自由講場

跳至

首頁
12345...30

尾頁

子爵府

我知會有好多人都好不滿,但係我好想講我真係好憎\"冇親節\"

今晚凌晨收音機所有頻道都用母親節做主題,不停播母親節既歌,夜闌人靜既晚上我一邊幫老公補衫一邊愈聽愈忟,由於老公上通宵班,家中只得我一人。我寧願熄收音機,好悶好悶咁過一個夜晚。。。但係愈坐就愈想喊。。
我都明白大部份人都好開心有母親節既來臨,可以一享天輪樂,但係點解我咁憎母親節呢.....
係我8歲個年,由於家庭暴力,我被迫跟亞媽入住和諧之家,當時亞媽偷偷帶我地走,我偷偷係d相後面寫,爸爸,bye bye I love u !
雖然亞爸有用暴力,但係亞媽都唔見得係好,周圍勾三搭四,家庭又唔做,日日煲電話粥,我地冇飯食,校服又唔幫我地洗,仲成日挑釁我老豆。總之持續左最小一年屋企每晚都有摺櫈,有刀同埋有警察。
住左和諧之家一年,亞媽又帶我地反亞爸到生活,半年後又走。。呢年半我係間唔中反學,當時2年班,而反左學又要偷偷地放學,因為驚比亞爸捉走,如果唔反學個陣和諧之家有野學,彭定康夫人個陣有探望過和諧之家,佢有讚我乖架haha
最後攪到11歲父母離婚,我亞媽話死都爭返我地3姊妹,佢做唔出骨肉分離,仔女係佢命根,但係上庭個日佢同我講,一陣上庭要同法官講跟爸爸。我當時細,唔知咩事所以照做。
之後個差唔多十年父母都冇理我地,係亞爺亞嬤養大我地大架,亞爺亞嬤曬咸魚架,我日日都天未光4點幾起身幫手賣咸魚,去魚市場拎魚,劏魚,8點返學,放學反嚟幫手曬咸魚,煮飯,放假冇得去街,只係全日幫手劏魚,曬咸魚,因為住船,所以夜晚冇電,需要摸黑,而且會有強哥伴睡。因為生活質素唔好,所以校服污jo,功課追唔上,小學已經比大部份同學排擠。亞爸會間唔中嚟睇我地,間唔中放低2千蚊比亞嬤,但係心情唔好會打我地,直程係一手扯我地隻腳,將個人拉埋佢到係咁打,係走唔甩架。而亞媽一段時間後有自己工作,自己生活之後會間唔中帶我地去玩,佢會係碼頭等我地,不過我記得佢帶我地出去幾次之後已經叫我地一陣見到uncle , auntie 個陣唔好叫佢做媽咪,要叫佢做亞姨 (自個次之後我冇再叫過佢做媽)
雖然跟亞爺亞嬤曬咸魚係好辛苦,但係呢幾年係我小時候過得最實在最有安全感既幾年,所以我好感激亞爺亞嬤。
每日平均劏幾千至幾萬條魚啦,要真係著水鞋去漁市場拉一蘿蘿既魚架,所以我細個已經好大力。而且曬咸魚係日曬雨淋既工作,太陽愈猛愈好,係烈日當空下將幾萬條手指咁大既魚排好,曬到中午要用手將每一條魚反轉排好,落雨要即刻衝去收魚,人濕晒都唔好比d魚濕,我覺得曬咸魚係世界上最辛苦既工作。
有一次,朝早係天光墟賣咸魚走鬼,我走唔切比小販隊捉住,個一刻我以為要拉我去坐監呀,所以我即時驚到大喊出嚟 (當時人地得5年班ja) 之後亞嬤話佢同我交換,佢跟小販隊返去,叫我去幫亞爺係漁市場拉埋d魚就換校服反學勒。

