論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

以下資料來源因涉及私人問題, 唔方便透露, 可信性請自行判斷:

而家agent 因為爭生意, 有兩招『橋唔怕舊,最緊要受』, 在各論壇欺騙壇心急請工人的家長。

(1) 網上推薦
其實心水清的爹地媽咪, 都會留意好多人出post, 聲稱代工人找新僱主, 當然部分可能係事實, 但其實唔少果d 係agent 的"媒"來, 專幫一d 難賣出去的妹搵客, 因為佢地d record 已經花哂(如做唔夠一陣, 就比人炒, 或根本夾埋屈僱主), 因為『有人』拍心口介紹, 大家信心會好大, 心急既好快就簽左約...

比對我都有一個事例, 我有個女同學又係工作/讀書/家庭三邊兼顧, 因為岩岩炒左個賓, 又係上黎睇到有人有好工人介紹, 於是請左, 結果第四日已經唔做野博炒... 佢再打電話去『舊僱主』度問, 個電話係唔通(可能係即用即棄電話咭), 於是殺上agent 度問, 個agent 話乜都唔知, 亦唔係佢介紹, 所以不能提供協助

(2) 好的agent 介紹

第二樣就係我親身經歷, 上排炒個賓前搵賓, 於是在網上面睇, 有個女仕話某某agent 好好, 好交帶, 又多賓印揀, 由於我已經炒過兩個印, 所以想請賓, 結果佢比左個地址我, 我同太太上去, 真係好好生意, 我同太太坐左好耐都冇人招呼, 於是想走(因為我地要返去湊b, 只係搵婆婆同姨媽頂住, 兩個出黎搵工人), 佢地立即笑笑口截住我:『唔好意思, 多人得滯, 係咪xx 介紹黎呀?』,我心諗:『咦, 我未同佢講係xx 介紹黎喎...』, 跟住隔離有兩對夫婦就話佢地都係xx 介紹... 咁... 大家明白咩一回事了...

民房

Thanks for remind !!

大宅

Thanks

洋房

I met a woman together with the maid who claimed " 代工人找新僱主 " in Baby kingdom. I saw the woman who was working in the agent afterwards.

[ 本文章最後由 angela1234 於 08-5-14 12:12 編輯 ]

別墅

回覆 #1 angela1234 的文章

第二間果度仲有少少下文, 而家我知到銅鑼灣都係印印agent 集中地(近工會同領事館)...

我已經同果個介紹網友提過, 我想請賓, 佢叫我上去先, 我地一上去, 明顯係印印既天下, 又係成棚坐哂係度, 無論放緊假, 未完約冇野做等等果d 現成, 坐係度等你去in...

我其實都有同agent 講, 我地要賓, 佢就唔知邊度求其搵疊野比我, 個個都係奇形怪狀(都唔知係咪專登), 跟住又sell 話佢地專長係印印, 賓而家出境好麻煩, 又點點點咁.. 我地都係堅持要賓, 跟住佢話遲d 會join 埋過去揀, 一有就通知我地, 叫我地留低電話, 當然... 完全冇覆過我地...

後尾我上網pm番果位網友, 佢竟然sell埋一份, 話賓賓唔好, 叫我不如揀印印, 果度阿乜生揀印好拿手咁話....

我當堂O哂咀...

大宅

琴日去問過一間agent,我先生問佢而家d人請印多定請賓多,佢話請印印的多,仲講咗好多佢的觀點:
1. 印印勤力,多數都後生,有活力,適合照顧任何年紀的人
2. 印印無唔好,唔好的係僱主"黑薄"佢地
3. 印印可以做好多年,賓通常做一兩年就會返鄉下
4. 如果要請賓,只有一些超過四十歲的申請者,因為無人肯來香港做。
5. 佢對犯法的印印解釋係:菲律賓大使館有能力叫新聞工作者不要播道賓犯法的新聞,而印印的勢力細,蓋唔住。
6. 佢地門口只有印印的資料,唔見阿賓的資料。
事後我諗佢地會唔會俾菲律賓大使館badlist咗,所以無阿賓介紹。

原文章由 CreativeAccount 於 08-5-14 12:23 發表
第二間果度仲有少少下文, 而家我知到銅鑼灣都係印印agent 集中地(近工會同領事館)...

我已經同果個介紹網友提過, 我想請賓, 佢叫我上去先, 我地一上去, 明顯係印印既天下, 又係成棚坐哂係度, 無論放緊假, 未完約冇 ...

