婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我其實好怕母親節. 其實講真, 呢個世界, 唔一定係話 "母親" 就一定係偉大. 呢個世界都有好多唔多生性, 又甚自私, 不討好的母親.

現在D人將母親節攪到咁大陣象, 唔攪個show出黎, D小氣亞媽就單單打打 (需然本人媽媽尚算係一個仁慈既媽媽). 攪場大龍鳳比仔女看. 為了息事寧人, 年年都要攪 '感謝日', 自己都覺得自己好虛偽下.

男爵府

唉, 我都覺, 都唔知幾想講講粗口鬧佢一餐, 但仲要扮晒野同佢食飯, 真係攞命

男爵府

今年都仲係要同99食,但就唔駛同我阿媽食囉﹗費時大家都係度做戲,太假喇

大宅

唔好話人地阿媽吖..
自己阿媽有時都好煩o架
明明想你同佢慶祝..又扮哂唔緊要..其實做少d 呢..佢就會嬲!

男爵府

好媽媽勳章

唉...母親節

我老公唔肯同佢阿媽慶祝,往年我都仲有迫老公去氹下佢,
今年老公堅決唔去
到頭來99一家實以為係我唔去所以老公都唔去,
之後有排聽有骨說話,是非又有人傳返比我聽...

我阿媽無時無刻都提住佢既功勞
(但我覺得佢只係生我出黎同比野我食囉)
同佢慶祝就必定架啦,唔係母親節其他時候都要架啦
但每年我女講下同我慶祝咋,講下都未做,
就比佢話:洗乜同佢慶祝丫,佢都唔係好媽媽!
問心,我鍚我女比佢鍚我多n倍啦

大宅

我媽媽才了生日.新年.其他節日都好少理.由其係 母親節.佢話係多鬼餘,如果係錫媽媽既,日日都係 母親節.因媽媽本人最唔鍾意攪大龍鳳.
相反我奶奶勁鍾意攪大龍鳳,未到節日前夕.已經呻定話無人理佢,每次出席任何場合都珠光寶氣..不過由明年開始.老公話唔會再主動同奶奶興祝 母親節.........

大宅

我雖然唔抗拒同老爺奶奶慶祝父/母親節,但呢幾年佢地越來越貪得無厭,樣樣禮物都要買最好,越來越覺得似被人"敲詐"多過過節。

大宅

我亞媽就係一個討厭嘅好例子....咩都開口埋口都係錢錢錢....有錢比就對你好d....一唔比就另一個死樣....唔會為仔女著想...一味為自己個銀包唸

大宅

我好怕節日的, 比$亞媽, 比$99, 仲要使$出去食飯, 咩節日都係要使$$$$$$, 母親節,父親節,亞媽亞爸亞婆亞公6299生日,做冬,過節,中秋.... 真唔知要搵幾多先夠! 個個月如是!!!

禁止訪問

大宅

原文章由 柚子 於 08-5-7 09:20 發表
我媽媽才了生日.新年.其他節日都好少理.由其係 母親節.佢話係多鬼餘,如果係錫媽媽既,日日都係 母親節.因媽媽本人最唔鍾意攪大龍鳳.
相反我奶奶勁鍾意攪大龍鳳,未到節日前夕.已經呻定話無人理佢,每次出席任何場合都珠 ...

唉. 一樣樣. 我爸媽就算我主動約都堅持話唔駛食飯. 唔好浪費錢.

相反99就唔係. 99成日要仔女做場大龍鳳, 食親都要食飲宴套餐. 食唔晒就鬧我唔食野?? 口就話唔駛, 但就日日老纏住c6, 姑9同埋d孫, 怕無人理. 根本個個都孝順佢, 除左大伯一家. 大伯一家就唔駛理佢都係最孝順. 因為大伯老婆勁憎99, 99又怕佢因為人地係有錢人. 唔敢出聲, 正日永遠唔出現. 所以99就最愛在成家族面前鬧我攞彩, 終於鬧到我要同佢反面99就知驚.

c6往年唔敢出聲. 我最憎母親節, 今年我自己係母親了, 睇怕c6大條道理抱個仔同佢偉大既媽媽慶祝. 大石扎死蟹, 唔理我感受. 唔係第一次. 99覺得咁做係應份. 知我唔喜歡都要搶抱我個仔. 就算我抱緊都要伸手搶

我今年唔想同99慶祝, 但~~唉...我知走唔甩, 自己做母親都唔可以話事. 我覺得好無奈 好無用.

