想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我在瑪麗 07年11月開始抽蛋 - 有 10粒, 受精胚胎 - 有 6粒, 第一次放了 2粒 - 失敗, 08年1月放了兩粒雪胎 - 失敗, 08年3月再放埋剩下的雪胎 - 都是失敗。雖然可以再做第 2 IVF, 但已沒布經沒有信心了。

3次的失敗實在令我信心盡失, 實在不知前路如何, 所有的方法都試過了, 中醫看過都是幫不到忙。我都不明白為什麼我連著床的機會也沒有, 雖然這樣沒有手尾跟 (因為如果是宮外孕和小產會比較麻煩) 但現在真是不知問題在那麼???
錢已花了但心願還未了不知如何是好????

大宅

好媽媽勳章

原文章由 Rainbow01 於 08-4-11 14:40 發表
我在瑪麗 07年11月開始抽蛋 - 有 10粒, 受精胚胎 - 有 6粒, 第一次放了 2粒 - 失敗, 08年1月放了兩粒雪胎 - 失敗, 08年3月再放埋剩下的雪胎 - 都是失敗。雖然可以再做第 2 IVF, 但已沒布經沒有信心了。

3次的失敗 ...

呢d滋味真係好難受,但你都吾好放棄吖,
總有收成既一曰,而呢一日吾會等好耐咖,
加油...繼續努力!!!

男爵府

多謝你的鼓勵, 我會努力!

原文章由 於 08-4-11 14:44 發表

呢d滋味真係好難受,但你都吾好放棄吖,
總有收成既一曰,而呢一日吾會等好耐咖,
加油...繼續努力!!!

等待驗證會員

我有個朋友懷孕三次也是葡萄胎
你不要放棄啊
繼續努力

別墅

原文章由 Rainbow01 於 08-4-11 14:40 發表

3次的失敗 ...

Rainbow01:

唔好灰心吧, 我今年1月抽左19粒蛋蛋, 可惜老公太緊張, 交唔到精精比醫生, 我地又無雪定, 結果19粒蛋蛋全部死光了, 咁就無左一次ivf既機會, 現在我等緊m小姐到, 她一到我就可以回醫院取藥, 再做第二次ivf, 不過自從第一次ivf之後, m小姐未正常番呀, 成日都唔知去左邊...我依幾個月完全咩都無想呀, 係唔敢去想, 費事自己心情唔好...我同你都仲有兩次機會唔好錯過, 努力d啦, 過去左既野, 已經過去了, 好好裝備下次, 我地思想要正面一d, 咁負面會影響下一次既成敗, 我會今個月尾噴藥, 不過都仲要等m小姐到呀...

別墅

原文章由 KR0101 於 08-4-11 14:47 發表
我有個朋友懷孕三次也是葡萄胎
你不要放棄啊
繼續努力

KR0101:

什麼是葡萄胎呀?

大宅

我同你一樣,都是很不開心,但都唔知可以點好,因為成功與否都不是我們可以控制到,第二次IVF可能是新的開始,或者下一個就輪到你。

男爵府

Hi 藍色小雨

謝謝你的分享, 原來你有這些經歷, 其實上次我老公都好緊張也不能在預定時間交到"精精", 好彩醫院可以俾佢遲 3 個鐘頭交等佢可以放鬆一下心情。

希望你今次 ivf 療程可以順利進行 我要再見醫生商討完先可以再做第二次 ivf 相信要到 5月才可以開始用藥, 我們一同努力

原文章由 藍色小雨 於 08-4-11 14:55 發表

Rainbow01:

唔好灰心吧, 我今年1月抽左19粒蛋蛋, 可惜老公太緊張, 交唔到精精比醫生, 我地又無雪定, 結果19粒蛋蛋全部死光了, 咁就無左一次ivf既機會, 現在我等緊m小姐到, 她一到我就可以回醫院取藥, 再做第二次i ...

