嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

民房

囡囡剛滿 6個月, 但只有 6.25KG, 點算好 ? 請問你哋個 BB 有 ? 重.

男爵府

你囡囡出世有幾磅呀....
如果係跟住自己條生長線...就唔使擔心....

原文章由 dadlovemum 於 08-5-8 15:26 發表
囡囡剛滿 6個月, 但只有 6.25KG, 點算好 ? 請問你哋個 BB 有 ? 重.

男爵府

我細囡係超細b...出世得5磅5,一歲時16磅半,一歲半20磅,
但姑娘話ok...因為佢出世時已經係超細

p.s我囡囡食媽媽奶的

珍珠宮

好媽媽勳章

我囡囡差幾日足37週,,出世得4磅3,,咪仲超細B
而家17個月喇,,都無20磅呀,,
不過佢就跟返自己出世果條生長線囉..所以都正常,,

我有兩隻大小魔怪""

禁止訪問

別墅

睛靈勳章

我想问吓你地D超細b学反身有無问题?我BB又係超輕b,出世得4磅11安,今個星期四就六個月啦但重未識反身呀!

禁止訪問

複式洋房

唉!我都想求救呀!
我個女15個月得16.7磅,唔太肯食粥/麵/飯,自從開始食粥,奶就食小,1歲時見營養師就話個女唔食粥所以瘦,今次去見佢話亞女每餐食半碗粥ok但食奶唔夠所以瘦,要我同亞女轉加營素,結果亞女完全唔肯食,食一啖即時喊,寧願肚餓都唔食,都唔知可以點做,好worry

禁止訪問

複式洋房

回覆 #9 若茵 的文章

我個女用奶樽飲奶ga,其實我覺得亞女係食粥之後食奶先小,佢飲奶大約15-25分鐘8oz,只不過營養師要佢食兩餐粥+20oz奶一日仲要餐與餐之間要有零食,我覺得亞女食唔到咁多,今日第2餐奶開始比加營素佢,但佢點都晤肯飲,一定要飲番森永,所以唔知點算!我想問你亞b而家會唔會定時定候食同訓覺ga?我唔會專登叫醒亞女食係唔係有問題呢?

別墅

我B仔都係輕磅,佢係全人奶B,出世時係中碼B7磅11安士,4個月大碼,但因半歲起濕疹開始嚴重,心情比較煩躁,所以食野較差,12個月時變咗中小B得18磅,同之前條線唔同咗,而家要係15個月時覆診,原本呢三個月都重反D,點知上星期佢感冒肚仔疴,而家又瘦反,晒得19磅到 ,都唔知點算,佢而家一日有兩餐飯仔,中午約半碗大人飯,晚餐約大半碗大人飯,另加4-5餐人奶,食量都算OK,但唔增磅數,點算好21號要見醫生添!實比人話我唔比阿仔食飯!

別墅

我個仔出世至而家都係輕磅B, 佢就嚟25個月都係得22磅,touch wood好在佢冇咩病痛, 初初我都好擔心, 試過轉s26同加營素, 可能太sweet, 只係飲1-2oz. 有時迫佢食野迫到自己都發脾氣, 諗諗下都係唔迫, 佢唔肯食飯食粉, 就整d佢平時少食既野, 例如迷你水餃, 煎蛋角, 熱香餅等等......,佢差唔多每日都食芝士, 如果佢唔食菜我盡量會比多d水果佢食, 總之每日都比足夠營養佢. 不過最重要都係冇病冇痛, 我已經好開心.

別墅

我個仔出世個陣有6.5磅, 但跟住就一路都係細碼B, 到5個月到個時仲病左成2個星期, 跟住6個月個陣去健康院, 好似無生長過咁, 見完健康院個E生, 佢話要轉介我個仔去E院見兒科E生, 而家都KEEP住要睇, 不過都無驗到佢有D乜野事, 我個仔而家就黎9個月啦, 都係得15磅左右, 不過佢無病無痛就算啦, 而家佢可以食其他野, 佢肯食就比多D佢食, 等佢食多D就好架啦:;pppp:

禁止訪問

複式洋房

My baby also a light weight BB. 4 months old about 5.67kg.On 10% growth line,is it ok??

複式洋房

My bb has the same problem. She's now 6.5 months and weighs only 6.5 kg.

She started to hate milk when she was 3 months and I gave her rice cereal. Starting from 5 months, I gave her congee with carrot, fish and veggies. She can only have 10 oz of milk every day (2-3 oz every time). She is very small but she is active and looks healthy. I guess there's no problem.

大宅

My BB is now 6.5 months and weights only 6.5 kg also.

ai.... what can i do.... she just follow the 25% growth line jar.....

複式洋房

My baby just on 10% growth line also la.How can I do?? He can drink 30 oz milk per day ka la. Not sleep at daytime but have about 10-12 hrs sleep at night time.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

我BB都係輕磅B
出世有3.33kg
但2個月跌落25%
4個月跌落10%
6個月 6.46kg 仍然係10%

佢食量唔少, and 食人奶
但訓得唔好, probably 係佢唔長肉既原因...

我曾經都好擔心
亦懷疑係咪我d奶有問題...

但唸返轉頭...
一世人流流長...
除左體重, BB其實仲有好多其他方便的發展
但個個BB的發展步伐唔同
有的BB好早識轉身, 坐, 企, 行, 講o野等等
早, 唔等如大個左都係咁叻
遲, 大個左亦可能叻過人
早d 遲d 其實無咩問題
所以輕d都唔係大問題
我覺得太擔心反而可能影響BB成長tim

我就盡量維持平常心...

去健康院時聽取姑娘 & 醫生意見
唔使太擔心~~

大宅

我囡囡都係細粒b..出世得5磅1..
而家7個幾月喇..15磅都未有..
但健康院d姑娘話正常..因同生長線march
不過bb成日都唔肯食粥仔,糊仔...
真係怕佢唔夠營養呀..
7個幾月喇..佢既高度得六十幾cm ja..
真係好擔心..

首頁

尾頁

跳至