婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

如題

我係 full time mama, BB 7個月大,好彩係自己湊

我99湊bb既方法如下(成日叫人咁做):

1)健康院姑娘/西醫d野唔使信晒....
2)煲粥成日叫人落salt
3)Newborn 時成日叫人俾葡萄糖水bb飲,話d水冇味
4)昨日仲勁,居然買咗2罐味x香那些豬肉鬆同魚鬆,俾亞b送粥
5)成日想俾其他什食bb試,係都1-2歲先啦~ 您驚死佢唔識食咩....
6)又話以前佢自己湊我姑仔時,夏天太熱,會開好d奶放入雪櫃,飲凍奶喎,真係未聽過中國人會咁

初初都有想過俾佢湊,而家....OH NO~~~~

[ 本文章最後由 pauline6 於 08-6-23 09:47 編輯 ]

男爵府

我嬸仔生第一個(E+6歲),我99話嬸仔唔夠人奶比BB飲,梗係嬸仔都無營養嘢食,坐月得3隻雞,咁嬸仔話+奶粉囉,點知6299唔比,呀B得兩個星期大,就煮D粘米粉糊仔(做蘿蔔糕果D),邊有咩營養呀大佬,嬸仔講咗幾次話唔好,就比99串話佢揍大4個仔女,如何如何.......PK呀係生咗咋,全部係呀婆揍大,叔仔又白痴,叫個老婆唔好再講,我次次見到都話,次次個B都喊到拆天,因同嬸仔唔熟,見佢地唔出聲,所以我都無眼睇!!!
到生第二個女時,嬸仔醒啦,係E院就已經餵奶粉,咁6299就無得話佢,第二個女不舍幾肥幾有營養,第一個到E+都瘦瘦!!!
最好笑第二個B出世果4個月,我去咗澳洲,返嚟62仲話呢個無食粘米糊唔知得唔得,我即串62第一個食唔C,第二個又想嚟過呀,62即收聲!!!
你話係咪一絕呀,你講果D都有呀,仲有呀B沖涼都用好熱嘢水,試過我B沖係咁吹話D水凍喎,入到去好彩我睇吓唔信99,嘩~~~PK42度呀

複式洋房

以前佢地湊d方法同而家唔同晒喇!!!! 一d都唔update!! he he

大宅

原文章由 pauline6 於 08-6-23 03:12 發表
如題

我係 full time mama, BB 7個月大,好彩係自己湊

我99湊bb既方法如下(成日叫人咁做):

1)健康院姑娘/西醫d野唔使信晒....
2)煲粥成日叫人落salt
3)Newborn 時成日叫人俾葡萄糖水bb飲,話d水冇味
4)昨日仲勁,居然買咗2罐味x香那些豬肉鬆同 ...

我個個同你的差不多,但佢喜歡用"當"參煲粥...頂!B仔點食呀??BB現在才四個月大...

我老公都係話99湊大佢,呢樣個樣...我就同我C6講:「係呀!你一日唔俾毒藥我個仔食,佢都唔會有事架~~」

激死,好在我死都唔放手俾我6299照顧~~

大宅

加多句,BB未足月叫我BB飲涼茶~~所以我頂唔順,立即同佢吵起來

男爵府

我6299都係:
-Newborn 時成日叫人俾葡萄糖水bb飲,話d水冇味
-健康院姑娘/西醫d野唔使信晒....(要我信佢)
-成日想俾其他什食bb試,係都1-2歲先
- 6個月戒奶, 轉食有魚/肉的粥 (我冇理佢)
- 6個月食旦"王", 最後bb連黄"擔"水都嘔埋...
- bb時期,經常叫醒熟睡中的bb, 話bb不用成日訓, 應該玩吓
-食飯前/中途狂俾零食阿女, (諗住收買阿女歡心)搞到阿女唔食飯
- 晚上11:00訓都話早, 但明早要反學
- 出街食飯迫我 &阿女飲酒樓 d 味精湯 (我對味精敏感, 阿女得3歲)

禁止訪問

洋房

哇! 唔系甘誇張挂!我99就無甘離譜,只是區可能太鍾意BB,所以由朝抱到黑(除了睡著時),我想話自己湊下,區都唔肯,其他人抱一陣區都望到實,同BB先兩個月大,區就日日吃完飯都帶去散步,同由得個BB鍾意吃就吃,訓就訓,所以BB無生活規律,日日吃奶的時間都不同,搞到是區一個人先湊得到,其他人都好難接手。

大宅

好媽媽勳章

我99都係咁....

原文章由 peepee 於 08-6-23 10:32 發表
我6299都係:
bb時期,經常叫醒熟睡中的bb, 話bb不用成日訓, 應該玩吓

複式洋房

可能太鍾意BB,所以由朝抱到黑(除了睡著時),我想話自己湊下,區都唔肯,其他人抱一陣區都望到實<----嘩, 同我奶奶一模一樣!!!!!!!