別墅

回覆 #1 tingting媽媽 的文章

好大隻馬! <=== 我指個agent!

對於見過唔少印印老手既我來說, 簡單真係笑到唔識出聲...

[ 本文章最後由 CreativeAccount 於 08-5-14 12:45 編輯 ]

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 CreativeAccount 於 08-5-14 12:23 發表

我已經同果個介紹網友提過, 我想請賓, 佢叫我上去先, 我地一上去, 明顯係印印既天下, 又係成棚坐哂係度, 無論放緊假, 未完約冇 ...

其實都有好多好心人提醒過呢度D MAMA, 但只要有工人介紹既POST一出, 就大把人話有興趣, 完全忘記好心人的忠告。

大宅

俾你講中添
琴日見到有個post,話有菲傭介紹
就立即pm佢
不過到而家佢未覆我

原文章由 Connielai 於 08-5-14 12:44 發表

其實都有好多好心人提醒過呢度D MAMA, 但只要有工人介紹既POST一出, 就大把人話有興趣, 完全忘記好心人的忠告。

大宅

原文章由 tingting媽媽 於 08-5-14 13:13 發表
俾你講中添
琴日見到有個post,話有菲傭介紹
就立即pm佢
不過到而家佢未覆我

大家媽咪醒d啦!好多野自己再詳細分析,有無咁大隻"蛺"

大宅

宜家請工人真係好煩..
我都只係信自己識的agent..
唔識果d,又或者唔知乜人介紹果d,真係咪信...

複式洋房

Hi tingting媽媽, creativeaccount,
多謝你地D忠告. 請問你地講個間AGENT是否"海X", 因為佢地嘅STAFF都係咁同我講, 仲成日有好多印印坐係度, 我問佢地點解會咁多印印係度, 佢地話有D係新來報到等僱主嚟接佢地, 有D係放假D僱主唔想佢地周圍去, 帶佢地來AGENT度坐當放假喎!

別墅

其實大家諗下, 好工人仲有幾多? 呢個已經樹大有枯枝的問題, 我自問唔係一個種族岐視既人, 諗番起一年前, 傻仔到叫個工人直叫我個名便得了... 真係... 原來管寫字樓同事同管呢D 人係兩回事...

點解佢地民族咁窮, 都係地性格使然, 取巧, 妒忌人地點解會比自己好, 但從冇諗過自己付出過幾多努力, 一味口口聲聲要平等, 但自己又唔識經濟學的供求 / 均衡價格問題, 只會諗人地唔好, 自己冇錯, 結果容易被人利用作搖錢樹而不知...

大宅

好媽媽勳章

係bor! 今日有個網友又有賓賓介紹,轉頭又有兩個自动波印印介紹 ........

大宅

我講嗰間唔係"海x"
只係一間細舖,諗住入去了解多d
當傾吓解
點知佢的答案咁精景

原文章由 彤彤豬豬 於 08-5-14 14:50 發表
Hi tingting媽媽, creativeaccount,
多謝你地D忠告. 請問你地講個間AGENT是否"海X", 因為佢地嘅STAFF都係咁同我講, 仲成日有好多印印坐係度, 我問佢地點解會咁多印印係度, 佢地話有D係新來報到等僱主嚟接佢地, 有D ...

別墅

請工人同搵agent都係90%講彩數

別墅

回覆 #4 CreativeAccount 的文章

我果間係麥當勞大廈的高X

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 aai 於 08-5-14 14:59 發表
請工人同搵agent都係90%講彩數

我上星期IN 1個BUN, , 佢現在香港8年同1個僱主, 但後來僱主經濟吾好,吾同佢續約。佢搵到另1份工, 做了1星期就話頂吾順個新僱主, 想我請佢。佢話如果我請佢, 佢就負責比agent fee $3300, (包機票, 領事館費用同visa費用), 即係我1個仙都吾駛比。我心諗:有無咁大隻"蛺"? 所以最終都沒有請她。況且呢d bun 在香港8年同1個僱主, 已經有自己一套, 我覺得就算佢搵第2個僱主都吾會做得耐。

大宅

吓....係咁架咩??我仲搵緊工人..咁點算呀??
:-D

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唉,耐唔耐d媽咪都會提下架啦,連版主都出過忠告,但無人理啫.
大家醒目d啦.

首頁

尾頁

跳至