單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

我對他徹底失望,想離婚。
暫時仲一齊住的,但一個返正常更一個返通宵更,冇咩見。他不同意離婚。
我第一步要點做?點樣先可以開始計兩年分居期?

大宅

回覆:yanyan1122 的帖子

睇下係唔係要行到尼步,想下自己經濟,住宿問題,有無子女負擔?

大宅

如果決定了,第一步咪就係離開屋企,去律師樓申請分居離婚,其實好簡單!

大宅

如果決定了,第一步咪就係離開屋企,去律師樓申請分居離婚,其實好簡單!

大宅

回覆:想離婚

我有仔女,而且仔女都細,但我頂唔住他同他家人嘅自私,一日唔同他們劃界線,我點努力搵錢,啲錢都唔係用喺自己仔女身上。

而家間屋係我婚前己經住落,我一個名。首期係我俾,供樓係我供。我冇外家,所以唔知走去邊。

係咪搵左律師弟呈請,二年後就可還我自由身,到時就可叫他同姑仔走。至於仔女,我諗他會同我爭,他話左唔俾我。

水晶宮

同一屋檐下, 好似唔算分居 (有錯請指正).

間屋(擁有權), 他們應該好難爭到, 他們沒有理據. 但如果你走, 變成 鳥巢鳩佔, 你想要他們走, 甚至你不能入屋, 會做成一定麻煩.

水晶宮

開心吸收勳章 BK Milk勳章

引用:我有仔女,而且仔女都細,但我頂唔住他同他

原帖由 yanyan1122 於 15-01-05 發表
我有仔女,而且仔女都細,但我頂唔住他同他家人嘅自私,一日唔同他們劃界線,我點努力搵錢,啲錢都唔係用喺 ...
你好偉大,間屋你既,仲比埋姑仔住,我一定接受唔到

大宅

引用:Quote:原帖由 yanyan1122 於 15-01-05 發表

原帖由 momoakira 於 15-01-05 發表
你好偉大,間屋你既,仲比埋姑仔住,我一定接受唔到
唔係我偉大,嚟係她唔知醜夾硬嚟。我6299賣左樓,她冇地方住,平時on duty宿舍,但放假時會嚟住。
但好醃尖,唔識咩叫\"寄人離下\",又唔俾家用。

洋房

我已離婚了9年, 以過來人身份, 坦白說, 如果不涉及第三者, 打你的話, 離婚這一步, 真的想清楚, 尤其是女性, 只是性格問題, 我勸你搵社工幫你.
單親這條路不好走的, 而且你小朋友還細, 搵社工做調解會好些的, 你試試,
真心的, 不容易走的.

男爵府

引用:我已離婚了9年,+以過來人身份,+坦白說,+如

原帖由 yoki1023 於 15-01-05 發表
我已離婚了9年, 以過來人身份, 坦白說, 如果不涉及第三者, 打你的話, 離婚這一步, 真的想清楚, 尤其是女性, ...
怎樣找社工?我c6 冇錢又冇時間陪我,所以一直以來我的生活同單親冇分別,而且佢成月飲酒食煙亦不注意健康,我好想快D離婚

男爵府

引用:我已離婚了9年,+以過來人身份,+坦白說,+如

我已離婚了9年, 以過來人身份, 坦白說, 如果不涉及第三者, 打你的話, 離婚這一步, 真的想清楚, 尤其是女性, ...
怎樣找社工?我c6 冇錢又冇時間陪我,所以一直以來我的生活同單親冇分別,而且佢成月飲酒食煙亦不注意健康,我好想快D離婚

大宅

引用:我已離婚了9年, 以過來人身份, 坦白說, 如

絕對認同,只要唔係牽涉到第三者,應該有得救。

大宅

引用:Quote:原帖由 yoki1023 於 15-01-05 發表我

原帖由 beautytiny 於 15-01-07 發表
怎樣找社工?我c6 冇錢又冇時間陪我,所以一直以來我的生活同單親冇分別,而且佢成月飲酒食煙亦不注意健康 ...
但你識佢果陣應該知道,點解又要埋怨?

洋房

政府之社會福利署的綜合社會服務, 打去總署, 講出你的想要的求助, 便會安排你住的附近一間, 會有社工聯絡你的, 不用費用的, 無論你想離婚或想解決婚姻問題都可以的 .

大宅

回覆:BB女樂樂 的帖子

我都唔知他妹算唔算第三者。。。
我就結婚時先知呢個姑仔唔會嫁,因為做過子宮手術冇得生,我聽啲8卦親戚講。
就算未共住,她都對我唔友善。同埋成日唔着bra 着件吊帶 突哂lin咁行嚟行去。

大宅

我真係唔明,我去左生仔,頭尾4日醫生,可以連我張床都掉埋,啲人真惡!

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

間屋係你名,賣左佢囉,叫佢地搬走,自己同仔女搬走,可行嗎?

振作D

悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

侯爵府

yanyan1122 發表於 15-1-4 23:52
我對他徹底失望,想離婚。
暫時仲一齊住的,但一個返正常更一個返通宵更,冇咩見。他不同意離婚。
我第一步 ...
果時律師同我講,因為香港居住較困難,所以唔同房,床,什至性關係已經可以算分居。你都可以打去法援問下係米。如果你覺得老公還可,只係姑仔麻煩既,可要求你老公先叫姑仔搬走。真係無法相處既,忍多兩年叫兩個一齊走。

洋房

律師的確是這樣說的, 香港比較特別, 但係你還要忍姑仔, 最徹底就是賣屋, 是你名由你決定的.

複式洋房

不過點解要掉你床單?污糟可以洗姐,一男一女甘樣,好難唔諗歪……

如果真係想離,就徹底啦!你諗下宜家住的地方佢地甘熟悉,就算分左都可以係甘煩住你,不如乾乾脆脆大家一刀兩斷賣樓搬出去,甘佢地真係無藉口留低,遠離佢地,新地方環境新開始,都會防到佢地,起碼佢地又唔會知你住邊。

加油!

首頁

尾頁

跳至