懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

將會在浸會順產生bb(第一胎),有冇媽咪都係睇鄧遠釗醫生架,可否分亨你們在該院之生產經驗....

thx

大宅

我都將會在浸會醫院生第一胎,

別墅

原文章由 mooncatlady 於 08-5-20 12:07 發表
將會在浸會順產生bb(第一胎),有冇媽咪都係睇鄧遠釗醫生架,可否分亨你們在該院之生產經驗....

thx

我上年0係浸會生第一胎0架! 0的護士好好人, 放心! 佢0地盡量都會安排香港人住埋同一間房, 因為同內地人0既所有習慣真係會唔同! 環境就...唔知有無新裝修...如果無就唔及仁安好! 仁安有個人LCD TV, 裝修modern好多! 仲有無其他想知??

複式洋房

hi Purdey

之前去交訂金時見浸會新裝修,都接近完工,我諗環境應該唔錯卦。可以安排香港人一間房?咁真係好好喎!

其實我想問如果沖涼,個情況會點呢?用沐浴露定免沖洗會好d?定係都要忍到出院會好d?

成日流流長,係醫院有咩做呀?個流程會係點?食物又點?

如果打算餵人奶,半夜係咪會有護士抱bb入黎呢?

同埋我想問join package同唔join有咩分別呀?
好多問題,麻煩你啦,thx

別墅

原文章由 mooncatlady 於 08-5-20 23:36 發表
hi Purdey

之前去交訂金時見浸會新裝修,都接近完工,我諗環境應該唔錯卦。可以安排香港人一間房?咁真係好好喎!

其實我想問如果沖涼,個情況會點呢?用沐浴露定免沖洗會好d?定係都要忍到出院會好d?

成日流流 ...

1. 當你入院上到婦產科時, 可以再問清楚或者講清楚要同香港人一間房.
2. 我就一早煲定0的薑水, 入落0的2公升大水樽(waston 果0的)到拎去醫院抹身, 無沖涼, 淨洗下身! 所以臨入院前沖0左涼及洗0左頭! 0的薑水每次用幾多就倒幾多, 再加番0的熱水先用! 驅風呀!
3.其實每日都唔會太悶, 因為差唔多每4個鐘就要去喂人奶or奶粉! 零晨果餐梗係唔駛自己餵啦, 0的護士攪掂!
4. 如果無人拎0野你食, 可以order food from restaurant, 會送上房俾你! 到時有本menu你睇到!
5.如果你係開刀, join package會抵0的! 如果你諗住順產, 又認為自己可以復完得好快, 可以唔join 0既! 其實無咩大分別, 最多差距唔多過$1000.

hope i can help!

大宅

我上星期去交 deposit 時見到 2樓 勁多人好嘈.3 樓 好好多, 但係全部係大房.
現在正裝修.但係好似裝修3人房個 d
大房就無裝修仲係 10幾年前個隻款.

我問過姑娘, 佢話你入院時講明想要同hk 人一間房.佢會安排比你.

你地幾多月生呀..我就10 月1日預產期

複式洋房

purdey,

唔該晒呀,帶定d薑水去都係一個唔錯嘅方法,等我要預備定先。

咁即係話半夜時候唔駛自己餵bb,不過如果有谷奶情況,係咪要自己帶奶泵,定係醫院會提供呢?

其實package有d咩架?我打算順產啦,一個package大概幾多錢?

cafecafe28,

我7月18係預產期,其實未決定住咩房,不過奶奶有個朋友個女啱啱掉咗去產房做,佢話3人房同大房唔會差好遠,但如果聽你咁講,住新裝修嘅3人房,梗係好d啦,3人房係2/F?

大宅

我將會七月係浸會開刀生bb,想知需要帶d乜(因為唔知佢地個package包d乜野).係唔係自己去bb房喂人奶,如果第一日唔可以落床,咁bb食乜(奶粉??)

別墅

原文章由 mooncatlady 於 08-5-21 12:23 發表
purdey,

唔該晒呀,帶定d薑水去都係一個唔錯嘅方法,等我要預備定先。

咁即係話半夜時候唔駛自己餵bb,不過如果有谷奶情況,係咪要自己帶奶泵,定係醫院會提供呢?

