論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

之前都有post過個post, 叫做:有d唔開心...有冇人可以入來傾下

現在想問大家多少少嘢, 請幫忙!(D問題, D BK 媽媽可能答JOR部分)

想問下BK媽媽的做法, 作一參考, 十萬個THANKS。有D Q,BK 媽媽可能答JOR部分

1.
屋企不是貴的零食, 不用LOCK, 但一D貴的保健食品,如蜂蜜, 蜂王漿, 貴的GREEN TEA, 白蘭士雞精…….工人偷來FOR自己, 真是防不SING..
想問下, 假設 (是假設, 所以冇都可以俾下意見)大家食呢D咁的東西會不會LOCK?? 硬係擔心俾工人偷, 因為試過, 好認真講過也如是

2, 假設大家用D D的護膚品, 沖涼液,洗頭水,會否LOCK??OR用乜方法去防她們用?

3,其實是否以上貴d的東西, 即使貴,都唔使咁擔心工人偷??

4.叫工人買SONG, 多久買一次??SONG會不會要求工人俾番單你?或者問題是, 你們的做法是如何?

5.有時D生果, 面包, 下午茶之頪的東西, for 自己早餐, or下午茶。有時不太想落街, 叫工人買會不會拎單? 或者問題是, 你們的做法是如何?

[ 本文章最後由 siucatcat 於 08-3-27 22:39 編輯 ]

男爵府

再次搶答! 哈哈~

1.
屋企不是貴的零食, 不用LOCK, 但一D貴的保健食品,如蜂蜜, 蜂王漿, 貴的GREEN TEA, 白蘭士雞精…….工人偷來FOR自己, 真是防不SING..
想問下, 假設 (是假設, 所以冇都可以俾下意見)大家食呢D咁的東西會不會LOCK??
只LOCK左...BB既珍珠末(驚佢亂放,但冇驚佢偷食)

2, 假設大家用D D的護膚品, 沖涼液,洗頭水,會否LOCK??OR用乜方法去防她們用?
冇LOCK

3.叫工人買SONG, 多久買一次??SONG會不會要求工人俾番單你?或者問題是, 你們的做法是如何?
餸呀~~~ 一星期3次.已答

4.有時D生果, 面包, 下午茶之頪的東西, for 自己早餐, or下午茶。有時不太想落街, 叫工人買會不會拎單? 或者問題是, 你們的做法是如何?
有單咪俾,冇單咪算~ 樓下野,知價架嘛
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

珍珠宮

畀面勳章

問題 1. 唔會lock, 不過會好留意d嘢有無少到
2. 同上
3. 隔日買一次,超市要單, 街市無既就叫佢寫入薄仔, 買咩嘢用左幾錢, 得閒就check下
4. 有單既就要攞。

複式洋房

回覆 #1 siucatcat 的文章

問題 1. 唔會lock
2. 同上
3. 自己買song
4. 叫工人買,一定要單。

妳請工人,第一日講清講楚,要好應真,得行cleck吓,唔好擔心

別墅

原文章由 060228 於 08-3-27 19:29 發表
再次搶答! 哈哈~

1.
屋企不是貴的零食, 不用LOCK, 但一D貴的保健食品,如蜂蜜, 蜂王漿, 貴的GREEN TEA, 白蘭士雞精…….工人偷來FOR自己, 真是防不SING防..
想問下, 假設 (是假設, 所以冇都可以俾下意見)大家食呢D咁 ...
\
多 謝咁支持,haha

大宅

1& 2 - 冇lock,佢唔會用我d嘢,我都冇貴嘢
3 - 我自己買餸,如果真係要佢買,會叫佢mark down,如果個工人信唔過會叫佢去supermarket買,一定有單.

大宅

1.一定不會lock,我家所有食物都不會lock,除咗用"lock & lock"盒裝個d~~
2.全部都不會lock,日日夜夜都要用,點lock?
3.我工人姐姐每天都買餸,(囡囡放假除外),我係俾500元一次,買什麼她會mark 簿,用完錢她會告訴我,一般姐姐會用3-4天,家中的早餐,水果,家品及餸都係她買~
4.有單ge她一定會俾我,無單ge她俾唔到~基本上到樓下買這些小吃,她唔俾單,我都知咩價錢~

其實我見你問咗咁多次,問來問去都是這些問題,你工人經常偷你野嗎?正所謂:疑人不用,用人不疑~你會不會太自尋煩惱?
如果你咁擔憂工人偷野食,偷野用,咁家中的電視機,雪櫃,名牌手袋,名貴鞋等,你咪全部要鎖入夾萬?咁何必請工人?工人起碼要跟你相處兩年,你可以鎖幾耐?鎖得幾多?煩你自己又煩人,何必呢?
人生寶貴,沒有選擇係完美的,有時只能選擇一d,又犧牲一d,我地呢d返工的,最貴重的寶貝囡都交咗俾工人湊,我還防她吃我什麼呢?
工人的表現太差,不合你要求,炒就可以了,而且我相信還有很多工人操守好,人也誠實不貪的,放過人也放過自己吧~~

