懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

11/26開刀生左阿仔
冇經歷10級陣痛
直接開刀取b、有種不勞而獲的感覺
認真講、到呢刻我都冇產生個個係自己個仔的感覺
每次望到係知道有個bb
但當係醫院聽到佢心臟可能心漏自己又擔心都喊、好彩後來冇事
返到屋企、望住佢仲係好陌生
未產生好親密、係自己個仔感覺
老公就少少事都超緊張
為左咁成日同我鬧交
因為佢只係側邊睇當然咩都睇唔順眼
連衫太大都怪我、但買時人地係0至3
你估度身咩
阿仔係nb晚晚扭
我自己都好辛苦
老公有起身幫手、結果又鬧交
但生完好易喊
眼淚唔受控
有工人陪月
但工人太新未幫到手湊
同半夜唔想煩人地
我怕自己就來產後抑鬱
然後望到個仔又唔會特別開心特別感動
今日偷出去買暖爐又唔會特別掛住佢
今日餵奶差d整親佢
自己好驚、驚以後會整到佢
自己個人自問唔係細心、好煩
好怕唔識照顧佢
Ps bb係自己計劃想要

大宅

回覆:大包大人 的帖子

初初感到陌生係正常,慢慢會愈來愈親密,要同老公分工合作,自己一個做晒真係好辛苦架,加油!

男爵府

我的育兒心得勳章

回覆:陌生感 (有點長)

我順產都對bb有陌生感呀!我諗係正常架,雖然係個肚裏面勁耐,但係大家都係啱啱認識,遲啲會熟啲架啦。

至於湊仔方面,邊有人一開始就識,唔知樓主幾時生呢?剛生完要注意休息,有精神就向陪月學湊bb。你已經好好啦,又陪月又工人,我得陪月咋。半夜夜奶都係我負責,不過我c6好好,我需要佢,一叫佢就起身幫我。

你同你c6溝通下,一人負責一個時段,慢慢佢會明白你幾辛苦。

呢到幾時都歡迎你來呻,真係好唔開心就記得同健康院姑娘講呀,有時係荷爾蒙影響,唔係你自己做錯。

大宅

加油呀! 我到而家阿仔35日人仔都仲係對隻狗有親密感多架~ 唔好諗咁多,襯而家訓多d啦

別墅

引用:11/26開刀生左阿仔冇經歷10級陣痛直接開刀

原帖由 大包大人 於 14-12-03 發表
11/26開刀生左阿仔
冇經歷10級陣痛
我都係開刀生
bb26日入仔
我同你情況差不多
心情勁差。。。好煩躁
仲咩都唔想做
企又唔係、座又唔係
其實我唸唔關開刀定順産事
我覺得係因為生完賀爾蒙真係跌幅太大
令到個人情緒好反覆。。。
我到今日心情都仲係好抑鬱
好想變返以前開朗性格嘅自己
生過的朋友話起碼要6星期先會慢慢好轉~
加上bb來到你的生活
你地大家都要慢慢適應大家生活
仲有工人同陪月~
無啦啦多左咁多人係你生活入面
所以你依家更唔習慣~~(因為我都係)
我們一起加油吧~~~
如果你能訓~
就訓多啲了~
因為我現在情緒影響。。訓得好差

大宅

我諗唔關開刀事,而係事情真的太快,你諗吓懷孕都有差唔多10個去慢慢俾你適應,但係由懷孕到做媽咪,講緊差只係一日,但無論你角色同責任唔同哂,又係好難一下接受到。
我個人就唔係陌生呢種感覺,而係好迷茫,好似成日覺得handle 唔到,特別去到夜晚,就覺得好似好寂寞同無助咁。
不過,我想係過程來,搵多啲人傾吓就好。

別墅

我覺得有陌生感好正常,我自己都有。
順產生左出來時冇特別感動,望住佢喺我隔離我都仲要提醒自己同自己講,喱個人就係我個仔。
好感動,冇陌生感應該係拍戲先有,感情係培養的。

你有工人有陪月已經好好,湊bb係辛苦,只係你同先生仲未適應,慢慢會習慣的。大家都要加油呀!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

對 bb 有陌生感係正常,我第一胎時都用左兩個月時間先適應到自己真係做左媽媽同有個 b ,就算當時自己一手一腳湊都係咁,感覺好似湊緊人地個 b 咁,睇你形容你有輕微產後抑鬱,放鬆 d 比時間慢慢適應,可以既話喺有陽光既日子出去晒下太陽行下公園可以轉換下心情,加油!