大宅

好媽媽勳章

粘米粉糊仔(做蘿蔔糕果D), 都係第一次聽

原文章由 peggy@_@ 於 08-6-23 05:07 發表
我嬸仔生第一個(E+6歲),我99話嬸仔唔夠人奶比BB飲,梗係嬸仔都無營養嘢食,坐月得3隻雞,咁嬸仔話+奶粉囉,點知6299唔比,呀B得兩個星期大,就煮D粘米粉糊仔(做蘿蔔糕果D),邊有咩營養呀大佬,嬸仔講咗幾次話唔好,就比99串話 ...

大宅

好媽媽勳章

我都想佢要唔要 "蒸兩孖臘腸俾佢送粥"

原文章由 pauline6 於 08-6-23 03:12 發表
4)昨日仲勁,居然買咗2罐味x香那些豬肉鬆同魚鬆,俾亞b送粥

大宅

好媽媽勳章

自己老公一定唔覺得有問題....
因為係佢亞媽湊大.....

原文章由 sunmoonlaw 於 08-6-23 10:10 發表
我老公都係話99湊大佢,呢樣個樣...我就同我C6講:「係呀!你一日唔俾毒藥我個仔食,佢都唔會有事架~~」

激死,好在我死都唔放手俾我6299照顧 ...

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好彩我唔會俾我99湊,一個鐘都唔會!
就算我信得過我99俾佢湊,但係仲有個太99!
自從太99 R完隻腳跟手摸我個女之後,我見都唔俾佢地見bb!:;pppp:

洋房

原文章由 okmangel 於 08-6-23 11:13 發表
可能太鍾意BB,所以由朝抱到黑(除了睡著時),我想話自己湊下,區都唔肯,其他人抱一陣區都望到實

原本有99幫手湊仔應該開心,自己唔使甘辛苦嘛,但見區抱到個仔嬌氣曬,又搞到成日唔訓覺,我都唔知點算!仲有62吃完煙,手到唔洗就去抱總之有D行爲實在睇唔過眼。

洋房

屈左好耐!你個TOPIC咁中,唔講唔得!!!
1. 佢唔係唔信,不過選中個黃綠兒科黎信!!!
-個PK黃綠話:BB唔飲水可以開淡蜜糖水俾佢飲(係人都知一歲以下唔飲得蜜糖架啦!咩兒科黎架!!)
-個PK黃綠仲話:BB唔肯飲奶無辨法,等佢一歲俾成人奶粉/呵華田/好立克佢飲喎 ?!!
醫生黎架,仲要話自己係兒科!好想放火燒佢診所呀!!!不過唔知點解99諗都唔諗信晒羅(佢話我c6都係睇佢大架番!!)!我講既就係奀理羅!!!我叫佢問健康院姑娘,佢話醫生講既都唔信咩!!!

2. 超鍾意谷bb飲奶,成日話d奶樽咀太細,整大佢!我怕左佢,買到nuk2號大咀俾佢餵奶,佢都仲要剪十字!!!HELP ,BB俾佢攪到見到奶樽都已經好唔開心,越谷飲得越少!!!

3. 明知BB開始要係地上玩,好日都唔打掃下個地!每星期只會打掃一次(係佢D朋友上黎之前 )

4.煲左D湯,留到第3日(有肉)都仲俾BB飲,煲埋D野成日都成3 日都仲俾BB飲!!!

5. BB有尿疹,洗PATPAT會喊,BB一喊就話"陰公羅!好痛呀"咁就因為怕佢喊,唔認真幫佢洗!咁點會好呀!

又要返工,又一齊住,不得不交BB俾佢。但佢完全唔會聽人講野(好聲好氣同佢講都唔得!!!唯我獨尊!!!)真係屈得好辛苦!!!仲要加埋個黃綠(真係好想殺死佢!!!)血都嘔埋!!!!

大宅

原文章由 WILWILBABY 於 08-6-23 12:57 發表
屈左好耐!你個TOPIC咁中,唔講唔得!!!
-個PK黃綠話:BB唔飲水可以開淡蜜糖水俾佢飲(係人都知一歲以下唔飲得蜜糖架啦!咩兒科黎架!!)
-個PK黃綠仲話:BB唔肯飲奶無辨法,等佢 ...

唔係下化??
你係咪親自聽到個醫生講?定係你99自己喺度亂噏?

複式洋房

嘩, 真係好過份, 俾我就一定頂唔順

大宅

好媽媽勳章

個西醫有冇牌呀??

3. 明知BB開始要係地上玩,好日都唔打掃下個地!每星期只會打掃一次----我都要日日掃地, 日日抺地墊, 每星期拖2次地啦

4.煲左D湯,留到第3日(有肉)都仲俾BB飲,煲埋D野成日都成3 日都仲俾BB飲!!!----您99真係痴痴地!!

我有朋友同99住, 都唔俾99湊...搵亞媽湊:;pppp:

原文章由 WILWILBABY 於 08-6-23 12:57 發表

大宅

好媽媽勳章

其實幾廿年前o既湊仔方法, e+已經唔啱用, 所以我之前都俾99激到好火, 結果我同老公好明確咁表示 "我唔介意佢o地同bb玩, 至於點樣教點樣做叫佢o地唔好多問" 依家係理少o左, 但係如果俾我知道佢o地干涉o既我就唔會同佢o地客氣, 起碼言語上我要俾佢o地知道我o既不滿.

首頁

尾頁

跳至