自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

岩岩買左9月機票去峇里,上網睇旅遊blog講到好似有啲黑暗咁⋯⋯有好多問題,可以解答下嗎?麻煩晒🙏🙇

香港人唔港做落地簽證,過關直接去印尼國民條隊過就ok嗎?

見好多local tour或者消費都以US做標準咁我洗唔洗有定美金去呀?

印尼盾應該去到個邊先唱嗎?港紙收唔收架?因為見blogger寫多數都幾US做標準

請問有無包車司機介紹呀?或者你地用咩方式搭車去玩呢?因為我地得兩個人,包車又好似唔太化算

thank you

大宅

回覆:去過峇里島既jm可以入黎分享下嗎?

過關好似一般旅行,無特別覚黑暗,簽証好似一般排隊畀錢。

一般消費用印尼盾都ok

去景點可包車或的士,我去騎大象就參加local tour

伯爵府

回覆:kkuen1992 的帖子

排隊俾錢,好安全

用美金係當地機場唱印尼盾

我都係兩個人包車連司機周圍玩

bigmacpat    發表於 15-3-29 20:06

男爵府

回覆:ciaochibi 的帖子

我上網睇話香港人唔洗比錢做落地簽證直接過關就得既

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

以前港幣可以在印尼機場換印尼盾㗎⋯⋯現在仲可不可以?

男爵府

回覆:ciaochibi 的帖子

仲有請問你唱錢用美金唱定港紙唱?thanks

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

過關冇特別黑暗, 唔洗俾黑錢, 都係就咁排隊就過
不過唔好帶D閃閃令既手飾去, 佢地會check你, 收稅, 我當年費左好多唇舌先解釋到我D野係假 (其實真係十分假不過印尼人唔識分)

我記得我去到主要洗美金, 好似連印尼盾都冇唱,
同埋我地係包車去玩既

別墅

引用:岩岩買左9月機票去峇里,上網睇旅遊blog講

原帖由 kkuen1992 於 15-03-29 發表
岩岩買左9月機票去峇里,上網睇旅遊blog講到好似有啲黑暗咁⋯⋯有好多問題,可以解答下嗎?麻煩晒🙏 ...
1. 特區護照唔洗簽證嫁,不過要預留15,000印尼盾做離境稅
2. Join local tour一定要叫佢俾印尼盾價錢,美金價貴好多,做spa都係,仲可以講下價,我完全冇用過美金
3. 唱錢我係銅鑼灣糖街唱,同果邊個rate都唔差太遠
4. Book車我就唔清楚 不過如果要搭的士一定要截blue bird,老實好多同一定係計meter,但要睇清楚係車頂隻雀,有一間係扮佢嫁

小可愛11    發表於 15-3-29 11:15

男爵府

我地特區護照冇簽証喎,如果你有印姐,叫佢幫你唱啦,你可以包車包司機玩就最方便,我上次去自己揸,唔識路都幾難搵,GPs 又唔準

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:我上網睇話香港人唔洗比錢做落地簽證直接過

原帖由 kkuen1992 於 15-03-29 發表
我上網睇話香港人唔洗比錢做落地簽證直接過關就得既
BNO先要簽落地visa, 好快,好以us20, 特區不用!去到先唱錢mainly for local food and supermarket stuff. 小心數$,銀碼太多0,好易比人呃。

拎本tourist guide book 有很多 tour info, 自己打去book,可叫酒店代打,guide book內很多公司有出租車連司機,約us50一日,去邊自己定,

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

上次我玩激流rafting, 危險,有小孩老人唔好去,食飯冲身地方又情願在靚酒店hea

水晶宮

係香港比工人姐姐匯錢返印尼的鋪頭兌錢就得,同係印尼當地兌差不多。

大宅

熱血勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

包車好平,3-400一日左右,搭的士又得,唱錢,買上網卡可叫司機車你去,上網卡好似8蚊張,上5日左右,超平

男爵府

我上次去有架旅遊小巴來往市區郊區主要景點,如果你同我c6一樣唔想同導遊司機打交道會係一個好選擇,班次都好密,車上仲有free wifi

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章

唔洗簽證,正常過關

帶美金去,當地遊客區美金同印尼盾都有

我當時2人去都thru 酒店租車book 司機,大約一百蚊美金一日

男爵府

唱$最好HK唱定,美/印都唱定D,小歺廳,超巿5收美金的

唱$我有bad experience
我係kuta d 鋪頭唱的,staff 首先同我social 下問我住邊呀,
係咪同local 一齊嚟呀咁,
知道我5係同local 一齊同我酒店係nusa dua(5近kuta)之後,
就將D$做手腳喇

佢哋將一疊$嘅中間幾張對摺數比我睇,咁我見佢哋反覆數都冇錯,
咁我又怕再係條街數多次仲危險,所以比我之後,我直接收洛手袋
結果就係比人呃咗$啦當然

我認係我自己儍仔,5check 清楚
希望你have a good trip

男爵府

回覆:beetle910 的帖子

我就係唔想同司機打交道呀!
想兩個人自己relax, 請問你請個個係咪白金巴士呀?如係係邊到買到會員卡架?thank you

男爵府

回覆:Birzzle 的帖子

咁都係同要簽證啲人排同一條隊過關定有第二條隊架?thank you

珊瑚宮

畀面勳章

金巴蘭的日落

水晶宮

引用:唱$最好HK唱定,美/印都唱定D,小歺廳,超

原帖由 siulai 於 15-03-29 發表
唱$最好HK唱定,美/印都唱定D,小歺廳,超巿5收美金的

唱$我有bad experience
我都試過比佢地呃,佢數比你睇是岩的,但自己再數發現少了好多張

首頁

尾頁

跳至