論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

比我在此"腎"下...
個agency今日先來同我講個工人不來..
visa出左先話唔黎...頂佢...
之前果個唸住請佢來幫下手...我坐月...
一心歡喜個工人趕得切我生之前到了
but來左7日就偷走...多多藉口
同agency話怕湊newborn,簽約前都g架啦
好啦走左再簡一個又要等6week,都過晒我坐月
咁都算..唸住都無計要再簡一個..好啦簽左約
等到immg都出左visa...(成6week)唸住就快有人用
e家agancy又話工人話唔黎...我頂佢...
e家我決定唔再請...找鐘點...
第1個工人又要補機票,來來回回..e家連gov tax
得..比左成萬出去,換來得個激氣...政府仲比c工人
加薪...簡直無天理,第2個工人都唔g係咪因唔來佢
再來就會有新的薪金,所以忽然話唔來...

子爵府

我2公婆番工時間早上差半小時送唔到呀仔坐校車, 樓上樓下搵過都無人可以早上7:30-8:00可以湊我仔, 就係因為差半個鐘, 所以我要請工人, 我放工可以自己接到. 如果唔係我令願請鐘點好過, 我之前請過1個鐘點, 一星期$400 (而家呢個價梗唔得), 一個月約$1800, 每星期5日, 每日2小時, 佢幫我每日煮飯, 執屋, 洗燙, 仲可以定時抺窗, 抺雪櫃. 只係我要自己洗碗, 但起碼唔洗多個人係家, 唔使受佢地氣, 仲可以慳好多, at least 唔洗多水, 電, 煤費同要比佢食, 一個月起碼慳$4000.
所以, 如果你bb有人湊既, 請鐘點好過啦, 唔好要換起碼唔使補機票, 遲d 又話加人工, 佢地而家梗唔過嚟啦, 差$400/ 1個月喎.
我叫祉延, 係2004年4月18日出世啦~~2004年8月10日, 我第一次識反身啦!! 2004年12月25日, 我識坐啦!!2005年9月1日, 我有16 隻牙啦!!
18/4/04 2.675kgs 29/7/04 5.5 kgs 61cm23/1/05 9.55 kgs 70 cm28/3/05 10 kgs 72 cm6/5/05 10 kgs 74 cm26/10/05 11.1 kgs 79 cm

子爵府

原文章由 kittypo 於 08-6-6 20:36 發表
比我在此"腎"下...
個agency今日先來同我講個工人不來..
visa出左先話唔黎...頂佢...
之前果個唸住請佢來幫下手...我坐月...
一心歡喜個工人趕得切我生之前到了
but來左7日就偷走...多多藉口
同agency話怕湊newborn, ...

想問吓冇嚟到 HK 果個工人有冇 overseas working exp, 係唔係 bun ?

子爵府

原文章由 bbqueen 於 08-6-6 21:23 發表

想問吓冇嚟到 HK 果個工人有冇 overseas working exp, 係唔係 bun ?

係印印...第1個在hk做過一個合約(佢g晒隆路,所以7日偷走)
簡第2個就唔敢再請hk做過的,就請在只在singapore做過
e家又話唔黎...

複式洋房

依家d工人係咪知好快有得加人工故想遲d先來香港簽約??

子爵府

原文章由 kittypo 於 08-6-6 21:34 發表

係印印...第1個在hk做過一個合約(佢g晒隆路,所以7日偷走)
簡第2個就唔敢再請hk做過的,就請在只在singapore做過
e家又話唔黎...

聽講 e + 係 singapore 做過 ge 工人好搶手, 佢哋多數 last moment 甩"抵", 玩失踪, 好多等咗 more than 1 yr, 都未有人嚟!

大宅

原文章由 yenho 於 08-6-6 21:08 發表
我2公婆番工時間早上差半小時送唔到呀仔坐校車, 樓上樓下搵過都無人可以早上7:30-8:00可以湊我仔, 就係因為差半個鐘, 所以我要請工人, 我放工可以自己接到. 如果唔係我令願請鐘點好過, 我之前請過1個鐘點, 一星期$40 ...

一星期$400 , 1 $80 , 每小時 $40 ? 2 小時內要幫你買菜嗎 ?

請問之前你找鐘點 , 鐘點只來 2 小時 , 其他時間誰照顧你個仔 ?

子爵府

總g我覺得我地呢d要請人照顧屋企小朋友...要貼$買爛受
真係好把火,我係第1次請工人...唉~因生多個小朋友先要
請工人,得大仔一個時寧願自己辛苦d都唔請,但再多一個
先焗請...但e家又咁...

e家我決定啦...佢地咁q巴閉,我寧願自己洗少d...
請鐘點,唔駛咁煩...為有自己辛苦d,好過再請來左
又話唔做又要比airticker...

子爵府

是的, 1hr/ $40, 1年多前請的, 果時多數$50/ hr, 不過佢住得近, 係隔離坐又做開, 不用坐車, 而且我果邊做5日, 所以佢收$40/hr, 2小時當然不用買菜啦, 因我住深灣, 我果到無街市架, 我星期日一次買5日菜的, 而且每日只煮2個餸, 但每日有洗衫, 浪衫, 洗廁所, 隔日沬地, 有時間佢會幫我做其他清潔, 如沬窗, 雪櫃.
果時我番工番9:00-4:30, 我囝番全日幼兒園, 所以我可以自己接送, 但我轉工, 所以咪要請工人囉.

原文章由 Jovywong824 於 08-6-6 22:40 發表

一星期$400 , 即 1 天 $80 , 每小時 $40 ? 哪 2 小時內要幫你買菜嗎 ?

