在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

依家陀緊bb,6個月,早排聽過同事介紹,0-2歲既托兒中心好好,叫我去試下,但最近有人話bb係果度會好多病痛,佢話佢囡囡試過,不過都十幾廿年前。我想問下各位jm,可否比小小意見我,同埋有托兒既jm,可以分享一下嗎?謝謝大家

男爵府

陪月勳章

我有2 個, 1個4歲半, 1個2歲, 全人奶
大仔我陀到6個月排, 5個月入仔入肓嬰院, 很多小朋友, 作息定時, 自律, 小小傷風, 睇過十次以下醫生, (由出生到而家) ,可能人奶關係
細女就有預產期就排, 2個月入讀, 無睇過醫生
個人認為: 個個媽都認為抱住最好, 其實你想個b點先, 當然工人24小時照顧, 要食要睡隨心所欲, 但係就無系統, 況且嬰院餐單豐富營養, 每日不同, 學到小小野, 老師有係專業, (點都好過賓賓同4大長老), 老師吾舒服, 會吾返工, 賓賓呢? 同埋你放心個工人, 睇camera 都吾放心 (我自己咋), 4大長老同工人夾埋, 又係煩, 工人有問題仲煩, 所以如果吾係自己照顧, 嬰院係最佳選擇

但嬰院有規定, 發燒吾可返3日, 有假期, 返8放6 , 要就時間, 個仔吾起身, 你都耍忍心叫佢起

另外, 好多人都話嬰院多菌, 我見好多人用工人, 返n, k1 咪有係狂病, 只係將病推前

但係點都要同老公傾, 如果你想, 就儘快排, 因為好full, 排到再想要吾要, 好多人個工人突然走, 就想起嬰院, 其實好難入架, 無walk-in, 機會係比有預備的人
總之, 我覺得首推全人奶 (我2個都食到2歲), keep 好個底, 作息定時, 自律

christinetin    發表於 14-12-1 11:22

男爵府

月餅勳章

cindytsg 發表於 14-12-1 05:03
大仔我陀到6個月排, 5個月入仔入肓嬰院, 很多小朋友, 作息定時, 自律, ...
我無工人,無四大長老,發現有左即時排嬰園,坐完月囝囝開始入嬰園,而家K1。
係嬰園BB真係學到野,學到規律。同樓上一樣,冇乜睇過醫生,就算而家都冇乜病過。

但正如樓上講,嬰園開放時間0800-1800 (但有EXTENSION由0730-0800及1800-1900或者2000,各嬰園不同),但肯定既,發燒有傳染病唔可以返去 (雖然普通病痛你真係要帶佢返,嬰園可安排餵藥),但每年聖誕、農曆新年、復活節你要預紅假以外最少2-3日的假期,另暑假兩星期,一定要有BACK UP。

我覺得大部份上黎問嬰園點點點既人,基本上都係工人放飛機 / 四大長老或約好既保母反口然後先諗呢樣野!!!

講真樓主而家六個月至諗呢個ISSUE已經好遲!!!!

嬰園既位唔係話有就有,如果真係想揀嬰園,有左就要開始排。機會係絕對比有準備既人!!!!!!!!

珍珠宮

我仔9個月大開始番,而家岩岩1歲,排左成年先入到,係成日病,發燒傷風咳﹐阿仔身邊有食人奶o既同學都係成日病,冇辦法,太多bb

我好欣賞嬰園o既餐單,又生果、麥片、湯水、面食、面包、甜品乜都有,又有故事、大型玩具、感統遊戲、手工、如廁訓練,自問就算係ftm都做唔到

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

係咪嬰院呀...
我小朋友係呀...
2歲後才讀N班...

大宅

引用:我有2 個, 1個4歲半, 1個2歲, 全人奶大仔我

原帖由 cindytsg 於 14-12-01 發表
大仔我陀到6個月排, 5個月入仔入肓嬰院, 很多小朋友, 作息定時, 自律, ...
謝謝意見!

大宅

回覆:有冇jm係將bb交比托兒中心架?