禁止訪問

好媽媽勳章

珍珠宮

原文章由 sweetcouple 於 08-3-27 22:53 發表
我只係想講: 正正常常的一間屋, 又點會有咁多個可以上鎖的櫃丫..........算吧啦~~

我諗我真係好鬼窮...... 尤其係用Bun個段日子, 淨係買電器都用鬼哂d 錢..... 全部嘢都好cheap....
我好心水清, 個鼻又好似狗咁靈, 装嘢用透明樽, 10年嚟都冇發現有工人偷d 乜, 反為隻易潔pan我放响房, 一年一度煎糕至拎出嚟用, 因試過幾次買番嚟三日就變地圖, 唔想食到生cancer !

別墅

即使家中有D貴的保健嘢, 我是否不應擔心太多?

子爵府

醒目開學勳章

原文章由 siucatcat 於 08-3-28 00:13 發表
即使家中有D貴的保健嘢, 我是否不應擔心太多?

簡單d,分開放佢可以食o既食物如餅、包、麵、干糧等等。
其他就講明唔可以食,就係咁簡單!

別墅

原文章由 winnie_sh 於 08-3-28 00:37 發表

簡單d,分開放佢可以食o既食物如餅、包、麵、干糧等等。
其他就講明唔可以食,就係咁簡單!

其實你們有冇試過俾工人偷d貴少少的保健野食??是否請jor咁多工人都咁好唔會偷??

別墅

PUSH PUSH~

禁止訪問

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 siucatcat 於 08-3-28 00:42 發表

其實你們有冇試過俾工人偷d貴少少的保健野食??是否請jor咁多工人都咁好唔會偷??

咁你咪將 d 保健嘢食擺入自己房, 咁佢應該知道呢d佢唔食得.

公爵府

好媽媽勳章

原文章由 siucatcat 於 08-3-28 09:47 發表
PUSH PUSH~

咁多人比咗唔同答案, 但方向係一致的, 難道仲未解釋到你嘅疑慮?
定係, 未有人認同你心目中的預設答案呢?
從你的post中, 睇得到你怕被工人偷食, 咩都想鎖鎖鎖.
但你2月中都出過2個咁嘅post, 問嘅野大致相同, 亦都有人答你丫. 但你根本都唔聽人講, 再出post問黎做乜?
呢d本來係好小事, 但你都比佢牽住....唉, 真係冇野講

珍珠宮

下?乜原來2月已經出過兩個post架la?計埋呢幾日又出左兩個……
之得我慳返d口水
原文章由 ellawyc 於 08-3-28 10:43 發表

咁多人比咗唔同答案, 但方向係一致的, 難道仲未解釋到你嘅疑慮?
定係, 未有人認同你心目中的預設答案呢?
從你的post中, 睇得到你怕被工人偷食, 咩都想鎖鎖鎖.
但你2月中都出過2個咁嘅post, 問嘅野大致相同, 亦都有 ...

別墅

2, 假設大家用D 貴D的護膚品, 沖涼液,洗頭水,會否LOCK??OR用乜方法去防她們用?

護膚品 - 我唔為意,將d過期護膚品混埋一齊,個衰bun試過中招,成塊面紅晒,抵佢死.發現佢偷用之後,買個腰包size既袋仔,用完後用密碼鎖,lock起佢.

沖涼液,洗頭水 - 用膠袋倒轉套下,下面用密碼鎖,個衰bun將個泵,篤穿個膠袋,之後唯有用多個笠住,最後佢死死地氣買番.

4.叫工人買SONG, 多久買一次??買SONG會不會要求工人俾番單你?或者問題是, 你們的做法是如何?

點佢去超市買,仲要佢日日寫低 petty cash record.

水晶宮

咁不如我做個"好人",方便下樓主唔洗再問:
一於咩都上鎖啦,反正買幾把鎖或者買個有鎖既櫃又唔係好貴.然後,一次過將所有"貴重野"都鎖起.要用先致開鎖拎出來囉.
不過,你要預左同個工人面左左,因為好明顯睇得出你唔信任佢.佢做幾耐就會介懷幾耐囉.
講明先:我屋企無鎖起任何野,只係限定工人唔可以未問准我就擅入主人房.That's all!

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

其實樓主吾適合請工人,如果請左,我相信佢精神負擔比體力負擔更辛苦.

首頁

尾頁

跳至