爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

屋企將會有一對孖B,想問下出7人車好定SUV (7坐位)好? 同埋咩車款好呢?

男爵府

回覆:7人車定SUV

7人,賣走都多人揾
細7就Freed ,用緊,全市區,折扣後~$1.5/km,平牌費,同級內隴較高及濶,夠力
大7/8就 Stepwagon, Serena全市區,折扣後~$2/km,無投訴,比Noah濶落

男爵府

回覆 dada728 的帖子

要舒適實用就7人Van, 想要型格就7人SUV

大宅

引用:屋企將會有一對孖B,想問下出7人車好定SUV

原帖由 dada728 於 14-11-26 發表
屋企將會有一對孖B,想問下出7人車好定SUV (7坐位)好? 同埋咩車款好呢?

...
使唔使車其他屋企人?
Budget?

唔使車人就建議SUV,7人車後排張凳如果唔坐人其實=車重咗,尾箱細咗

複式洋房

回覆:eltontth 的帖子

要呀,出街起碼會帶一個工人姐姐。本人想出 SUV 多啲,但係朋友話,放咗兩個 car seat 喺中間嗰排就唔會坐到人,所以如果 SUV 後面坐人就會好麻煩。

大宅

引用:要呀,出街起碼會帶一個工人姐姐。本人想出

要呀,出街起碼會帶一個工人姐姐。本人想出 SUV 多啲,但係朋友話,放咗兩個 car seat 喺中間嗰排就唔會坐 ...
後排放兩個car seats中間坐唔到人?視乎邊架SUV,BMW X5絕對冇問題。

大宅

我都明 suv 係型 d,但講真 suv 無sliding door 兩個 B 會好唔方便,中間無通道,後面放唔得多野,架 bb 車拎上拎落 suv 車尾高個 bumper 花硬 (仲要雙 b 車),bb 放中排兩邊後姐姐坐中間好窄,除非姐姐係兒童 size, 但姐姐坐第三排又照顧唔到 bb因為比中排座位頂住,所以 7 人 suv 係唔駛諗。
最好就係 7 人車 (唔好 8 人),bb 坐第二排兩個位,要有通道,第三排褶起一邊放 bb 車 and 雜物,姐姐坐無褶起果邊。

HOSOH    發表於 14-11-26 12:18

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

孖B就梗係七人車, 電倘門好方便, 仲有中間通道, 同埋孖B車唔細吧? SUV未必有咁方便。

禁止訪問

回覆:7人車定SUV

禁止訪問

回覆:rbg2011 的帖子

大宅

回覆:7人車定SUV?

如果樓主鍾情7人SUV,等多幾個月,新嘅Volvo XC90可以滿足你。

禁止訪問

複式洋房

回覆:kennyklt 的帖子

係?咁X5係咪仲可以加 option 後排多兩個位?

複式洋房

回覆:kennyklt 的帖子

Volvo CX90 有咩特別?

複式洋房

回覆:johnnywalker 的帖子

我都知,不過7人車好笨重嘛

複式洋房

回覆:mmlaw 的帖子

我姐姐係大碼 size,咁實坐唔落啦

大宅

引用:我姐姐係大碼 size,咁實坐唔落啦

我諗你要諗兩樣嘢:
1 工人坐中排就照顧唔到兩個BB,如果工人同其中一個坐一排,咁另一個就要坐另一排
2 出街有幾多嘢帶
基本上7人車走唔甩,只係邊類7人車(高身box car定矮身私家車款)

大宅

引用:我姐姐係大碼+size,咁實坐唔落啦 +

放心,X5個後坐真係好闊,仲有平地台,擔心就去showroom睇下。第三排兩個位係加錢option,只能作短途之用,摺起第三排位個車尾箱一定夠用。

大宅

rbg2011 發表於 14-11-26 12:29
唔好意思,想問下SUV 是什麼

Sports Utility Vehicle, 係香港多指四駒車款的車(因此不是所有SUV都行到四駒), 例如Q7, X5, RAV4, ML350, MURANO, XC90等等

大宅

dada728 發表於 14-11-26 00:17

...
有孖B首選有電趟門既[size=14.3999996185303px]中型(NOAH, SERENA, STEPWAGON),大型(ALPHARD, ELEGRAND)七/八人車, 一步到位唔使煩

首頁

尾頁

跳至