自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Isn't this interesting?

(星島日報報道)畢業於浸會大學社會學系的陳慧敏,在畢業論文研究發現,部分大學女生因自小缺乏家庭溫暖,故受過高深教育後,亦只想當一位「主婦」,亦有女生指入讀大學只是受羊群心理影響,寧願相夫教子。

浸大社會學系把十一名碩士及本科畢業生的畢業論文,結集成《吾家吾園》一書,探討兒童聲音被忽視、「男主內、女主外」等本港社會現象。

本科畢業的陳慧敏撰寫畢業論文時,訪問了十二位來自數所大學、一心當全職主婦的大學女生,發現她們最渴望擁有家庭溫暖,「其中一位女生的父母開髮型屋,沒時間陪伴她,她很羨慕表妹有一位當全職主婦的母親,希望將來也能花更多時間照顧自己的子女。」

陳慧敏續稱,
受訪女生均希望畢業後工作數年便結婚生子,不用再「捱世界」,「她們大多認為工作生涯會很刻板、受盡挫敗,人與人的關係也疏離。」

她坦言,部分受訪者當初入讀大學,其實只是「傻呼呼」追隨社會主流思想,從沒深究讀書的意義,但亦希望將來利用自己所學,教好子女。陳慧敏稱,希望其論文能引發讀者反思,工作與人際溝通應取得平衡,當現今「女強人」愈來愈多,「很多人賺很多錢,卻與家人相對無言,這又有甚麼意思?」

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

呢D係真要感受過媽媽忙於工作,無時間理自己嘅人先會明架。

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

子爵府

好媽媽勳章

唔出奇呀, 如果你見得多今時今日由工人或老人家教出o黎o既細路, 而你又唔想自己小朋友第時會變成佢地咁, 你都會作出呢個選擇
因為我就係其中一個例子, 一個全職媽媽, 有碩士學位
點解唔做o野揍仔 ?? 因為教書時見得太多"不知所謂"o既細路
而佢地o既爸爸媽媽永遠唔知幾點先返屋企, 最清楚小朋友一切o既只係一個外籍傭工, 或者一個唔識字或眼矇矇o既老人家
其實我識得好多做老師o既媽咪(全部大學畢業或更高學歷)都會轉做全職媽媽, 因為見得太多, 亦因為讀過教育知道小朋友成長真係好需要媽媽o既支持....

[ 本文章最後由 pamelaywy 於 08-6-5 14:11 編輯 ]

珍珠宮

問心果句...我女如可讀完大學, 想當全職主婦,我絕不反對, 多張大學文憑只係進可攻退可守既者...有咩問題呀???? 家庭先係女人最大既事業....

水晶宮

me 2
it is my dream also
but i can not la....
becuas e ..... husband very poor ar
i need work

禁止訪問

大宅

原文章由 pamelaywy 於 08-6-5 14:09 發表
唔出奇呀, 如果你見得多今時今日由工人或老人家教出o黎o既細路, 而你又唔想自己小朋友第時會變成佢地咁, 你都會作出呢個選擇
因為我就係其中一個例子, 一個全職媽媽, 有碩士學位
點解唔做o野揍仔 ?? 因為教書時見得 ...

就係我心裡面嗰句!!

尤其是宜家大多數家庭都係得一個小朋友, 錯過佢成長片段真係會後悔! 如經濟許可, 做一個全職媽媽都係一個唔錯嘅決定.

加上自己都係教書, 真係見好多例子令我做呢個決定, 而且有學歷教自己小朋友唔會更好嗎!? 等到小朋友較大時自己就可以再決定要唔要再搵工作, 相信到時自己要求唔係太超現實都唔會太難搵到份好工.
十月變形記: http://hk.myblog.yahoo.com/bibu-fish

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

讀書唔係為充實自己咩?
讀書係為賺錢?咁呢個觀念好似唔係幾好喎!

我都係大學畢業,
但係我選擇做全職媽咪,
好多身邊人覺得好似好可惜咁,
但係佢地最終有眼見到我一手帶大仔女,
無論成績同人格方面都好好,
最初我奶奶都覺得我讀咁多書冇理由唔做,
但依家佢地個個都冇聲出,
因為我在家相夫教子,打理得頭家頭頭是道,
照顧屋企之餘仲有時間兼職賺錢,
咁唔係兩全其美咩?

我另一個舊同學以前都高薪厚職,
最近生左個仔之後都轉做全職媽咪,
因為冇緊要過睇住自己兒女長大,
媽咪湊小朋友係唔同架,
唔係以前都唔會有個喱廣告,
個小朋友話:喱係我媽咪整架!
(唔係工人整)

當然,有好多媽咪係身不由己,
有頭髮邊個想做剌喱?
不過亦有唔識照顧/教小朋友家長,
咁就唯有搵人幫手好過!

珍珠宮

你咁講就唔啱喇,做家庭主婦你估容易?培育下一代都算係為社會盡一分力呀。做全職媽媽都唔係就等於做師奶啫。況且仔女大咗,自由時間多咗都可以出返黎工作。

我老公有個表妹,咪一樣,劍橋法律系攞一級榮譽畢業都選擇做全職媽媽,聽落好似好可惜(佢亞媽開律師樓),不過佢好命真係唔洗養屋企,亞媽仲請埋工人照顧埋佢屋企。同人唔同命係啦。

原文章由 shirley73a 於 5/6/2008 14:08 發表
唔係吓話~最終志願都係做c9, 咁讀咁多書咪有d可惜囉!!

[ 本文章最後由 Elefant老婆 於 08-6-5 14:35 編輯 ]

珍珠宮

原文章由 awah112 於 08-6-5 14:30 發表
讀完大學,(老公)選擇比較多。

下...當世未必喎.... 女仔如讀得, 做人父母仲擔心多兩錢...

大宅

俾我再簡, 我寧願無得讀, 唔洗好似而家咁唔生唔死.....

禁止訪問

水晶宮

那一日同新同事傾開計, 佢話佢地大學時, 真係好多女同學想一畢業就結婚生仔, 拍緊拖既就成日叫男朋友買名牌, 一去街就係買野, 所以搞到好多男仔揹到成身咭數

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

我當年的志願都係咁喎,
不過現實生活中唔容忍LAW!
一家大細要養!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

珍珠宮

回覆 #2 上校車 的文章

買名牌果D應該係立志做「闊太」至岩。

男爵府

Support.

原文章由 pamelaywy 於 08-6-5 14:09 發表
如果你見得多今時今日由工人或老人家教出o黎o既細路, 而你又唔想自己小朋友第時會變成佢地咁, 你都會作出呢個選擇
執著帶來痛苦、學習放下煩惱  

首頁

尾頁

跳至