想生BB

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

好媽媽勳章

各位姊妹:

我做完割息肉手術後就好快開始 ivf, 原本安排5月做架…但醫生話可以進行,所以由星期五(4月18號)開始就驗血及照超聲波,星期六就開始打針…但醫生話我唔需要噴鼻,只係打針!因為醫生商量過後話用另一種方法,但我無問係邊種,只知都係ivf, 遲啲就要幾支肚皮針代替噴藥!

其實想問醫生架,但係每朝都好多人番qm打針,跟本無時間可問到…想拎針藥出去私家打,但吳醫生講明一定要搵到醫生肯打先可拎出去,今日終於搵到醫生肯打喇,因為返工地點同屋企近,如果要日日由qm返粉嶺真係趕唔切,又怕公司啲人話mouth: !總算好彩

本應今日要睇中醫架,但係姑娘問我情況時我話開始打針做(ivf)喇,她話:打針唔可以飲中藥住,因為啲針有賀爾蒙成份,再問中醫,confirm唔食得中藥,叫我知道放胎日期前預葯覆診!都無法啦,唯有等...........

想請問有無姊妹曾做 ivf 係唔需要噴鼻只係打肚皮針架… 可否分享吓 !!!

[ 本文章最後由 我係跳跳虎 於 08-4-20 14:15 編輯 ]

別墅

I also have IVF in QM. But I will apply the nasal spray instead of injection. I will start my nasal spray in May.

別墅

ivf前我冇nasal spray, 只食避孕藥, 醫生話兩個方法都用來抑壓排卵, 等打谷卵針(肚皮針)可同時間排, 醫生話我年紀大(37), 排卵功能不太好, 無需nasal spray, 食避孕藥就ok.

別墅

好媽媽勳章

原文章由 rachelyim 於 08-4-20 14:17 發表
I also have IVF in QM. But I will apply the nasal spray instead of injection. I will start my nasal spray in May.

rachelyim,

多謝你的分享, 大家都係qm友!
祝你嚟緊 ivf bingo 加油!

[ 本文章最後由 我係跳跳虎 於 08-4-21 17:30 編輯 ]

男爵府

加油呀跳跳虎, 等妳好消息!

原文章由 我係跳跳虎 於 08-4-21 17:21 發表

多謝你回覆!
祝你嚟緊 ivf bingo

別墅

好媽媽勳章

原文章由 shanmmami 於 08-4-20 21:57 發表
ivf前我冇nasal spray, 只食避孕藥, 醫生話兩個方法都用來抑壓排卵, 等打谷卵針(肚皮針)可同時間排, 醫生話我年紀大(37), 排卵功能不太好, 無需nasal spray, 食避孕藥就ok. ...

shanmmami,

今日醫生比咗針藥我出診所打,星期四及五就要打2支針,一支係打menogon 150 iu 係打pat pat 既,而另一支係 orgalutran 150 iu 係打肚皮,開始好緊張,又驚痛 ~ 又驚辛苦!
問醫生幾時可以做!又未知 ~ 星期六就要返qm照超聲波!希望一切順利, 多謝你解答我

別墅

跳跳虎,

您bingo了嗎?

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

跳跳虎
努力呀!!

別墅

好媽媽勳章

原文章由 PJ 於 08-4-21 17:25 發表
加油呀跳跳虎, 等妳好消息!

PJ,

多謝你支持!其實我好驚架!
我好多嘢都唔知…因為qm啲醫生好忙,有時想問吓情況都唔得,因為好多人返qm打針…所以次次都問唔到!

ivf 對我嚟講最怕就係抽旦旦,抽完旦旦之後又怕辛苦…好驚呀!

不過都要面對喇,因為都開始咗,唔可以隨便放棄!就加油啦

[ 本文章最後由 我係跳跳虎 於 08-4-21 17:47 編輯 ]

男爵府

跳跳虎,

如果可以攞針出去打, 咁就當然出去打啦...日日去QM真係好攞命!

我自己就覺得最怕抽蛋呢一關, 其實放胚胎個過程同做婦科CHECKING冇分別, 唔太痛. 放心!

IVF呢條路已經行左一半, 要對自己有信心! 加油呀!! 我地一路都會支持妳, 比信心妳GA!!!

原文章由 我係跳跳虎 於 08-4-21 17:46 發表

PJ,

多謝你支持!其實我好驚架!
我好多嘢都唔知…因為qm啲醫生好忙,有時想問吓情況都唔得,因為好多人返qm打針…所以次次都問唔到!

ivf 對我嚟講最怕就係抽旦旦,抽完旦旦之後又怕辛苦…好驚呀!

不過都要面對喇,因為都開 ...

別墅

好媽媽勳章

原文章由 rachelyim 於 08-4-21 17:31 發表
跳跳虎,

您bingo了嗎?

