中心, 我不希望自己的子女是小霸王

大宅

都想09 / 10年生多個, 因為唔想囡囡自己一個好寂寞, 但又好驚, 因為陣痛真係好痛, 又唔想開刀生, 晒錢. 但人地話兄弟姐妹唔過3年, 會無咁易有代溝喎, 如果唔係, 都想等囡囡大d先再生.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

原文章由 余魚媽 於 08-3-28 08:46 發表
我都係開刀,係第二、三日,遲左食藥,d止痛藥力剛過,痛左一陣。其他時間一d都無痛過喎!
我仲全程笑住咁生(半身麻醉),不知幾開心。

我雖然半身麻醉,但我就黎暈咁濟,因為我一早比醫生吉穿羊水,之後有經過陣痛(開頭果d je,唔算好痛),無耐就發燒...所以我好唔舒服....
起床咪要用腰力既,我tummy咁痛,我用唔到力起床,下下要人借力比我先起到身(起到身,都痛到半死),所以我唔敢仰睡呀...
你地有冇人聽過,開刀之後太快懷孕or第2胎順產驚爆子宮ga?

首頁

尾頁

跳至