興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

NA

翡翠宮

咁我唔會再幫襯呢間
我去開O個幾間唔會咁.

大宅

呢間獸醫成日都會擺d待領養既貓b響門前......見佢都算有愛心咪近近地試下
如果真係大病我都出旺角睇,諗住打針呢d都係手拍眼見功夫點知都比人劏

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

Cqy00 發表於 15-4-16 18:34
呢間獸醫成日都會擺d待領養既貓b響門前......見佢都算有愛心咪近近地試下
如果真係大病我都出旺角睇,諗住 ...
好彩附近??

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

子爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:姪女最近領養左隻貓b,由於佢新手,就陪佢

原帖由 Cqy00 於 15-04-16 發表
姪女最近領養左隻貓b,由於佢新手,就陪佢去荃灣睇獸生,出發前打去問定姑娘收費 $250 (診金檢查+打防疫針 ...
我覺得收費正常呀

Anyway the wind blows, doesn't really matter to me, to me...

洋房

請問旺角有邊間好既獸醫介紹?上次貓貓俾荃灣間診所害死左,我想揾有醫德有愛心既醫生睇佢地。

禁止訪問

大宅

miriam 發表於 15-4-16 18:39
好彩附近??
好彩旁邊。

大宅

orangekkkkk 發表於 15-4-16 19:30
我覺得收費正常呀
千幾蚊睇病症叫正常,但千幾蚊打支針做基本check up就一點都吾正常。

大宅

KittyTsai 發表於 15-4-17 00:15
請問旺角有邊間好既獸醫介紹?上次貓貓俾荃灣間診所害死左,我想揾有醫德有愛心既醫生睇佢地。 ...
養狗十幾年而且領養比較多病痛,我其中兩隻狗好多脊骨同埋hip問題,我地會去梳亞道搵Dr Tint。奇難雜症最好去返太平道,獸醫資歷深,24小時住院有醫護照顧,但好貴,做個blood test睇肝腎功能都$1500。

子爵府

引用:Quote:原帖由+Cqy00+於+15-04-16+發表姪女

原帖由 orangekkkkk 於 15-04-16 發表
我覺得收費正常呀
你千幾蚊唔係所講打支針一樣野wor

除左洗耳未必個個獸醫另外收錢之外(呢個100我真係覺得貴左d),以下其他果d真係差不多市價來架wor。同埋一般我養開貓既,屋企都已經有杜蟲藥,滴蝨水,耳蝨膏,貓糧呢d,我帶新貓body check會直接同醫生講屋企有唔需要買。

杜虫 $50
滳蚤水 $260
耳蚤藥膏 $120
洗耳 $100
貓糧 $35

Anyway the wind blows, doesn't really matter to me, to me...

大宅

coco_cocopig 發表於 15-4-17 00:21
你算好,我養緊松鼠狗,之前氣喘得犀利,我帶佢睇醫生,第一次千七,佢話狗狗氣管下塌加上肺炎,照兩張x光 ...

香港好多獸醫來自台灣,資歷深吾深就基本上睇妳好吾好彩。
其實動物吾同人,吾識得講自己咩吾舒服,要段症就必需要倚賴化驗,逐項計實屬正常,通常人地明碼實價講明。不過如果叻既獸醫通常一兩份報告就知點樣對症下藥,當然渣果d獸醫可能3-4份報告都仲處於試藥階段。如果佢收你$700住宿,可能只係幫隻動物吊住鹽水一晚連冷氣費,醫護都未必有。

濫收費就係講緊人工費用,或者將某項目/步驟 「拆件型式収費」,無合理解釋,又話已經幫隻動物做左,局妳找數。

子爵府

原帖由 Cqy00 於 15-04-16 發表
姪女最近領養左隻貓b,由於佢新手,就陪佢去荃灣睇獸生,出發前打去問定姑娘收費 $250 (診金檢查+打防疫針 ...
好難講點為止濫收費,好似我之前睇同貓貓睇眼既專科醫生,未計藥費檢查費,淨係診金都要$800,但我貓貓最後唔洗做手術,救番隻眼

大宅

orangekkkkk 發表於 15-4-17 07:39
你千幾蚊唔係所講打支針一樣野wor

除左洗耳未必個個獸醫另外收錢之外(呢個100我真係覺得貴左d),以下其他 ...
我講緊係,本來$250包診症檢查連防疲針,但找數突然計多$200!千幾蚊裹面有20%無厘頭局你比喎!

大宅

orangekkkkk 發表於 15-4-17 07:46
好難講點為止濫收費,好似我之前睇同貓貓睇眼既專科醫生,未計藥費檢查費,淨係診金都要$800,但我貓貓最後 ...
妳睇專科,人地明碼實價。佢寫$1000而你覺得個專科值既話就一d都吾貴。
重點係會吾會收完你 "$800診症",再收你 "$600診症加檢查" 之嘛!

瑪瑙宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Cqy00 發表於 15-4-16 14:48
防疫針已經包BODY CHECK啦 濫收費用

男爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

其實有D診所只打防疫計係唔會收診金,除左打針外係唔會幫寵物做任何檢查或開藥,但如果要睇埋醫生開藥就要另外收診金

大宅

fayeli 發表於 15-4-17 14:10
其實有D診所只打防疫計係唔會收診金,除左打針外係唔會幫寵物做任何檢查或開藥,但如果要睇埋醫生開藥就要 ...
無錯,其實防疫針本身好平,來貨價都吾洗$25(有朋友做動物藥廠sales話我知)。
而同時間,打針前做檢查係必要的,養動物既人都會知道,有病既貓狗根本吾可以打防疫針,因為本身支針係會令動物免疫力大大降底,病緊既貓狗一打落去係會過敏,甚至死亡。

所以,吾幫你隻動物檢查清楚而直接打針既獸醫,而導致你隻動物出事既話,係可以告上獸醫管理局釘牌的。

男爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

其實你所謂的"檢查+防疫針",無錯打針前梗係會睇下你隻寵物適唔適合打針,但這不包括"睇病+開藥"所要收的"診金"

別墅

其實$250只係打防疫針費用

首頁

尾頁

跳至