未呀!我仲打緊針,我都想 .......
不過暫時仲未輪到

別墅

好媽媽勳章

PJ,

你講得好 arm, 因為抽旦個關我真係好怕,只係半麻,聽到啲叮叮噹噹既聲都唔好話唔驚… 不過依家開始咗所以無得縮咋!救命呀

別墅

好媽媽勳章

原文章由 mei524 於 08-4-21 17:45 發表
跳跳虎
努力呀!!

mei524,

我會努力架 ~ 不過都好驚呀
多謝你支持

男爵府

跳跳虎,

總之入到手術室, 如果開始抽蛋後都feel到痛, 就一定要同醫生講. 佢地係會幫妳再加小小麻醉藥ga!!

有d sister就話半麻已經足夠令佢sleeping!! 所以真係好睇每一個人, 同埋每個醫生落麻醉藥都有不同....

原文章由 我係跳跳虎 於 08-4-21 18:00 發表
PJ,

你講得好 arm, 因為抽旦個關我真係好怕,只係半麻,聽到啲叮叮噹噹既聲都唔好話唔驚… 不過依家開始咗所以無得縮咋!救命呀

別墅

好媽媽勳章

原文章由 PJ 於 08-4-21 18:04 發表
跳跳虎,

總之入到手術室, 如果開始抽蛋後都feel到痛, 就一定要同醫生講. 佢地係會幫妳再加小小麻醉藥ga!!

有d sister就話半麻已經足夠令佢sleeping!! 所以真係好睇每一個人, 同埋每個醫生落麻醉藥都有不同....

...

PJ,

我講件事你知吖, 我做割息肉手術時, 因為手術室有另一個痛人做緊,佢可能子宮頸有兩粒息肉,醫生只係比佢半麻,但佢已經痛到大聲嘈,好恐怖 , 到最後醫生比佢聞氣,好快做完就開始 喇,真係半麻令我感到怕怕 ,如果佢肯比我全身就好喇,都係休息啫...

男爵府

跳跳虎,

唔係咁恐怖呀 !!
咁妳做手術, 係半麻定係全麻呀?? 係呢, 妳個手術係唔係dr 吳同妳做呀?

政府就係咁衰....怕背鑊! 所以冇必要全麻ga手術, 佢地係一定唔會全麻. 小風險d麻!

原文章由 我係跳跳虎 於 08-4-21 18:10 發表

PJ,

我講件事你知吖, 我做割息肉手術時, 因為手術室有另一個痛人做緊,佢可能子宮頸有兩粒息肉,醫生只係比佢半麻,但佢已經痛到大聲嘈,好恐怖 , 到最後醫生比佢聞氣,好快做完就開始 喇,真係半麻令我感 ...

別墅

好媽媽勳章

原文章由 PJ 於 08-4-21 18:20 發表
跳跳虎,

唔係咁恐怖呀 !!
咁妳做手術, 係半麻定係全麻呀?? 係呢, 妳個手術係唔係dr 吳同妳做呀?

政府就係咁衰....怕背鑊! 所以冇必要全麻ga手術, 佢地係一定唔會全麻. 小風險d麻!

...

係呀 ~ 真係聽到都寒
我做手術時係安排全麻架,因為要擴張個子宮,所以要全麻囉!
我當初唔知係邊個醫生做,但覆診時另一個醫生話我知係 Dr Ng 操刀,
都安心啲!

咁我唔知係咪咁既原因!但我都覺得全麻會比我哋怕痛人仕安心啲囉!

複式洋房

唔駛咁擔心,我都係半麻醉,一打左就即刻瞓著,完全無知覺,我老公事後話我知過程中,我有一兩下叫過痛,但我完全唔記得,醒後都無咩野,所以唔駛驚呀!

男爵府

跳跳虎,

嘩dr ng操刀呀!! 真係好啦....
因為之前聽人講, 做手術未必會係dr ng或dr ho自己做番. 有機會會係其他醫生做!

係呀, 全麻就真係比到我地安心. 入手術室前已經驚ga啦, 仲要麻得一半...仲恐怖過睇鬼片!

原文章由 我係跳跳虎 於 08-4-21 18:52 發表

係呀 ~ 真係聽到都寒
我做手術時係安排全麻架,因為要擴張個子宮,所以要全麻囉!
我當初唔知係邊個醫生做,但覆診時另一個醫生話我知係 Dr Ng 操刀,
都安心啲!

咁我唔知係咪咁既原因!但我都覺得全麻會比我哋怕 ...

別墅

好媽媽勳章

原文章由 cmc 於 08-4-21 21:02 發表
唔駛咁擔心,我都係半麻醉,一打左就即刻瞓著,完全無知覺,我老公事後話我知過程中,我有一兩下叫過痛,但我完全唔記得,醒後都無咩野,所以唔駛驚呀!

cmc,

我都希望唔痛啦,心理上都係形住形住 !
真係好無用 !我係qm做!到時老公可以陪住咩
你幾時開獎呀,祝你 bingo

首頁
12345...6

尾頁

跳至