跳至

首頁

尾頁

別墅

我踏入37週,唔知宜家做會唔會遲得滯..
其實有無呢個需要做呢? 各位點睇~?

禁止發言

大宅

oh, 咩黎架??要做架咩??

大宅

我都無喎, 係咩黎架, 醫生都無提過喎.

禁止發言

別墅

因為我唔係住香港架,我係英國要自己要求先會幫你Check,而我呢2日book極都book唔到醫生,驚book得黎都太遲..

呢隻test係下體既一個種菌測試
呢隻"b型連球菌"係女性下體一隻常見既細菌黎
平常人有呢隻菌唔使理佢
但孕婦生產時BB會經產道出生,從而會有機會感染到呢隻菌,感染到BB可能會有肺炎
所以孕婦通常都會係36週左右做個test
睇下自己有無呢隻菌,如果有既就會比藥你食
同埋生既時間會打一枝針去避免BB感染~

我唔知道香港普唔普遍做,
但我識既香港朋友就好多都無做,
所以宜家都唔知做唔做好~希望幫到你地啦~

禁止發言

大宅

原文章由 Yammi0727 於 08-6-12 10:25 發表
因為我唔係住香港架,我係英國要自己要求先會幫你Check,而我呢2日book極都book唔到醫生,驚book得黎都太遲..

呢隻test係下體既一個種菌測試
呢隻"b型連球菌"係女性下體一隻常見既細菌黎
平常人有呢隻菌唔使理佢
但孕 ...

原來係咁既......咁如果你係順產,咁好似應該做喎!!!我會開刀生,咁即係吾駛啦!!hehe.....

香港係咪吾係好興呢樣野呢??之前真係無聽過!!

大宅

我都有驗呀,係醫生主動幫我驗架,可能我係私家生,剛剛返去個檢查時佢就幫我攞左d分秘物去驗,但我就唔知政府有無得驗啦!!

複式洋房

我都無check過, 醫生無同我提過;係唔係一定要做?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

呢隻菌我都聽過, 我上一次到政府健康院問過d姑娘會唔會幫我地驗, 佢地話唔會, 但如果自己感到有許多分泌出黎, 而有白色黃色或一d唔正常的顏色同埋有味或痕, 咁就要通知佢地, 佢地就可以幫我地驗..唔知可唔可扮野, 話有呢d問題叫佢地驗呢?

別墅

我都唔清楚香港係點樣,
不過如果你要驗都好似要比錢架~
我就覺得驗左會安心D..
但我到宜家都仲未book到醫生

複式洋房

可能我未做過子宮頸測試, 陀住4個月的時侯返廣華抽了些陰道組織化驗, 發現有呢種菌. 醫生話約四分一婦女帶有呢種菌, 不過對母體沒有傷害, 而呢種菌是間斷性的, 即係時有時無, 沒有藥物可治療. 醫生其實講得好輕描淡寫, 只係叫我35-37週(即係下週)再返去抽過d組織驗. 仲比咗張B型鏈球菌的Catalog我返屋企睇.

其實B型鏈球菌對母體係無害, 不過有可能生產時BB感染到呢隻菌. 所以醫生會於分娩開始或羊水穿破後給產婦注射抗生素, 可以減低7成BB感染的機會. 9成的BB會於出生後首兩日診斷到有無呢種菌, 好少會於BB滿月後發生. 如BB真的感染了, 通常為腦膜炎症狀並伴有毒血病. 不過呢個機會係極少數. 而且証實B型鏈球菌的媽咪是可以餵哺母乳.

有些媽咪係帶菌者, 最後BB出世時都係無事, 仲好健康. 所以各位媽咪唔洗擔心.

大宅

原文章由 Yammi0727 於 08-6-13 10:00 發表
我都唔清楚香港係點樣,
不過如果你要驗都好似要比錢架~
我就覺得驗左會安心D..
但我到宜家都仲未book到醫生

香港政府醫院好少幫大肚婆
除非你真係有發炎症狀....都有機會同你驗的
其實37week驗都ok架.....希望你book到醫生啦~
都係種菌.....所以3-4日有report架喇~

別墅

回覆 #14 karmanfkm0529 的文章

我今日會再book, 不過我都接近38週了~

禁止訪問

大宅

我有問過E生..原來我驗唔驗都冇關係..因為我點都會打嗰一枝預防性既抗生素..因為本身我有好輕微既心瓣厚咗..所以生之前要打一枝防止感染..所以唔駛做呢個TEST....
耶和華是我們的牧者, 我們必不至缺乏.

別墅

我今日去左倣呢個test啦 ( 37 weeks 6 days)
下星期先有result,
不過今日個醫生整到我下面好痛,都唔知係咪唔識整

大宅

原文章由 Yammi0727 於 08-6-18 11:18 發表
我今日去左倣呢個test啦 ( 37 weeks 6 days)
下星期先有result,
不過今日個醫生整到我下面好痛,都唔知係咪唔識整

希望result係neg......咁你就可以安心等bb出世喇~

大宅

原文章由 blessingbaby 於 08-6-16 22:25 發表
我有問過E生..原來我驗唔驗都冇關係..因為我點都會打嗰一枝預防性既抗生素..因為本身我有好輕微既心瓣厚咗..所以生之前要打一枝防止感染..所以唔駛做呢個TEST.... ...

係呀.....
你打0個支係pen-G(盤尼西林)
已經可以預防晒

首頁

尾頁

跳至