夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

你地同朋友去完夜街之後,老公會唔會話到車站或樓下接你地架???

有時,我同d同事或朋友去完夜街,佢地會打電話話比老公聽大概幾點返到屋企,佢地老公就會落街接佢地;但我就諗依架我未結婚,我係唔會叫我媽咪或爸爸黎接我,事關佢地訓緊覺無理由要佢地半夜三更仲要換衫落黎接我,咁我就諗即係我無呢個需要,咁我年尾就結婚,結婚後去完夜街又使唔使叫我老公黎接我???我都知有d野一開頭就要佢習慣咁做,因為佢唔做開第日你叫佢做,佢都唔會做,但其實未結婚都唔使媽咪爸爸咁做,結婚後就要老公咁做,好似無野揾野黎要老公做咁,況且,訓緊覺又要佢走落黎~~~

所以,我想知道其他人會點做,如果個個都話唔使,咁我就會覺得呢個要求好無謂;但如果你地老公都會咁做,我就會要求我老公都咁做~~~

男爵府

我去親邊度老公都會管接管送!
(當然要佢放咗工先送到我~)
不過唔係車站或屋企樓下~
係渣車去我去街既地方接我!

不過點解妳要睇人頭點做?
最緊要係妳 + 妳老公覺得有冇咁既需要啫...

洋房

原文章由 Vca 於 08-5-12 19:05 發表

最緊要係妳 + 妳老公覺得有冇咁既需要啫... ...

嘩!你老公咁好,我C6無車亦從來未接過我收工,夜街唔洗講啦!見到咁多太太咁幸福,自己就咁,我真係要出去揾番個真愛我的人先得!

翡翠宮

你老公有車梗係去邊度接你都得喇!!!

你問我"點解要睇人頭點做?"
因為我覺得我無呢個需要,但見d同事或朋友有d老公會咁做,所以想一開始的時候就等佢有呢個習慣,我知我叫佢做佢一定會做,除非我無叫,不過,好老實講就算我honey覺得有呢個需要,我都覺得有少少無謂,結婚前都唔使人接,結婚後就要老公接,就算真係要咁做,我都覺情趣多過人生安全~~~

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我同你一樣, 次次打完麻將, 不論凌晨3點四點, 香港或新界, 我老公都會揸車來接我。

男爵府

原文章由 bobbobkit 於 12/5/2008 11:14 AM 發表

嘩!你老公咁好,我C6無車亦從來未接過我收工,夜街唔洗講啦!見到咁多太太咁幸福,自己就咁,我真係要出去揾番個真愛我的人先得!

我懶唔願行嘛!

男爵府

原文章由 小manman 於 12/5/2008 11:18 AM 發表

你老公有車梗係去邊度接你都得喇!!!

你問我"點解要睇人頭點做?"
因為我覺得我無呢個需要,但見d同事或朋友有d老公會咁做,所以想一開始的時候就等佢有呢個習慣,我知我叫佢做佢一定會做,除非我無叫,不過,好老實講就 ...

我有一對朋友,佢地有3個小朋友~ 最細果個得6個月大! 有次我地成班朋友出來食飯,個佢老公冇出來......食完飯出面落雨,個老婆一拖三個小朋友企喺外面等的士返屋企! 我+老公話車佢返去,佢話已call 的士堅決拒絕~ 咁我問佢老公去咗邊 - 佢話老公喺屋企睇波!!! 所以男人都唔係有車就老奉接你架.....

至於情趣真係有架~ 有時老公接完我,我地會一齊去買宵夜食!

[ 本文章最後由 Vca 於 08-5-12 11:50 編輯 ]

翡翠宮

原文章由 Vca 於 08-5-12 19:48 發表

我有一對朋友,佢地有3個小朋友~ 最細果個得6個月大! 有次我地成班朋友出來食飯,個佢老公冇出來......食完飯出面落雨,個老婆一拖三個小朋友企喺外面等的士返屋企! 我+老公話車佢返去,佢話已call 的士堅決拒絕~ 咁我問 ...

呢d男人真係執到都"喊"三聲~~~

情願係屋企睇波,有車都唔去接老婆,仲要落雨+帶住3個小朋友,可想而知佢老公有幾緊張佢同d仔女~~~

伯爵府

畀面勳章

我老公冇車,,不過都會出埋去我同朋友一齊出gei地方接我架!!