大宅

原文章由 EVA222 於 08-5-7 12:26 發表

極同意母親不一定偉大,甚多是貪婪苛索無知,私生活不檢點,病態賭徒等等,"世上只有媽媽好",呢首歌幾肉麻,我唔覺得感動.
細時都唔多覺有母親節,係近呢廿年大事至宣揚溫情母親節,幾討厭呢類商品活動,奈何香港是商業社會 ...

仔仔06-12-2003出世

男爵府

我媽同老豆星期日去旅行, 我今日同佢地飲茶, 比500蚊都唔要。

我又約咗99明晚吃飯囉, 星期日又貴又多人, 等c6煮比我食啦。

嘻嘻..:;pppp::;pppp:

大宅

原文章由 Mrs.Fan 於 08-5-7 11:17 發表
我亞媽就係一個討厭嘅好例子....咩都開口埋口都係錢錢錢....有錢比就對你好d....一唔比就另一個死樣....唔會為仔女著想...一味為自己個銀包唸

Mrs.Fan

我亞媽同妳亞媽一樣錢就係最重要,
佢都係唔會為仔女諗d人,
所以亞媽同 99都係麻Q煩嘅人

複式洋房

其實唔只母親節麻煩, 中秋, 過冬, 聖誕, 新年.... 每個節我都好煩. 自已啊媽雖然咩都冇講, 但我知每個節日佢都想一家人齊齊食飯. 但男友(同居, 拍了9年拖)的啊媽都有同一想法. 男友係獨生.我們試過連續同佢啊媽食了幾年正日母親節晚飯, 到第N年我想同我啊媽食正日, (這幾年我覺得超對唔住自己啊媽, 但冇法子. 人地啊媽唔得罪得, 自己啊媽亦明白這點, 只好為屈啊媽啦!) 所以果年就早左2星期問佢啊媽想幾時食, 佢話冇所為. 正日好多人, 唔食都冇所為. 死蠢的我當真, 定了早幾日同佢食, 諗住正日同男友陪自己啊媽吃. 點知, 甘就大獲. 正日當天佢啊媽寫左封信比我男友, 話佢母親節唔理自己啊媽, (咪一早慶祝左囉?!) 跑去同外人食飯..點點點...咩你係獨生, 啊媽得你一粒仔, 你都唔陪啊媽, 點點點. 我男友即刻打電話比佢同佢頂左幾句. 話我地年年都陪佢, 甘今年早左少少. 唔係咩大問題. 佢啊媽就話: 人地有3個女,唔驚冇人陪...佢甘講, 我男友真係無話可說. 唉! 我之後叫男友回家tim番佢啊媽, 重幫佢買牛排, 教佢煮比佢啊媽食. 甘先冇事. 當然我有回家陪啊媽食飯. 但遲了成個鐘. 其實這件事我有少少嬲.但唔想男友難做. 不過之後所有節日我都陪自己啊媽食正日. 佢都有問我男友, 點解我唔過去食. 唉, 順得哥情失嫂意. 都係各有各食啦!

大宅

原文章由 kantanjin 於 08-5-7 13:55 發表

唉. 一樣樣. 我爸媽就算我主動約都堅持話唔駛食飯. 唔好浪費錢.

相反99就唔係. 99成日要仔女做場大龍鳳, 食親都要食飲宴套餐. 食唔晒就鬧我唔食野?? 口就話唔駛, 但就日日老纏住c6, 姑9同埋d孫, 怕無人理. 根本 ...
咪係囉.每次食飯唔貴既酒樓唔去,紅酒無4.5百蚊既都唔開,呀哥呀嫂有錢既就錫到出哂面,吓我呢個新抱吓足6.7年,比老公話我無鬼用唔還口
比二嫂話我唔夠薑.
我又點知奶奶咁得吋進呎喎,真係好鬼討厭d節日呀,由其個母親節,
好似一定要做大龍鳳咁,唉,欠你咩奶奶,你放過我啦!
hnl 該用戶已被刪除

複式洋房

我奶奶最鐘意係他人面前扮野. 一方面又話自己好無所謂, 好体諒個仔. 但同時又比說話我地聽, 如果正日唔理佢, 佢會一哭, 二閙, 三上吊, 成日話自己對人幾好幾好, 點解其他人咁對佢 ... 好似做粵語長片個D對白 (佢所講自己對自好, 只係冇刹人放火而己).

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我老公嗰邊D人唔會慶祝父/母親節~!

子爵府

本來我99果邊無話慶祝母親節,係叔仔老婆攪出黎,攪到我c6而家年年都話要同佢老母食飯,但叔仔一家唔到.舊年炸炸帝唔慶祝,今日c6同d仔女講,母親節點慶祝啊,點知冇人答佢.
我成日話都我唔興慶祝喎.

首頁

尾頁

跳至