自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

C6想買個日本做東芝電飯煲,但—直未用過尼個牌子,唔知好唔好用!有用開麻煩講下Thx!

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

回覆:想問 下用東芝電飯煲各位jm

我用過7-10人飯煲,麻麻哋;又慢又嘥電

The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

男爵府

大宅

咁咩牌子好?

子爵府

2024年龍年勳章 睛靈勳章 hashtag影視迷勳章

引用:C6想買個日本做東芝電飯煲,但—直未用過尼

原帖由 cutesally 於 14-11-25 發表
C6想買個日本做東芝電飯煲,但—直未用過尼個牌子,唔知好唔好用!有用開麻煩講下Thx!

...
好用吖。

子爵府

陪月勳章

引用:我用過7-10人飯煲,麻麻哋;又慢又嘥電 +

原帖由 kokobear 於 14-11-26 發表
我都考慮中,請教下你又點知佢用電多?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ok 喎!! 如果煮mixed rice 係要煮耐d (45 mins), 白米咪同其他牌子差不多!

伯爵府

引用:C6想買個日本做東芝電飯煲,但—直未用過尼

原帖由 cutesally 於 14-11-25 發表

...
我用緊,好用呀,成日用quick cook,快靚正

大宅

引用:我用過7-10人飯煲,麻麻哋;又慢又嘥電 +

原帖由 kokobear 於 14-11-26 發表
煮幾耐?

大宅

引用:慢

原帖由 jenjenair 於 14-11-26 發表
我用緊p牌細煲要煮一個鐘!東芝仲慢d?

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

回覆:cutesally 的帖子

At least 45mins

The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

公爵府

引用:Quote:原帖由+cutesally+於+14-11-25+發表C

原帖由 ansonapril95 於 14-11-26 發表
好用吖。
我用左三個月, 一家都話d飯好味, 我係用正常時間45分鐘煲飯, 之後介紹俾d同事都話正

子爵府

我用Quick Cook煮飯半個鐘到.如果蒸埋排骨用不銹龬碟,就用普通煮要45分鐘(夠鐘)我再按多次加多1X分鐘等D肉熟透D先食.
算好用,個兜唔花.

水晶宮

2018復活節勳章 15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我覺得好用… 煮飯約45分鐘

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

禾都係用緊呢個,

用左幾年, 亦都介紹左好多人用,

個個都讚.

禾連炒飯都係開QUICK COOK 炒,

焗旦糕, 煲粥都係用佢.

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

雪菜肉c 發表於 14-11-26 14:25
禾都係用緊呢個,

用左幾年, 亦都介紹左好多人用,
你真係用得佢好盡喎!! 炒飯都得??

sixfourtoo    發表於 14-12-9 16:12

子爵府

引用:我用Quick+Cook煮飯半個鐘到.如果蒸埋排骨

原帖由 hihieveryone 於 14-11-26 發表
我用Quick Cook煮飯半個鐘到.如果蒸埋排骨用不銹龬碟,就用普通煮要45分鐘(夠鐘)我再按多次加多1X分鐘等D肉 ...
東芝蒸餸碟不能大過19cm.
之前用Philips淘層,如果煮飯蒸埋排骨(可用瓷碟大過19cm少少約20-21cm),半小時搞掂,不過個兜易花.

水晶宮

大廚勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

cy101 發表於 14-11-26 14:39
你真係用得佢好盡喎!! 炒飯都得??
梗係
你有茅呢個煲?

JM ,

要教你嗎?

禁止訪問

子爵府

回覆 雪菜肉c 的帖子

有興趣知點炒? 開蓋抄?

首頁
12345...6

尾頁