[ 本文章最後由 moniqueee 於 08-5-12 20:23 編輯 ]

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

我老公梗係會接送啦,因為佢唔敢比佢架車我渣,又唔捨得佢個女搭巴士嘛...哈哈!!!其實就算佢唔得閒都會叫佢daddy mami黎接ga..不過我岩岩訂左架車,架車一黎,我就自由啦..唔駛人接送咁麻煩...
不過以前未結婚果陣,我做part-time既時候,佢都會接送,(但佢唔接送,我表弟都會黎接送),我有時都叫老公唔駛黎,因為夜晚收成11點幾,費事佢渣黎渣去....但佢堅持要黎接..

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我唔會要求,只係我覺得如果佢緊張我既,唔需要我要求都會主動梨接架啦!!

伯爵府

我同老公結婚後,我每晚收工都會喺屋企嘅 車 站等我,但b.b出左世就無等我 啦,要睇住b.b都 無所胃啦.

珊瑚宮

畀面勳章

你就好啦 ...
我個 C6 話知我啦 ... 只會大披蓋頭, 訓覺去也, 第朝會話我都唔知你幾點返 ..
你話死未 !!!!!!

公爵府

牛年勳章 醒目開學勳章

原文章由 SAMLAU 於 08-5-12 20:42 發表
我同老公結婚後,我每晚收工都會喺屋企嘅 車 站等我,但b.b出左世就無等我 啦,要睇住b.b都 無所胃啦.

咁似我既~~~我老公以前又係會送我搭車~~~接我放工架~~~又係bb出左世~~~所以冇等我返工放工呀~~~不過間唔中會抱埋bb等我放工呀~~~

伯爵府

原文章由 小傻b 於 08-5-12 21:05 發表

咁似我既~~~我老公以前又係會送我搭車~~~接我放工架~~~又係bb出左世~~~所以冇等我返工放工呀~~~不過間唔中會抱埋bb等我放工呀~~~

因為以經放左bb 喺第 一位啦嗎,不過間唔中會抱埋bb等放工都 以經開心到不得了啦,

別墅

以前拍拖時, 老公一定送我返屋企, 等我瞓左先走, 出街又會去我屋企接我. 不過而家我同朋友去街都係自己返屋企, 但我又覺得冇問題丫, 等佢自己同bb o係屋企相處下.....我都鍾意自己坐車返家, 返家條路都好安全架.

複式洋房

通常我未返屋企,我老公唔會訓既, 會不斷打電話黎問我幾點返, 咁佢會係我落車處等我囉, 始終夜晚唔係咁安全丫嘛, 以前我老公返夜晚, 如果過左十一點我沒返屋企,我奶奶都會打電話俾我, 跟住落街黎接我~

大宅

我結婚 12 年, 無論早返或晚返, 只要 c6 不是工作緊, 他都堅持要接送我, 有時候我想他休息多些, 吾想他走來走去, 但他都吾肯, 有時候他只睡了 3, 4 小時, 都堅持要揸車送我出外, 然後回家再睡過.

老公重視老婆, 人都忴貴點架.
真是看 c6 個心.

別墅

嘩~抱埋bb接你, 好sweet 呀

原文章由 小傻b 於 08-5-12 21:05 發表

男爵府

樓主 , 我有時見人地d honey咁好 , 都會諗點解我老公就唔會咁咁咁 , 唔會點點點 , 其實係我錫住我老公唔洗佢做呢d野 , 始終要佢黎接都未必夾得好岩時間 , 有時同朋友仲未散或者想再傾一陣 , 但佢又到左喎 , 你要佢等又唔係幾好意思 , 但我又未得喎 , 所以我個人黎唔覺得係好需要咁做囉 !

同埋你地可能會笑我 , 因為佢黎接我我會同佢講唔該咖 ! 我份人就係咁 , 覺得好多野唔係老馮/必然既 , 老公老婆都係咁話 . 況且我以前反而會送男朋友返屋企果隻 好怪雞哩 ?!

係有時睇到人地d honey 咁體貼就有d羨慕囉 ! 不過我本身性格都唔需要另一半做呢d野 , 我寧願佢抖下好過啦 , 唔洗佢騰黎騰去 .

我同老公講我覆緊呢個 topic , 佢就加插 : 都要視乎居住地點而定既 , 例如住地鐵附近既樓 , 人流唔太少既唔接都 ok 既 ; 例如住d村屋又好靜既 , 就會接囉 , 或者係落車點等囉 ! 不過我同佢住左7年幾西貢村屋 , 都唔洗佢黎接 , 有時佢提出我都話唔洗 , 除非佢又出開街 / 落緊好大雨打風咁啦 !

所以 , 你都唔洗一定要你未來老公做呢樣野既 , 就好似樓上d太太咁講睇佢有無心自動做囉 , 有時都好 sweet 既 !

首頁

尾頁

跳至