婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問各位靚太以下几條問題︰
(1) 你同c6 每人每月俾人工既几多%家用呢頭家?
(2) 你c6俾佢人工既几多%家用俾99?
(3) 你自己俾人工既几多%家用媽咪?

後加問題︰
(4) 你自己駛唔駛拎自己份糧貢獻呢頭家?如要,几多?

[ 本文章最後由 BKVIP 於 08-5-7 12:14 編輯 ]

男爵府

1) 你同c6 每人每月俾人工既几多%家用呢頭家?
--- 計唔計儲 $$ ?

原文章由 BKVIP 於 08-5-6 16:40 發表

大宅

原文章由 hunghung215 於 08-5-6 16:51 發表
1) 你同c6 每人每月俾人工既几多%家用呢頭家?
--- 計唔計儲 $$ ?

c6俾d家用如果你將部份儲起都計。

別墅

1. 所有,留三千
2. 0
3. 6-7千

大宅

1. c6 - 所有開支後盈餘 (其實供樓用),所以c6份糧夠佢兩母子用,我是自已養自已 + 亞仔兼供樓的一半
2. 定額 $3000 (99白要,豪無付出)
3. 1500+ (亞媽幫我湊仔)
仔仔06-12-2003出世

大宅

原文章由 Irismammy 於 08-5-7 10:26 發表

1. 所有,留三千
2. 0
3. 6-7千

Iris 你好幸福呀,c6俾晒d錢你 ,仲要唔駛俾99,真係好幸福呀

大宅

原文章由 maggiechow 於 08-5-7 10:58 發表

1. c6 - 所有開支後盈餘 (其實供樓用),所以c6份糧夠佢兩母子用,我是自已養自已 + 亞仔兼供樓的一半
2. 定額 $3000 (99白要,豪無付出)
3. 1500+ (亞媽幫我湊仔) ...

咁你對頭家黎講好重要,都几辛苦喎
我地d 錢就被99 越抽越多

民房

1)c6 -負責所有屋企開支...有盈餘就會比0的我....

2) 3,000
3) 1,500.00

大宅

原文章由 winnie118 於 08-5-7 12:09 發表
1)c6 -負責所有屋企開支...有盈餘就會比0的我....

2) 3,000
3) 1,500.00

點解好似個個都俾咁少自己屋企既,係咪因為環境好呢?

大宅

睇到你地既posts,先知我俾左咁多6299

侯爵府

好媽媽勳章

how about you?

原文章由 BKVIP 於 08-5-7 12:13 發表
睇到你地既posts,先知我俾左咁多6299

大宅

(1) c6俾45% 我做家用
(4) 我自己都貢獻左 35% 作為家用,家用中儲起66%,其餘作為日常開支供車等 (不包括食飯,食飯每人請一次咁,因為我地係無飯夫婦)

(2) c6俾 6299 $5000 (我估可能又加左,因為c6想減我家用,我吵要離婚先好似無事 )

(3) 我俾自己屋企 $4000

侯爵府

好媽媽勳章

then

i.e. How much ? (c6俾45% 我做家用) 3k can be 45%, and 30k can also be 45%......

I think the main point is: you use 2/3 儲起
=> i.e. your husband only use 15% for 家用, and you only use 10% for 家用...........
I don't think 儲起 $ is belongs to 家用, it belongs to saving.
In my case, after use for buying things, housing.... others are for saving => i.e. 100% for 家用?????
Therefore, saving part can not count as 家用

原文章由 BKVIP 於 08-5-7 12:23 發表
(1) c6俾45% 我做家用
(4) 我自己都貢獻左 35% 作為家用,家用中儲起66%,其餘作為日常開支供車等 (不包括食飯,食飯每人請一次咁,因為我地係無飯夫婦)

(2) c6俾 6299 $5000 (我估可能又加左,因為c6想減我家用,我吵要離婚先 ...

大宅

1) c6比家中日常開支+租
2) 幫99比屋租+$1000
3) 自己冇比mami, 我負責比工人$3400+400
歡迎參觀我的個人網頁

男爵府

c6 - 33%
me - 20 %

12 %

20 to 26% (depends)

(4) 你自己駛唔駛拎自己份糧貢獻呢頭家?如要,几多?
好少要倒貼, 自己控制一下 ...

後加問題︰
(4) 你自己駛唔駛拎自己份糧貢獻呢頭家?如要,几多? ...

子爵府

For my case
Almot all except noraml expenses. Rest for saving and mortage.
30%
30%

大宅

原文章由 ac321 於 08-5-7 12:35 發表
then

i.e. How much ? (c6俾45% 我做家用) 3k can be 45%, and 30k can also be 45%......

I think the main point is: you use 2/3 儲起
=> i.e. your husband only use 15% ...

點解我覺得saving count 做家用一部份呢,因為我係將大部份家用儲起,係其中一個用途,我可以唔儲用晒佢,只係我選擇儲起佢,而自己份糧當中又儲起些作為私己錢 其實每個人分配家用都唔同

侯爵府

好媽媽勳章

I see........
Than, I think for most of people, use 100% - x % (give to parent) for 家用! ! (unless they have a second wife)
For my case
c6 - 85% (the other 15% for his parent)
me- 100%
It is because after all except and unexcept expenses (buying food, eat outside, car expenses, housing expenses, helper salary, my kids' expenses, travelling expenses, we save the rest $)
may be 15 % (I don't know)
0%, my parent don't take my $ even I give them!

原文章由 BKVIP 於 08-5-7 13:29 發表

點解我覺得saving count 做家用一部份呢,因為我係將大部份家用儲起,係其中一個用途,我可以唔儲用晒佢,只係我選擇儲起佢,而自己份糧當中又儲起些作為私己錢 其實每個人分配家用都唔同 ...

侯爵府

好媽媽勳章

My 99 always complain that her 家用 is not enough.....
However, we do the counting for her.
After pay all the housing expenses and bills, she still get 15000-16000 per month. May be she count her saving as part of 家用........
And luckly, my 99 get 3 sons (they share her 家用)

That's why I think saving should not be count inside the 家用!

點解我覺得saving count 做家用一部份呢,因為我係將大部份家用儲起,係其中一個用途,我可以唔儲用晒佢,只係我選擇儲起佢,而自己份糧當中又儲起些作為私己錢 其實每個人分配家用都唔同 ...

侯爵府

好媽媽勳章

your husband is lucky!
You must save a lot of $ and you two don't need to worry then!

首頁

尾頁

跳至