自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

隔離帖話小朋友考試無寫名同學號,老師打比家長問家庭近況同約見,我見到好多jm話學校小題大做,又話唔係出貓唔係大罪就唔好理學校,又話唔明點解老師打嚟嚇家長。
(有部分jm都正常話當早啲買個教訓等小朋友學懂)

我想講嘅係, 寫名係考生嘅基本責任,老師打嚟仲了解吓小朋友嘅家庭近況,最近有無咩事發生都好正常,無寫名學校都要睇吓點處理,點證明係該位小朋友,如果公開試就真係喊都無謂,同埋老師都唔係食飽飯無嘢做,主動約見了解證明都重視事件同小朋友,就算學校話0分其實都與人無尤,老師咁都可以比人話真係唔怪得而家啲老師成日話壓力爆煲呀陰公

珍珠宮

男爵府

2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

回覆:真係忍唔住要發帖

AGREE

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

有需要開多個post? why唔喺嗰度講

侯爵府

引用:有需要開多個post

原帖由 kc_01k 於 15-01-21 發表
有需要開多個post? why唔喺嗰度講
問得非常好,我有喺該帖回覆,並刻意開多個帖係想所jm都睇到,諗吓其實個老師都係重視學生,就算唔欣賞都唔係淨係識批評

公爵府

同意 而且正常老師開考應該會提小朋友寫名 我覺得小朋友是故意

伯爵府

Agree

侯爵府

引用:同意 而且正常老師開考應該會提小朋友寫名

原帖由 sharon_pig 於 15-01-21 發表
同意 而且正常老師開考應該會提小朋友寫名 我覺得小朋友是故意
都有機會

禁止訪問

大宅

引用:Quote:原帖由 kc_01k 於 15-01-21 發表有需

原帖由 sweetieyuki 於 15-01-21 發表
問得非常好,我有喺該帖回覆,並刻意開多個帖係想所jm都睇到,諗吓其實個老師都係重視學生,就算唔欣賞都唔 ...
唔知幾時開始,香港已經變咗一個只會批評別人嘅地方啱又好,錯又好點都要搵到位去批唔知大家仲記唔記得,曾經有一樣嘢叫“包容”

大宅

回覆:sweetieyuki 的帖子

我覺得個老師應該系等開完會有結果先同家長溝通返咯!睇完結果先知道點同家長交代會好d,但佢第一句就問小朋友屋企系咪發生咩事,非常唐突,亦都會嚇親家長!應該先講小朋友發生咩事,再問咯

大宅

直情講到老師好似特登OT唔肯放工一樣,考試連名都唔寫居然覺得係小事

伯爵府

減齡達人勳章

好同意jm講法……
有時小朋友唔知錯其實都係因為有怪獸家長…

侯爵府

引用:好同意jm講法……有時小朋友唔知錯其實都係

原帖由 vivian520 於 15-01-21 發表
好同意jm講法……
有時小朋友唔知錯其實都係因為有怪獸家長…
真係,我認為沒有港孩,只有怪獸家長,小朋友白紙一張,都係父母嘅責任

jpangel    發表於 15-1-22 10:11
jackco-mami    發表於 15-1-21 23:28

侯爵府

引用:直情講到老師好似特登OT唔肯放工一樣,考試

原帖由 914132111 於 15-01-21 發表
直情講到老師好似特登OT唔肯放工一樣,考試連名都唔寫居然覺得係小事
係啦,唔係好明

珍珠宮

畀面勳章

唔寫名?咁邊個知呀?

email cc 比老闆都要有自己名註名啦

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

好認同你睇法。我個人認為試卷唔寫名、班級、日期係完全唔可以接受,基本責任都做唔好,習慣了甩漏,怎樣成為有担帶的人呢!

另外,老師其實好有心,我覺得佢想了解個學生和家庭狀况,睇下有無需要跟進和處理。但結果竟然被人話小提大做,唉!

唔知點解咁多人,一話見家長就咁大反應,其實家校合作好緊要,想孩子好,多些同老師溝通下,就會從老師方面發現一個不一樣的仔女。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我以前讀書無寫名等於0分
寫名係自己既責任

天佑我們    發表於 15-1-21 19:37

大宅

回覆:sweetieyuki 的帖子

同意,點解D人永遠都將所有責任推卸俾人,自己就啱哂,人家就錯哂。
老師都係想孝好個學生,了解多D啫,點解要咁擴拒?唔通老師唔理個學生,由佢一路錯,錯到無彎轉先係啱咩!?

侯爵府

引用:唔寫名

原帖由 天佑我們 於 15-01-21 發表
唔寫名?咁邊個知呀?

email cc 比老闆都要有自己名註名啦

首頁

尾頁

跳至