生活在花旗國一年有 300 天陽光普照的城巿裡

大宅

開心吸收勳章

我上個月中生完,宜家心情都係起伏好大,成日俾奶奶既廢up說話搞到好唔開心,好易就喊!您有唔開心記住講出黎呻下,我都等待緊心情正常返既日子來臨

別墅

多謝大家鼓勵
我今朝一邊打一邊忍唔住喊

男爵府

餵人奶就好快搵返親密感架啦,加油呀,遲D你會抱到唔願放手,好得意架
簡簡單單,開開心心!

別墅

我都生左廿日,對住阿仔都無咩強烈感覺!只知道佢醒就要餵奶,掃風,換片,氹瞓覺,每次攪你一個鐘……夜晚又扭唔肯瞓,老公返工要自己一個頂!我都覺得自己有抑鬱,但我會同阿媽和朋友傾,傾完會好好多!大家加油呀!

男爵府

開心吸收勳章 我的育兒心得勳章

你付出得越多,同BB接觸得越多,你哋就會越親密,加油啊﹗堅持﹗我有時都好狂噪,但你要記住對BB忟時,佢只會同你一齊忟,我嗰時半夜抱住佢時,我都會不停提自己"冷靜、冷靜、冷靜……"

別墅

多謝咁多位意見
我會好好調節
有大家傾下舒服好多

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

放鬆d. 我順產, 生完都好似發左場夢咁, 突然多個bb 響身邊, 真係要習慣下. 而家我都好似發緊夢, 不知不覺係3個人仔既阿媽, 時間過得真係快到雜晒譜.

大宅

生bb後有點情緒起伏是正常的事,最重要是搵人傾訴,可以是朋友,老公,阿媽,或者健康院姑娘或社工。唔好收收埋埋,要傾要講。很多同路人會和你有共鳴的。
加油呀!

~~ 祂不應許天常蔚藍, 但應許祂的慈愛常在!~~
~~ 願我們常存感恩的心去讚美上主!~~

大宅

我順產都覺得陌生,,我同因為甘成日都同C6嘈,,喊過因為忍唔住..
過左一段時間會好好多..

大宅

陌生係正常,我生完我囝望住佢個感覺都好奇怪,心諗,呢個就係我囝,但比d時間,好快你連出一日街都想快d返企陪佢

我未生之前有fd話去旅行都要帶埋個囝,我仲話我應該問會咁唔捨得,不過而家我一定唔會自己去旅行留個囝係香港

大宅

引用:11/26開刀生左阿仔冇經歷10級陣痛直接開刀

原帖由 大包大人 於 14-12-03 發表
11/26開刀生左阿仔
冇經歷10級陣痛
生完身體未恢復又要照顧bb好大壓力嫁,我個女而家一個幾月,有時我覺我抱佢喊得特別多表情好不悅咁,但婆婆公公爸爸抱就笑,連我細佬同佢講野佢都笑晒口,令我好灰。但我返番自己屋企訓時(我父母幫我湊),又好掛住個女。小別勝新婚呀~

男爵府

我都係開刀生,仲要阿女唔跟約定日子,自己選個日子半夜要出世,轉緊急開刀,殺個措手不及。初初見個人仔,真係唔似拍戲咁會好感動喊出嚟,但都會開心見到個人仔嘅真身,同為佢平安出世而感恩。
返到屋企就開始忙湊佢,身心俱疲,但都會坐喺佢床邊望佢摸佢,埋身餵奶時又會掃吓佢面仔耳仔,最鍾意睇佢嘟住個咀仔瞓。我無工人無陪月,頭一個月都有奶奶同我媽幫手。但人多磨擦多,我同奶奶關係變差,老公又唔妥我阿媽,種種亦令我同老公關係變差。我試過喊試過想死,但由第二個月開始只靠自己同老公,少咗幫手磨擦反而減少。同阿女二人世界嘅時間多咗,有辣有唔辣,但肯定最熟識阿女嘅人係我。
一邊湊佢,一邊睇住佢發展進步,交流多咗感情更深咗。雖然有時會好掛住佢喺肚內時嘅感覺,但見住真身其實對感情培養更好。
大家要努力,好好享受呢段初生嘅時光。我哋生完受荷爾蒙影響會有情緒,老公其實都會因角色轉變而有情緒,大家要互相扶持互相體諒。
我個女已經三歲喇~ 我好懷念佢初生bb時嘅時光,大家加油呀!

首頁

尾頁

跳至