自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

我成日都聽唔明D廣告究竟講乜,例如:
1. Hanjin 唱歌,我不斷聽到 "Gap Gap 停", "Gap Gap 停" .... "Gap Gap~~~ 停"
終於有一日,我喺呢個廣告播出時望到電視,先知道原來係講緊 "110"....
之後我再仔細認真地聽,始終都係聽到 "Gap Gap 停" 而聽唔到 "110"

2. 有個小朋友攞住對鞋,不斷同人講 "得咳" 或者 "咳咳"...
雖然我睇住個廣告,知道佢賣咩,但就硬係聽唔明佢講乜
終於有一日,我忍唔住問我老公,聽唔聽得明到底佢講緊乜...
我老公話: "哦!佢講 Dx Kxxx,係講得快D啫"
我真係完全聽唔到

3. 有個小朋友大嗌 "唔食!" "唔瞓!" 跟住有個男人聲話 "難道敵唔過" / "蛋糕敵唔過"
我又係聽咗好耐,始終唔明佢講乜,
到某一日甚麼廣告頒獎典禮再睇到,先突然明白佢係講緊 "但都敵唔過"...
其實好奇怪,因為 "但都敵唔過" 唔係一個完整句子,後面一定要連住 "xx",
佢語氣好壯烈,令人感覺句子已經完成... 所以我估唔到佢講乜。

我想知道有無人都係好似我咁架?
成日聽唔明D 廣告講乜 (可能其實都會成日聽唔明人地講乜)
我想知其實係咪我有問題

侯爵府

引用:我成日都聽唔明D廣告究竟講乜,例如:1.

原帖由 catcatcati 於 15-01-22 發表
1. Hanjin 唱歌,我不斷聽到 "Gap Gap 停", "Gap Gap 停" .... " ...
唔好意思,笑左,我好少睇電視,都冇乜點留意

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我成日都聽唔明D廣告究竟講乜,例如:1.

原帖由 catcatcati 於 15-01-22 發表
1. Hanjin 唱歌,我不斷聽到 "Gap Gap 停", "Gap Gap 停" .... " ...
平時講野明就ok

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

男爵府

回覆:catcatcati 的帖子

我! 報到!
我聽野又係好輪盡,比如聽收音機,早霸王既主題曲有一句“一天都光”,我一路都唔知佢唱咩XX都光,其實我係日日聽,有日終於忍唔住問老公,佢先奇怪點解我聽左咁耐都聽唔到。
仲有,我睇廣告可以睇一百次都唔知個廣告講咩,同唔記得內容,對白!

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

伯爵府

美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

good_pig 發表於 15-1-22 13:56
平時講野明就ok
我怕我聽力其實有問題,平時人地同我講野我以為聽得明,點知聽咗另外一樣野呀

男爵府

引用:你好似我阿媽, 佢又係成日唔明廣告講乜,

原帖由 meimei11 於 15-01-22 發表
你好似我阿媽,

佢又係成日唔明廣告講乜, 我地成日笑佢IQ零蛋 ...
拿拿拿,我唔準你誤會我架,我平時睇電視,所有資訊性節目都非常明解,冇問題架,就一係廣告我就發夢

catcatcati    發表於 15-1-22 14:04

伯爵府

meimei11 發表於 15-1-22 13:57
你講得好好笑
我講得唔好笑呀 同樣的題材,呢度有好多 jm 可以發揮得生鬼好多

水晶宮

好媽媽勳章

回覆:有無人好似我咁,成日聽唔明廣告講乜

我成聽咗…………朱翁,搵亞爸出氣呀?

mysterious22    發表於 15-1-30 15:04
超級特務    發表於 15-1-22 14:26
VioletCC    發表於 15-1-22 14:11

水晶宮

子爵府

我!好似Club One賣婚宴場地廣告!我頭幾次都係聽到\"Top One!\"

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

電視播廣告時,我會自動飛走D廣告,睇唔到聽唔到架,你講嗰幾個廣告我無咩印象添

子爵府

畀面勳章

會所x号我聽左做recycle聽幾多次都係recycle

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我聽唔明借錢果個, 成日唱數字, 後尾望清楚先知賣乜

水晶宮

好媽媽勳章

重有………獅王吸濕大笨象

xx!(李小龍咁叫)佢好抽得呀!

我聽到係…………x街!佢好抽得呀!(嚇死我)

jpangel    發表於 15-1-23 19:32
貓c9    發表於 15-1-22 16:52
grace0222    發表於 15-1-22 16:42
小fen    發表於 15-1-22 14:33
newcook    發表於 15-1-22 14:28
超級特務    發表於 15-1-22 14:26
Sandytsy    發表於 15-1-22 14:11

大宅

我相信唔關你事,d人懶音太勁…之前有個廣告最尾一句\"啟富促進未來\", 我聽親次次都係\"底褲促進未來\"

omax    發表於 15-1-26 04:23
jpangel    發表於 15-1-23 19:33
Lihoma    發表於 15-1-22 14:39
newcook    發表於 15-1-22 14:28
Sandytsy    發表於 15-1-22 14:12

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我會, 有時唔明的

男爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 BK Milk勳章 畀面勳章

你地啲例子好好笑!

大宅

回覆 guguned13 的帖子

這個我都聽錯(回水一號)
[url=http://lilypie.com][img]

首頁
12345...10

尾頁

跳至