請問之前你找鐘點 , 鐘點只來 2 小時 , 其他時間誰照顧你個仔 ?
我叫祉延, 係2004年4月18日出世啦~~2004年8月10日, 我第一次識反身啦!! 2004年12月25日, 我識坐啦!!2005年9月1日, 我有16 隻牙啦!!
18/4/04 2.675kgs 29/7/04 5.5 kgs 61cm23/1/05 9.55 kgs 70 cm28/3/05 10 kgs 72 cm6/5/05 10 kgs 74 cm26/10/05 11.1 kgs 79 cm

大宅

原文章由 kittypo 於 08-6-6 22:42 發表
總g我覺得我地呢d要請人照顧屋企小朋友...要貼$買爛受
真係好把火,我係第1次請工人...唉~因生多個小朋友先要
請工人,得大仔一個時寧願自己辛苦d都唔請,但再多一個
先焗請...但e家又咁...

e家我決定啦...佢地咁q巴閉 ...

U DECIDE TO BE A FULL TIME MOTHER ?

大宅

原文章由 yenho 於 08-6-6 22:49 發表
是的, 1hr/ $40, 1年多前請的, 果時多數$50/ hr, 不過佢住得近, 係隔離坐又做開, 不用坐車, 而且我果邊做5日, 所以佢收$40/hr, 2小時當然不用買菜啦, 因我住深灣, 我果到無街市架, 我星期日一次買5日菜的, 而且每日 ...

買菜一定要係香港仔買嗎

我覺得請工人最緊要係照料個仔 , 其次係餐晚飯

不過你一次買齊一星期既菜 , 你都食得好簡單

子爵府

原文章由 Jovywong824 於 08-6-6 22:52 發表

U DECIDE TO BE A FULL TIME MOTHER ?

我要返工,之前大仔時係日日拎阿仔去我媽度比佢湊
晚上帶走自己湊,因後來我媽又要幫我妹湊bb
我e生仔細我仔9個月的,咁我仔2歲時我就比
佢返學,咁e家生多個,my mon 1個湊唔到
3個,咁我咪想請個工人來幫我媽手
細女未出世時,就日日放工回去媽度湊仔...

大宅

原文章由 kittypo 於 08-6-6 23:57 發表

我要返工,之前大仔時係日日拎阿仔去我媽度比佢湊
晚上帶走自己湊,因後來我媽又要幫我妹湊bb
我e生仔細我仔9個月的,咁我仔2歲時我就比
佢返學,咁e家生多個,my mon 1個湊唔到
3個,咁我咪想請個工人來幫我媽手
細女未 ...

請問當時你放工去阿媽屋企接 BB , 你同你老工夜晚餐飯你係邊處吃 ?

你屋企同你阿媽屋企有幾遠路 ?

複式洋房

原文章由 bbqueen 於 08-6-6 21:53 發表

聽講 e + 係 singapore 做過 ge 工人好搶手, 佢哋多數 last moment 甩"抵", 玩失踪, 好多等咗 more than 1 yr, 都未有人嚟!

千祈唔好請在singapore做過的印,我兩個工人都話自己做過,仲照顧過newborn,但最後連煮飯、bb都唔掂,仲唔care $自己resign。

別墅

回覆 #1 sailoveman 的文章

又唔係bor,我個都係星加波做左4 years,到10月佢同我地亦做左4 years,亦會繼續用,我又覺得星加波好過本地完約個D bor
http://hk.myblog.yahoo.com/monmon-chin

子爵府

激氣就係出左Visa之後工人晤來就当自動解約, 而我地僱主晤要工人來反而要陪銭比遠在家乡既工人!
非常不公平!!!!!:-( :-( :-(

大宅

其實無話係邊處做過嘅好, 我見過啲未做過來香港做都幾好, 各位姊妹睇吓自己好唔好彩啦!

我都係因為生細仔先要請工人, 大女嗰時我都係每日一早帶佢比婆婆, 放工後帶返自己屋企, 我仲要係同婆婆住得比較遠, 一個大埔, 一個何文田, 不過辛苦啲唔使請工人, 都無所謂. 但係細仔出世加上大女又大, 公公婆婆年紀都開始大, 所以無辦法下先請工人幫手.

大宅

原文章由 oliviapylo 於 08-6-7 12:24 發表
其實無話係邊處做過嘅好, 我見過啲未做過來香港做都幾好, 各位姊妹睇吓自己好唔好彩啦!

我都係因為生細仔先要請工人, 大女嗰時我都係每日一早帶佢比婆婆, 放工後帶返自己屋企, 我仲要係同婆婆住得比較遠, 一個大埔 ...

請問未請工人時 , 夜晚個餐你地係阿媽哪裡吃 , 還是出街吃 , 還是自己煮 ?

子爵府

原文章由 Jovywong824 於 08-6-7 07:40 發表

請問當時你放工去阿媽屋企接 BB 時 , 你同你老工夜晚餐飯你係邊處吃 ?

你屋企同你阿媽屋企有幾遠路 ?

以前我就在我媽家食埋先走,我老公收得比較夜佢自己食
我就早上由將軍o>沙田(我媽)>kln bay(返工)
放工由就返沙田食埋帶仔走,日日都係咁...
到佗住細...成7個月先....在我媽附近買左樓
因我個肚大哪..同仔走來走去上車好5方便

咁搬近左我媽,咪唸住請個工人..咁2個大人睇2個細路
同1個bb囉...點g攪一輪...d工人咁q巴閉...

子爵府

原文章由 sailoveman 於 08-6-7 09:28 發表

千祈唔好請在singapore做過的印,我兩個工人都話自己做過,仲照顧過newborn,但最後連煮飯、bb都唔掂,仲唔care $自己resign。

所以咪話佢地咁巴閉,咁就唔好出來做啦,回去做少奶

首頁

尾頁

跳至