自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

我每個月都會爛咀,呢個問題已經纏左我成年,係每個月都會發作。

我唔係果d會出哂水泡果隻,但兩片咀唇會先發熱,之後勁痕,再之後係又紅又腫,足足會腫成倍!

普通科醫生我又睇過,皮膚我都睇左,已經係長期每日早晚食一粒醫唇瘡既藥,但都照發。

岩岩今日一起身,又變左“鴨仔咀“,腫哂。

我真係好灰 好唔開心

有無jm同我一樣成日發,有咩辦法唔會咁

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

會唔會毛巾, 牙刷果d有菌, 所以keep住生?
放下自在

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:(唇瘡)我好灰,好唔開心。好想有人安慰下...

不如試下睇中醫

公爵府

係咪敏感?

我有朋友一食熱毒嘢 (如芒果) 就變孖潤腸,你有無致敏源?

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

如果日日食唇瘡藥咪無晒抵抗力??

大宅

引用:如果日日食唇瘡藥咪無晒抵抗力??

原帖由 小軒軒 於 14-12-26 發表
如果日日食唇瘡藥咪無晒抵抗力??
我都有諗過,但皮膚科醫生叫我食。
我已經無辦法中既辦法

wcpcelia    發表於 14-12-27 10:06

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

食維他命得唔得。我之前耐唔耐有cold sore (唔知係咪同你既一樣),食左幾個月supplement已冇再出了

大宅

唇瘡病毒跟一世,抵抗力差就會發出黎
你本身身體好差?

大宅

係咪夜訓,唔夠精神底抗力弱就會好易發作

大宅

我都有,你係咪m前 or作病會發?因為唇瘡係菌,呢d日子抵抗力弱,就會發!無計!我已經習慣咗

公爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

似敏感喔,搵出原頭呀不如

大宅

似接觸某些食物或用品敏感
留意下日常生活用品
你每個月有這種情況
朋友某些潤膚都敏感

侯爵府

要留意自己之前食過D咩,易敏感;我中學時代已經成日生唇瘡(平均個多月1次),近年食咗Amwxx,魚油丸和維他命丸,效果好好多,平均一年生1次左右。

伯爵府

魅力王子 好媽媽勳章 畀面勳章

我之前都會成日有唇瘡,近幾年開始日日食多種維他命,係少咗番發。

大宅

我食左b雜之後無keep住生啦 你試下

侯爵府

引用:我每個月都會爛咀,呢個問題已經纏左我成年

原帖由 lupnut 於 14-12-26 發表
我每個月都會爛咀,呢個問題已經纏左我成年,係每個月都會發作。

我唔係果d會出哂水泡果隻,但兩片咀唇會 ...
抵抗力低會容易d有唇瘡,試下每日都食個橙,做多d運動

子爵府

一feel到個唇唔妥, 就即刻搽瘡膏!第二日無事!

YuYuMother    發表於 14-12-26 12:44

伯爵府

食維他命b雜。多食生果。我都好易中,一年2-3次。

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

食維他命B什,長期食

大宅

你可能缺維他命B…我之前都成日生,仲有飛滋
加上壓力大,生得好勁
後來先知係缺B…開始食維他命B
個情況改善好多

首頁
12345...6

尾頁

跳至