男爵府

Hi Venus

謝謝你的安慰, 希望我們在新的療程中也同樣可以得賞所願。其實現在都好開心可以有機會找到你們傾訴, 因為在身邊的朋友也不願透露太多也沒有展露內心的極度失落。在這裡可以訴說一下, 找到身同感受的人傾下真是可以開心些, 謝謝你們的分享。

原文章由 VenusTam 於 08-4-11 23:04 發表
我同你一樣,都是很不開心,但都唔知可以點好,因為成功與否都不是我們可以控制到,第二次IVF可能是新的開始,或者下一個就輪到你。

子爵府

好媽媽勳章

請問妳之前ivf failed時, 幾時mc?

男爵府

Hi kk2998

原文章由 kk2008 於 08-4-13 00:11 發表

我每次都好準時的, 放蛋後第11or12天就會有少少粉紅色/淺啡色跟住第 14天就會 mc 啦。

男爵府

Hi kk2008

原文章由 kk2008 於 08-4-13 00:11 發表

我每次都好準時的, 放蛋後第11or12天就會有少少粉紅色/淺啡色跟住第 14天就會 mc 啦。

男爵府

RAINBOW01,

我同妳一樣, 07年11月抽蛋(在仁安)! 最後只有3個胚胎咋. 一次過放曬3個胚胎, 最後都是失敗的!!!

之後, 2月返去瑪麗不育科第一次見醫生! 才發現輸卵管有積水問題, 一定要切左先可以做IVF! 4月8日, 剛剛做了手術(私家醫生做)! 我最快, 要等到今年11月先可以再做第2次IVF! 不過我都會再試, 唔試又點知下一個幸運兒就是自己呢!!

加油呀!!!

3次的失敗 ...

男爵府

Hi PJ

原文章由 PJ 於 08-4-14 09:11 發表
RAINBOW01,

我同妳一樣, 07年11月抽蛋(在仁安)! 最後只有3個胚胎咋. 一次過放曬3個胚胎, 最後都是失敗的!!!

之後, 2月返去瑪麗不育科第一次見醫生! 才發現輸卵管有積水問題, 一定要切左先可以做IVF! 4月8日, ...

你做咗手術就要多點休息同要調理好身體, 養好身子再迎接第二次 ivf。加油!

我 4月23日也會返瑪麗同醫生商討下次 ivf 的事情希望也一切順利! 現在的心情已平靜下來現在正努力令自己心境開朗, 每天都努力做運動希望身體的狀況可以好點。我們一同努力!加油!

男爵府

rainbow,

我上次失敗, 都用左個幾月先cover到!!!
開頭第一個星期, 什麼人都唔想見!!!

去到放胚胎後, 我地係control唔到個result! 所以盡左力就ok啦. 係呢, 妳瑪麗係睇邊個醫生呀?

原文章由 Rainbow01 於 08-4-14 15:40 發表

你做咗手術就要多點休息同要調理好身體, 養好身子再迎接第二次 ivf。加油!

我 4月23日也會返瑪麗同醫生商討下次 ivf 的事情希望也一切順利! 現在的心情已平靜下來現在正努力令自己心境開朗, 每天都努力做運動希望 ...

禁止訪問

男爵府

hi driedpork,

妳還記得我嗎? 我都係同妳差不多時間第一次倣ivf!!
妳第2次ivf去左偉澤做呀? 之前妳第一次ivf好似在廣華做的.....
第2次ivf唔係應該返返去賡華嗎?

原文章由 driedpork 於 08-4-14 22:52 發表
HI, RAINBOW

我去年做第一次IVF, 有十一粒蛋, 7粒受精, 放左兩粒, 失敗, 但唔知咩原因其他胚胎無得雪!
今年三月, 我做第二次IVF, 但好唔好彩, 得五粒蛋, 四粒受精, 用左三粒, 但最後一粒質素唔係咁好, 都係無得雪, ...

禁止訪問

男爵府

driedpork,

剛剛4月8日做左手術, 所以要等到10月先再做第2次ivf!!
去偉澤做針灸貴嗎??

原文章由 driedpork 於 08-4-15 01:56 發表
HI, PJ, 你近排好嘛?
我第二次IVF 都係喺廣華做, 不過特登去偉澤做針灸, 個EC 好好架, 好似係胚胎師嚟的, 我跟佢講做足咁多日, 但最終都係失敗, 無法!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至