有人睇先再講

或者用網頁板 click 只看該作者會睇得舒服d
#33 <~ 係我最接受唔到既事
#112 <~ 係我覺得佢超pk的事

~完~

偷懶喵星人    發表於 15-5-12 19:14
50246419    發表於 15-5-12 16:37
wcpcelia    發表於 15-5-12 13:56
GKB    發表於 15-5-12 02:43
piklam1    發表於 15-5-11 15:58
ada.sfng    發表於 15-5-11 12:41
CACACAROL    發表於 15-5-11 12:20
chrischo2002    發表於 15-5-11 12:04
matthewconnielo    發表於 15-5-11 12:02
lailaiha    發表於 15-5-11 10:52
boccioni    發表於 15-5-11 10:27
meimei11    發表於 15-5-10 15:20
kawai120    發表於 15-5-10 00:18
lastLonger    發表於 15-5-9 21:49
findfinger    發表於 15-5-9 20:38
funfun759    發表於 15-5-9 20:23
acyouok    發表於 15-5-9 13:15
LamLamMummy    發表於 15-5-9 11:59
Miga3    發表於 15-5-9 10:52
Kellaryleung    發表於 15-5-9 10:06
JunJunJu    發表於 15-5-9 07:58
懿仔媽媽    發表於 15-5-9 06:31
HoneyBee30    發表於 15-5-9 04:16

禁止訪問

引用:我知會有好多人都好不滿,但係我好想講我真

珍珠宮

原帖由 芷柔 於 15-05-09 發表
我知會有好多人都好不滿,但係我好想講我真係好憎"冇親節"

今晚凌晨收音機所有頻道都用母親節做主題,不 ...
睇緊,好心痛妳的童年

芷柔    發表於 15-5-9 06:37

水晶宮

回覆:我知會有好多人都好不滿,但係我真係好想講

What doesnt kill you makes you stronger

芷柔    發表於 15-5-9 06:38

少奶奶的身份,丫頭的命...

伯爵府

好彩仲有阿爺阿嫲

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

男爵府

回覆:冬瓜盅 的帖子

楼主:无論如何,你要&#128170;&#127996;&#128170;&#127996;&#128170;&#127996;&#128170;&#127996;&#128170;&#127996;&#128170;&#127996;,我有睇,你繼續講

芷柔    發表於 15-5-9 06:40

別墅

過去是沒法改變的,將來是可以改變的!加油

Chirley    發表於 15-5-12 18:05

已刪除用户

子爵府

亞媽叫我地要改口叫佢做亞姨之後我都好小跟佢出街勒,但係有時都會去既,我亞媽有個男朋友,後來佢都知道我地係佢d女,我個妹當時得幾歲,亞媽同佢沖涼用毛巾包佢出嚟,佢男朋友會色迷迷咁望住亞妹係到自摸bird 。所以我更加反感,亞爸雖然冇咩理我地,但係幾年後佢同我講左十個字,我覺得佢真係有當過我係女架 佢話: 我同亞姨結婚好唔好呀? 我個刻諗,我都唔想你孤獨終老,而且既然你尊重我,我都尊重你。我答:好呀。
但係佢同亞姨開始新家庭,我地依然同亞爺亞嬤過,我記得細細個屋企未破碎個陣我同2個妹好fd架,但係唔知點解屋企散左之後我地就變得決裂,或者我當年代表埋佢地同法官講跟爸爸掛,又或者佢地唔鐘意我好憎亞媽啦 (佢地當時細過我,我又剛剛懂性,所以好多事得我一個先知發生咩事,到大左佢地同亞媽關係都幾好架)
到我16,7歲 ,我忍唔住唔想再過呢d生活,我走左去做m記 pt,我想自己比好既生活自己呀,而且讀到中四開始冇9年免費教育,冇人比錢我讀書勒,當時我都反得幾開心架。所以我大部份時間反工而小反學

