興趣嗜好

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

我最愛留蕉皮和蛋殼來堆肥,它們都能被土壤快速分解。
我會執 d 枯葉加泥土溝幾溝,大概一個月就變成烏黑色的營養土,
另外還有貝殼和炭灰...全部都好正ga!

122510    發表於 15-9-20 20:30
          You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

水晶宮

2018復活節勳章 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

我最鍾意用呢種營養土來培苗
* 蛋殼貝殼是 「磷肥」, 營養價值和骨粉差不多。

122510    發表於 15-9-20 20:30
          You may say I'm a dreamer but I'm not the only one.

子爵府

BK Milk勳章

回覆:種植樂趣多~~環保廚餘肥料

係咪所有嘢整碎,唔好加水,用乾泥蓋面呢?

水晶宮

joeyjoeycc 發表於 15-4-22 17:26
係咪所有嘢整碎,唔好加水,用乾泥蓋面呢?

係呀 每星期撈下佢、翻下佢, 會分解得快D~

大宅

香蕉皮要不要先處理吓?會不會發霉?

水晶宮

dailam 發表於 15-4-22 21:58
香蕉皮要不要先處理吓?會不會發霉?

我只會剪碎d蕉皮,腐爛的過程水份會被泥土吸收,唔會發霉。

大宅

請問蛋殼係O米要生蛋, 熟蛋就唔得架?

男爵府

anixon 想問下你會不會加入蚯蚓架?

水晶宮

KT1028 發表於 15-4-23 13:52
請問蛋殼係O米要生蛋, 熟蛋就唔得架?

熟蛋殼更好, 煮熟無菌嘛

子爵府

引用:Quote:dailam 發表於 15-4-22 21:58 香蕉皮

原帖由 anixon 於 15-04-23 發表
我只會剪碎d蕉皮,腐爛的過程水份會被泥土吸收,唔會發霉。
請問你直接擺植物到定過一排先放入有植物的泥到?

水晶宮

時時 發表於 15-4-23 17:15
anixon 想問下你會不會加入蚯蚓架?

我沒有刻意加入蚯蚓, 但我發覺我D泥土愈來愈多蚯蚓,
而且愈來愈大條又肥, 我起度諗...會唔會係我執枯葉嘅時候,
唔覺意執咗D蚯蚓BB番來...比我養到肥晒

birdbirdy    發表於 15-8-31 09:15
miffymiffy    發表於 15-5-15 12:01
barbiewong    發表於 15-4-30 01:16

水晶宮

dobbybabie 發表於 15-4-23 18:57
請問你直接擺植物到定過一排先放入有植物的泥到?

我唔會直接擺入植物度, 廚餘分解過程中, 泥土溫度會上升,
咁好容易灼傷植物根部, 所以我會等分解過程完成才拿來用

子爵府

引用:Quote:dobbybabie 發表於 15-4-23 18:57 請

咁好容易灼傷植物根部, 所以我會等分解過程完成 ...
明白,咁你在那堆肥?因成日整蛋糕,好多蛋殼,同埋放蘭花得嗎?

水晶宮

dobbybabie 發表於 15-4-23 19:10
明白,咁你在那堆肥?因成日整蛋糕,好多蛋殼,同埋放蘭花得嗎?

我會用一個瓦缸花盤來堆肥, 效果好好~
我兩棵蘭花唔駛用泥, 用水苔咋喎~
不過蘭花品種多, 我認識好淺, 或者你再問吓其他jm

男爵府

anixon 發表於 15-4-23 19:01
我沒有刻意加入蚯蚓, 但我發覺我D泥土愈來愈多蚯蚓,
而且愈來愈大條又肥, 我起度諗...會唔會係我執枯葉嘅 ...
真係好呀!我揾來揾去都揾5到條蚯蚓行去金魚舖又冇得賣,有蚯蚓幫到分解嘛

子爵府

引用:Quote:dobbybabie 發表於 15-4-23 19:10 明

不過蘭花品種多, 我認 ...
咁只放蛋殼入蘭花試過嗎?

水晶宮

dobbybabie 發表於 15-4-23 21:12
咁只放蛋殼入蘭花試過嗎?

未試過呀

大宅

anixon 發表於 15-4-23 19:05
咁好容易灼傷植物根部, 所以我會等分解過程完成 ...
噢乜原來會咁... 等我仲將D碎蛋殼加入D泥度種野添

大宅

引用:Quote:dobbybabie 發表於 15-4-23 19:10 明

不過蘭花品種多, 我認 ...
請問要幾耐之後先可以用呢?

水晶宮

taiyllove 發表於 15-4-23 22:42
噢乜原來會咁... 等我仲將D碎蛋殼加入D泥度種野添

碎蛋殼可以就咁加入泥土度種野, 其他廚餘就唔得~

首頁
12345...7

尾頁

跳至