自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

不如大家講下以前讀書叻/不叻的同學,依家做緊咩?

我自己讀書時,試過全級尾幾,又試過突飛猛進到頭十名,
後來入大學,先知咩叫一山還有一山高,低處未算低。

依家出左社會自己都只係一個平凡人,生活唔係富裕,但安安定定,
並已成家立室...

望返以前一齊讀書的同學,以前年年考第一的,都一樣係平凡人,差d忘記佢以前係個高材生。
反而中三就無書讀的,依家搵好多錢,成個款唔同哂。

老公亦有一個親戚,讀書超叻,當年又拔尖,又獎學金,讀完degree讀master,
但待人接物麻麻,初初接觸佢就感覺到佢好自負,對人無禮貌,仲感覺睇唔起身邊親戚,
不過搵錢唔係特別多,只係學歷高,但就唔識處理生活上基本野,
例如上唔到網,唔會檢查下係咪D線鬆左就CALL人地公司,最後只係甩左線。
又例如識自己填自己報稅,但又話唔識幫自己父母搞(佢父母唔識字)

總結:讀書多唔代表搵錢多/個人會高質素,但搵錢多都唔一定要讀書叻。

你地身邊有無呢D例子?

侯爵府

回覆:不如大家講下以前讀書叻-不叻的同學,依家做緊咩?

以前讀書成日名列前茅嘅中學同學,有人做大學教授,醫生,律師,商界女強人,唔叻嘅都有份穩定工作,靚啲嘅嫁俾有錢人。

水晶宮

好媽媽勳章

引用:不如大家講下以前讀書叻/不叻的同學,依家

原帖由 eightnine89 於 15-02-11 發表
唔叻嘅有個做地產,現有幾層樓係手
叻嘅打緊份工

HamiBB    發表於 15-2-11 12:06
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

珍珠宮

引用:不如大家講下以前讀書叻/不叻的同學,依家

原帖由 eightnine89 於 15-02-11 發表
叻嘅,有讀完博士,做左教授,有做左音樂家,有醫生,有做律師。 大部份做左中學老師。
有中等嘅,多數都打份工,安定唔錯。
唔叻嘅,有好靚嘅做左少奶,有做左導演,有做sales。也有d吸毒,早幾年睇報紙見自殺左。

整體來講,讀書叻個批條路順d。

HamiBB    發表於 15-2-11 12:06

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

一個低級文員

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

回覆:不如大家講下以前讀書叻/不叻的同學,依家做緊咩?

雖然讀書叻同以後事業生活發展好壞未必成正比。仲要睇機遇,運氣,人緣,能力好多其他因素。
但總體來講,讀書叻果批一定好過讀唔成書果批。

禁止訪問

大宅

最叻果個讀完大學就自殺死左
中間叻果d好多都教書
唔叻既都有人做到manager級數
做藍領既比較少

公爵府

叻果D做記者, 電腦工程師, 電子工程師, 生活吾錯, 吾叻果D吾知了, 總括來說讀書叻果班條路順好多
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

大宅

畀面勳章

有人中左六合彩,冇做野一段時間,
不過唔知佢最近點

伯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 shareholder 的帖子

不過事實又真係讀書叻的人,條路多數會順d....

子爵府

其實讀書叻唔叻同第時事業無絕對關係... 當然叻d 都著數d,以前我讀名校,有不少同學會考8A,後來都做到醫生、工程師等工作。而老公都有一個同學考好多個A,出來就做一個中學老師。

後來我轉了讀另一間學校,都有若干同學在A-Level 成績唔算非常標青 (本身在會考都唔過20分,有些更低於14分),唔能直接升大學,但輾轉都讀到學位,有兩個咁樣做了社工,有兩個就做了護士,都唔錯呀。

公爵府

排除個別天資吾講, 讀書叻果班人, 一般都係比較肯去面對困難, 無咁容易放棄, 而吾係只會講我係咁架啦, 你吹我咩

natjosejim    發表於 15-2-11 12:54
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

禁止訪問

子爵府

回覆:eightnine89 的帖子

我細個成績好差,身邊的同學個個讀緊u,master,我走左去打份牛工,買樓,玩夠所以好早定性,結婚。
而讀書叻果班同我係好姊妹,我好羡慕佢地,專業人士第一份工就兩萬起薪,有d讀緊master ,前景好好。

禁止訪問

回覆:eightnine89 的帖子

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

叻嗰d做左區議員、會計師、大專lecturer、銀行

唔叻嗰d做左中、小學教師、護士、警察、政府工

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

我表哥, 年年重讀, 同我大哥, 二哥, 我都做過同學
宜家做生意, 最有錢係佢...
我果陣以為佢唔識計數架, 宜家數口不知幾精

wcpcelia    發表於 15-2-11 13:04
你若盛開, 蝴蝶便來!

珍珠宮

叻嗰啲咪老老實實考公務員、做醫生護士咁囉
當年曳唔讀書嗰批一夠18歲幾乎個個就入晒賭場撈,而且好多都撈到風生水起

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

eightnine89 發表於 15-2-11 10:58

呢D咪高分低能囉
我表妹表弟讀書叻,但一D普通常試都唔知/唔識,好似結婚前做婚前檢查都唔識去家計會度做,搵咁多錢可能只係係佢工作範疇好專業,但其他野就...

首頁

尾頁

跳至