婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

舊屋因為C6買嗰時未識我,所以99有鎖匙我no say。但而家新屋就裝修好,收埋想講好耐嘅對白,我終於要講:\"新屋鎖匙我哋自己keep得啦,唔使俾其他人啦\"
點知C6話要俾一套99 keep..佢話如果佢無帶鎖匙而我又唔喺屋企,可以坐車過去99度攞。同埋99煲完湯都可以攞嚟俾我哋。
我就話唔使啦,因為之前C6剛買舊居時,99就成日帶親戚朋友上去當示範單位咁,我就講番呢樣嘢,點知C6話我之後話咗佢,佢唔會架喇。總之條鎖匙係放喺佢度以備不時之需同攞湯嚟架啫。

我之前已經擋咗幾次99要攞鎖匙嘅機心,但係都無用....我諗住拖得就拖,遲啲先俾。

伯爵府

引用:舊屋因為C6買嗰時未識我,所以99有鎖匙我no

原帖由 BabyFungT 於 14-12-03 發表
舊屋因為C6買嗰時未識我,所以99有鎖匙我no say。但而家新屋就裝修好,收埋想講好耐嘅對白,我終於要講:" ...
下? 甘都得? 甘放妳娘家得唔得?

別墅

企硬唔俾

珍珠宮

好媽媽勳章 BK Milk勳章

舊屋因為C6買嗰時未識我,所以99有鎖匙我no say。但而家新屋就裝修好,收埋想講好耐嘅對白,我終於要講:" ...
公平D,比多套你外家

luvkaka    發表於 14-12-9 16:18
馬明嫂    發表於 14-12-5 22:39

唔好點評我,電話睇唔到點評

大宅

回覆:C6係都要俾新屋鎖匙99...好唔開心呀

你話你都要放一套俾娘家,以防萬一

男爵府

回覆:mulan1985 的帖子

佢都有講俾一套我媽媽...但我媽媽住得遠,所以有咩都係番99度攞鎖匙,即係點都要俾

男爵府

回覆:babywingleung 的帖子

俾我娘家C6十分歡迎,仲開聲叫我媽媽得閒嚟住(爸爸早幾年走了,而家得媽媽)。因為我哋喺裝修期間喺娘家住,我媽媽堅對C6寵愛有加,亦好錫佢。但我唔想俾99...因為佢太奸喇

ecling    發表於 14-12-4 16:11

男爵府

回覆:sweetfamily2015 的帖子

好難企硬,會好薑

翡翠宮

BabyFungT 發表於 14-12-3 22:26
俾我娘家C6十分歡迎,仲開聲叫我媽媽得閒嚟住(爸爸早幾年走了,而家得媽媽)。因為我哋喺裝修期間喺娘家住, ...
如果係咁
無得企硬sorry

Jolin_Yuen    發表於 14-12-5 11:52

禁止訪問

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

日日上演的戲碼

複式洋房

回覆:BabyFungT 的帖子

我初結婚租樓時,c6都有話配套鎖匙俾99,話必要時可以返去攞。跟住我拒絕話住最近我地又唔係99,俾佢keep或返去攞都唔方便,結果俾左住得最近我既阿姨。到後來搬去第二區,同99距離再遠啲,都無咩理由俾佢鎖匙。

男爵府

回覆:ky0416 的帖子

我C6就係成日漏鎖匙喺公司,所以放公司係無用

男爵府

回覆:adeletsang 的帖子

我哋住最近就係99,娘家仲遠啲啲...無得揀。真係唔明,我C6明知99對佢唔好,當佢提款機,都仲要咩都俾佢,淨識同我呻。間屋由買到而家,已經俾過無數次說話我C6聽話無嚟過,口話無所謂,實際覺得無面,因為期間有個親戚問佢我哋間屋點,佢答唔到人。
未入伙,99已有幫我哋約好晒佢啲親友嚟參觀...C6又順佢意。

男爵府

回覆:Nok_Nok 的帖子

99招數何其多

水晶宮

你C6咁樣⋯

侯爵府

我的育兒心得勳章

我會發老脾架!!再係又比到套女家囉!!

珊瑚宮

回覆:BabyFungT 的帖子

我地係有一套鎖匙放係我奶奶屋企,不過我奶奶唔會自己過來。

<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

伯爵府

我會發勁大爛渣,講明自己唔想提心吊膽+唔想發生任何其他人上我私人屋企,總之唔會比99 “如果老公你俾一次我換一次鎖,大家累鬥累。”

男爵府

回覆:M.A.C 的帖子

我99好識做人,唔會立亂嚟,同埋佢嚟親都係表示攞湯,攞餸嚟。加上C6真係成日無帶鎖匙,嚟緊一星期我有2日要番學,到時怕無門口入,C6就覺得無問題。講真,一個月都無拎一次湯嚟,加上已經個個星期番去請安,都有湯飲。我自己都特登買咗個電煲可以日日煲湯。

換鎖硬碰硬呢招對我C6唔work,唯有扮唔記得拎,拖字訣,唔提唔剩睇下點。

首頁
12345...7

尾頁

跳至