msms0117    發表於 15-5-12 04:23
tsung    發表於 15-5-9 17:26

子爵府

睇到你地既留言,我d眼淚忍唔住爆發出嚟 嗚嗚…嗚… 雖然而家已經做左人老婆,30歲勒,老公,老爺奶奶真係好錫我,不愁生活,有幸福既家庭,但係有d野真係冇辦法釋懷

lovelyyy    發表於 15-5-9 12:18

公爵府

你已經有自己的家庭,有能力讓自己幸福了,我冇你咁慘,只係細個未到十二朝阿媽已經將我拎俾人湊,跟住呢個family住一排,果個family住一排,直到七歲先同返父母住,到個人大咗,就努力將自己欠缺嘅愛同安全感,加倍咁俾自己小朋友,當見到自己小朋友面上有自己細個冇嘅笑容同滿足,個心平衡了,覺得遺憾補償了,對父母也沒有細個時咁埋怨!加油呀,我覺得,我們的小孩會好幸福,因為佢得到嘅愛會好多好多,佢地幸福,我就幸福!

rainstarwater    發表於 15-5-9 15:41
jenniecatcat    發表於 15-5-9 06:18

子爵府

開心吸收勳章

睇到你嘅經歷好心酸,人生無完美一頁,希望你最苦的都過去了,將來一定會更好!祝福你

珍珠宮

畀面勳章

祝福你,而家你生活得好好應該將重心放落而家既家庭度,咁會令佢地更開心

過去既事呻下都好

放過別人等於放過自己

:\'(登你既童年難過希望你快D放下陰影,開心過每一日

男爵府

i feel sorry for you, you deserved better! hope you're having a better life now

芷柔    發表於 15-5-9 06:41

子爵府

跟住我反反下工,我亞媽拎住把刀嚟搵我,佢同我經理講比反個女佢,我經理將我鎖係房(佢怕我有危險) ,最後都成功趕走左我亞媽,最後因為工作開心,又冇人供我讀書,而我又想過正常生活要租樓住,所以我放棄左讀書 (呢一個係我呢生人一個好後悔既決定 ,好彩而家生活尚可ja )
咁我反工有比錢亞嬤,我亞媽知道佢就當鬧我,邊個生你養大你架,你當時7個月大出世,得3磅1安士,插到全身3十幾條喉,住左個幾月氧氣箱,醫生叫我抆喉,係我唔忍心ja,你應該搵到錢比錢我至係。
我心諗,你都識講咁難你都唔放棄我,點解而家要咁對我地呢。當然我冇理佢啦。
但係係我11歲到16歲個年我抑鬱程度爆燈,我曾經用過好多方法自殺,食藥,衝出馬路,企跳。。呢6年嚟每一晚都係介刀陪我,係介手會聽我既心事,係佢先唔會離棄我,我會介手介大脾,亦都有介頸(大家千奇唔好學,呢種方法好錯架)
個幾年我不停出現幻聽叫我去死啦,你老豆老母唔鍾意你,你根本唔應該生存。

wcpcelia    發表於 15-5-12 13:57
kmamy    發表於 15-5-11 17:09
sfccwy    發表於 15-5-11 16:09
CACACAROL    發表於 15-5-11 12:24
lailaiha    發表於 15-5-11 12:08
popowang    發表於 15-5-10 00:35
findfinger    發表於 15-5-9 20:42
Anlly    發表於 15-5-9 18:59
C.Humphrey    發表於 15-5-9 17:31
Lihoma    發表於 15-5-9 16:13
rainstarwater    發表於 15-5-9 15:42
lovelyyy    發表於 15-5-9 12:21
milky_red    發表於 15-5-9 08:49
李豆豆    發表於 15-5-9 08:33
懿仔媽媽    發表於 15-5-9 06:39
jenniecatcat    發表於 15-5-9 06:20

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

All the best

子爵府

中2有一年,我係學校介到好深,深到見骨,比2個死黨話左比miss聽,就送左我去醫院,係醫院住左一個星期,呢一個星期係我好開心既日子,因為我朝早要係醫院換校服反學,條手帶唔可以剪斷,放學如果過5點唔見人醫院會報警,父母亦都格日拎野比我食,探下我。不過出院後所有野打回原型。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

柳暗花明又一村

子爵府

丫,仲有呀,細個幫手賣咸魚比一個亞叔非禮,摸左幾次胸,我同屋企人講,屋企人唔信我攪到我更想同屋企人隔離

首頁
12345...30

尾頁

跳至