謝謝大家意見!其實上個月同事介紹時,我都上網睇過,覺得佢地好好,不過仲未有時間去辦手續,應該呢個星期去登記!!但昨日聽到有人勁反對,所以就問下有經驗既jm,我係絕對唔想比6299湊,但自己會唔會湊就仲諗緊,大女頭一年就自己湊既,然後就媽媽湊,所以仲考慮緊呢個會點,不過都報咗名先。

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

其實育嬰園勁多人排,排到至算啦

別墅

龍年b。 有医生懷孕証明己排,現在兩歳几, 上星期收到信話太多人排\0,無位!

大宅

honeybaby2012 發表於 14-12-2 15:58
龍年b。 有医生懷孕証明己排,現在兩歳几, 上星期收到信話太多人排\0,無位!
咁咪即係3年後先覆你話無位!!!!真誇張, 你介唔介意講你排邊間?我都係陀緊已排, 排緊元朗同粉嶺, 之前問過佢哋叫我預一年後先有位

男爵府

畀面勳章

細囡自兩個幾月返嬰園,到依家6個幾月,無睇過醫生同食過藥,1日病假都冇請過。雖然在讀期間嬰園亦曾有傳染病,都沒有事。其實好睇個人體質,同陀b時母親飲食同身體。

大宅

引用:龍年b。 有医生懷孕証明己排,現在兩歳几,

原帖由 honeybaby2012 於 14-12-02 發表
龍年b。 有医生懷孕証明己排,現在兩歳几, 上星期收到信話太多人排,無位!

...
哇~咁耐先通知你排邊間呀?我排屯門呀~

男爵府

引用:Quote:原帖由 honeybaby2012 於 14-12-02

原帖由 小魔女bb 於 14-12-03 發表
哇~咁耐先通知你排邊間呀?我排屯門呀~
屯門我夠三個月就排,排百幾,
不過bb出世後一個月就通知我有位,
但未有申請延長夾唔到我返工放工時間唯有放棄

大宅

引用:Quote:原帖由 小魔女bb 於 14-12-03 發表哇

原帖由 Mikor 於 14-12-03 發表
屯門我夠三個月就排,排百幾,
不過bb出世後一個月就通知我有位,
但未有申請延長夾唔到我返工放工時間唯有 ...
我依家6個月,我都預咗要大約一年。明天去交表!要一早申請定延長呀?咁要比幾錢呀?

男爵府

引用:Quote:原帖由 Mikor 於 14-12-03 發表屯門

原帖由 小魔女bb 於 14-12-03 發表
我依家6個月,我都預咗要大約一年。明天去交表!要一早申請定延長呀?咁要比幾錢呀?

...
要入左學先可以申請,好似三月先review一次,萬一過左名額要抽中先有,我冇人backup,根本冇可能六點接到小朋友,被迫放棄

大宅

引用:Quote:原帖由 小魔女bb 於 14-12-03 發表我

原帖由 Mikor 於 14-12-03 發表
要入左學先可以申請,好似三月先review一次,萬一過左名額要抽中先有,我冇人backup,根本冇可能六點接到小 ...
噢…咁小朋友點算呀?

大宅

我有左無耐, 打左去附近育嬰園問, 話要有出世紙先排得, 有成80-90人等緊, 但見到樓上有JM 話5個月就可以入表, 係咪間間唔同? 定係照入左表先?有無人知北葵涌/觀塘(要近apm) 邊到有育嬰園?

伯爵府

引用:我有左無耐, 打左去附近育嬰園問, 話要有出

原帖由 豬寶兔 於 14-12-09 發表

我有左無耐, 打左去附近育嬰園問, 話要有出世紙先排得, 有成8 ...
間間機構做法唔同,要親身打去問

別墅

阿囡依家7個月, 2個月時入托, 真係不停病, 好番唔夠几日又病過 近排仲痾添.(托兒所都有几個BB 同一時間痾)

入托前都問過好多媽媽意見, 有人奶B都係一月一病, 傷風咳果D你預左唔少得.

不過佢地真係湊得几好, 有唔同訓練, 仲每月有評估話你知BB 進度.

其實依家你都未知有無位, 排左先, 到真係有位先再諗都未遲.

大宅

引用:阿囡依家7個月, 2個月時入托, 真係不停病,

原帖由 樂無憂 於 14-12-10 發表
阿囡依家7個月, 2個月時入托, 真係不停病, 好番唔夠几日又病過 近排仲痾添.(托兒所都 ...
明白。謝謝妳意見

首頁

尾頁

跳至