其實package有d咩架?我打算順產啦,一個package大概幾 ...

Here is the link of the package from baptist hopsital

http://www.hkbh.org.hk/b5/330_obst_gynae.htm

醫院有電奶泵!

別墅

原文章由 kcywong 於 08-5-21 12:27 發表
我將會七月係浸會開刀生bb,想知需要帶d乜(因為唔知佢地個package包d乜野).係唔係自己去bb房喂人奶,如果第一日唔可以落床,咁bb食乜(奶粉??) ...

醫院會按時響鐘提你去餵bb, 如果落唔到床, 護士會幫你攪掂晒, 放心! 大家記住, 你0地而家係去私家醫院呀! service is the first for you ar, hehe!

大宅

據我所知,如果選擇住3人房,醫院有d費用會貴比住大房貴25%(如醫生手術費),所以要check清楚有個預算.

男爵府

我上年9月尾都係在浸會生,入院時D姑娘好好,佢地安排我住3樓,佢話3樓新裝修乾淨D同埋佢話2樓好多外地人,另外3樓D姑娘好有禮貌,傷口痛,自己行唔到去餵奶,姑娘可以幫你!果時好悶佢地會陪我傾訴!剛好10月1日放煙花,成間醫院關燈,比我地看!

複式洋房

如果順產住大房,買單約使幾錢啊?

複式洋房

我兩個星期後就會o係浸會開刀, 除醫生手術費外, 出院埋單洗左幾多錢呢?

複式洋房

聽奶奶個朋友個女係產房做 ,佢話真係唔駛帶咩野架,只係帶d個人日用品,因為佢話好多時孕婦帶去嘅唔啱用,而且係私家醫院嘛,收咁貴梗係包你好多野啦。

朋友個女仲話,如果真係唔夠用,醫院都有得買,價錢同出面買嘅差唔多,所以我都諗住剩係帶個人日用品,bb同自己出院衫。

大宅

原文章由 wingwantze 於 08-5-21 17:45 發表
我上年9月尾都係在浸會生,入院時D姑娘好好,佢地安排我住3樓,佢話3樓新裝修乾淨D同埋佢話2樓好多外地人,另外3樓D姑娘好有禮貌,傷口痛,自己行唔到去餵奶,姑娘可以幫你!果時好悶佢地會陪我傾訴!剛好10月1日放煙花,成間 ...

咁正...我預產期係 10 月1日 可能有機會個段時間我會係 E 院

別墅

原文章由 sherrykmsiu 於 08-5-21 18:12 發表
我兩個星期後就會o係浸會開刀, 除醫生手術費外, 出院埋單洗左幾多錢呢?

我上年住5日4夜, 公眾假開刀, 連醫生手術費 $42,xxx到!

伯爵府

原文章由 Purdey 於 08-5-21 14:20 發表

Here is the link of the package from baptist hopsital

http://www.hkbh.org.hk/b5/330_obst_gynae.htm

醫院有電奶泵!

HI, Purdey,

妳好呀, 我將於6月初去浸會生, 其實我都上個浸會o既website 睇價錢. 我唸住住6人房, 但係個 list 度冇 show 6人房價錢o既. 唔知妳知唔知 6人房, 如果順產, 當住4日3夜, 要幾多錢呢.

thanks!

別墅

原文章由 第二任媽媽 於 08-5-22 15:55 發表

HI, Purdey,

妳好呀, 我將於6月初去浸會生, 其實我都上個浸會o既website 睇價錢. 我唸住住6人房, 但係個 list 度冇 show 6人房價錢o既. 唔知妳知唔知 6人房, 如果順產, 當住4日3夜, 要幾多錢呢.

thanks! ...

產科有6人房架?? 照醫院的資料, 產科無6人房0架喎!

http://www.hkbh.org.hk/b5/23_room_types.htm

洋房

原文章由 mooncatlady 於 08-5-20 12:07 發表

thx

我上月26日搵佢開刀,手勢真係唔錯有經驗,晚上7點開第二日11點落床,你開刀定順產

首頁

尾頁

跳至