懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

越來越痛, 最痛係坐低後起身, 行第一步那刻....

另外, 訓覺轉身時, 下體恥骨都好痛.....

有冇媽咪都一樣咁痛呀?

洗唔洗話比醫生知呢??

男爵府

我都係咁,d人話係因為我們身體重了,有坐骨神經痛的病徵,希望生完小b會有改善!我連睡覺都痛!

別墅

坐骨神經? 你腰間痛?

我直程係下面呀.....嗚.....

平訓又唔自然, 因為bb會好郁, 側訓, 又唔可以訓死一邊, 因為有時 "壓"到好痺, 所以要頻轉身, 但一轉身, 就很痛. 好慘.

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

原文章由 miffylai 於 08-6-12 22:32 發表

有冇媽咪都一樣咁痛呀?

洗唔洗話比醫生知呢??

係咁架..忍耐下啦...我果陣28WK開始痛啦..情形同你一樣...醫生話因為盤骨要開始擴大比BB個頭仔落呀...如果係大碼B就仲痛..我果陣生完都仲要痛左成2個月先唔痛...

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

男爵府

我唔係腰痛,係pet pet同恥骨痛,我成日坐,一起身就痛,我同事成日笑我,我生大b時最後兩weeks痛到要跪在床邊休息5-10分鐘才可能訓,簡直想死,一邊跪,一邊喊,諗起都驚!

子爵府

我個時都有痛呀, 瞓覺起身or轉身痛到死死下...但生完就冇事喎, 唔知係咪我個b 輕呢, 所以冇事呢??

男爵府

好媽媽勳章

我個時直頭痛到行唔到, 日常生活都有影响, 諗住c啦仲有成2個月先生得. 終於頂唔順call白車入咗院, 連行落樓搭的士都唔得.入咗院見物理治療師, 叫我用盆骨帶(類似腰封)固定個盆骨同恥骨, 少d郁到恥骨, 另外每日3次冰敷. 我又call睇開果個中醫, 佢叫我用桑寄生煲水當茶飲. 跟住慢慢就好d, 起碼行得返, 生完都仲有痛架, 不過程度差好遠lu.

大宅

回覆 #1 miffylai 的文章

我38w時恥骨都有少少痛,話俾政府醫生聽佢話因bb開始大所以會痛,叫我忍下當日都唔係咁痛佢又冇叫我要注意乜嘢動作所以就冇理,點知係夜晚沖涼跨過浴缸時就劇痛,完全行唔到隻腳係唔可以提起,結果要係醫院住到生,因連落床都落唔到仲要平瞓好慘!到而家生完8w都仲有痛,希望大家小心D,平時唔好跨咁大步,上落床都要先坐低拍埋雙腳,盡量用返托腹帶啦!

男爵府

原文章由 koeyfong 於 08-6-13 15:36 發表
我38w時恥骨都有少少痛,話俾政府醫生聽佢話因bb開始大所以會痛,叫我忍下當日都唔係咁痛佢又冇叫我要注意乜嘢動作所以就冇理,點知係夜晚沖涼跨過浴缸時就劇痛,完全行唔到隻腳係唔可以提起,結果要係醫院住到生,因連落床都落 ...

我上胎30wk左右恥骨都勁痛,盆坐同按摩過後就好d. 唔知有盆骨帶呢樣野, 如果之後又痛, 一定同醫生講叫佢安排睇物理治療先得
今胎冇痛, 只係有時訓上床條腰有d酸軟 ,
上同b頭好快就轉左落去, 今胎未轉, 感覺似乎舒服過上一胎

別墅

原來咁多mami都有一樣情況,都冇咁驚.

tks all

我估我既情況都未係咁差....因為行路唔痛,係某d動作郁到恥骨才痛.

我上一胎冇呢個情況,可能係bb唔重.出世6磅幾.

大宅

原文章由 miffylai 於 08-6-12 22:32 發表

有冇媽咪都一樣咁痛呀?

洗唔洗話比醫生知呢??

我都係呀, 瞓覺轉身及企起身最痛. 但小B 唔係太重喎.

我依家連上肚皮都扯住痛.

大宅

我而家29week,雖然未有恥骨痛,但聽完咁多位講都有d驚。
日日用托腹帶會唔會有助預防同減少痛楚呢?

大宅

我腰骨同恥骨都痛, 而家先27wk ja.... 我行一陣恥骨就好痛行唔到落去啦, 唉!想行下買下d bb用品都唔行得耐呀 我未陀b之前劍步如飛ga!!而家就....

禁止訪問

複式洋房

我依家有時耻骨位都會勁痛. 直頭試過幾次"KOK"一聲, 痛到我死. 我睇書係因為我地身體會分泌一D物質令骹位放鬆. 而耻骨位本來係合埋, 依家為左BB容易D出黎, 所以耻骨位會分開, 所以有時有D動作郁到個位就會痛GA喇. 所以大家都唔好咁大動作喇.

複式洋房

原文章由 janmama 於 08-6-13 22:31 發表
我腰骨同恥骨都痛, 而家先27wk ja.... 我行一陣恥骨就好痛行唔到落去啦, 唉!想行下買下d bb用品都唔行得耐呀 我未陀b之前劍步如飛ga!!而家就.... ...

依家去街不可多過3小時 ,真係好痛

複式洋房

每次轉動作尾龍骨兩邊都有D怨痛

大宅

回覆 #1 fannymalu 的文章

我生完第一胎(順產), 係醫院第一日已經痛到落唔到床,自己重以為個傷口痛成感..但第二/三日仍然好痛,後尾再叫醫生黎睇,先知係恥骨痛..足足痛左2個月先慢慢唔痛..我連搭的士都要人搬我對腳先可以上落,因根本一打開隻腳就好痛.

點知今胎重早..依家只有27週,又開始痛啦 都唔知點忍到生

大宅

我呢兩日都開始好痛,我唔肯定係盆骨定恥骨定係其他,總之就係由腰到pat pat位置,直情係突然間痛到行唔到,感覺好俾雷劈咁...我最初仲以為係拉親條筋添,過幾日無事...但照大家情況黎睇,似乎有排痛...

大宅

大約痛左3個星期左右, 之後就自己痊癒喔(個人經驗),放心啦好快無事。

首頁

尾頁

跳至