烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題,用黎做吓麵飽蛋糕,唔使太pro, 但又唔好太beginner, 費事玩一陣就要換機。
各位有咩好介紹 ?

男爵府

回覆:想買部廚師機

我都想買啊,但係怕買細後悔。因為屋企人多,想一次過可以做多d包,所以打算買boscX較大size版本。本身打算買kenwooX,見佢配件送比較多,可以玩多d野,b仔如果大size版本,基本上配件全部要另外買,比較甘。但上次C6幫我去問下詳情時,b仔職員好認真答我老公仲比資料老公拎番屋企睇。但k仔完全唔想答我老公,問十句晦氣答一句,所以我即刻決定b仔!但好貴好肉赤,等緊機會入手

子爵府

bosch, 磨打靚

大宅

引用:我都想買啊,但係怕買細後悔。因為屋企人多

原帖由 catcatmak 於 15-05-13 發表
我都想買啊,但係怕買細後悔。因為屋企人多,想一次過可以做多d包,所以打算買boscX較大size版本。本身打算 ...
bosch邊個model ?

男爵府

回覆 我係我 的帖子

現場職員都話唔會發熱,唔會震。相反K仔有可能熱,同埋之前爬文見到有人話會震。我已經認定咗B仔,但未捨得買嘻嘻,怕3分鐘熱度,我已經有P仔麵包機,平時都係靠佢搓,但每次只可以做好少,屋企人多,根本唔夠食,想留第二日早餐,但係當晚已經被KO

男爵府

回覆 AS-Ma-Ma 的帖子

最新既1600W系列,價錢較貴所以考慮中,有900W既,就怕唔夠用,但900W平好多

大宅

catcatmak 發表於 15-5-14 09:09
回覆 AS-Ma-Ma 的帖子

最新既1600W系列,價錢較貴所以考慮中,有900W既,就怕唔夠用,但900W平好多 ...
我買左部最平版BOCSH, 2千零蚊....600W, 我上星期做麵包好成功。
2千幾蚊呢款佢有兩個VERSION架, 配件唔一樣...你去豐X問問啦, 我買個陣有特價...平左2-3百蚊..

男爵府

回覆 gogymiu 的帖子

我怕佢唔夠用,因為我屋企6個人,做一轉就KO曬,所以想買大size既,可以一次過打多d。你呢個2千幾好吸引,如果大既都咁平就好啦

大宅

catcatmak 發表於 15-5-14 09:54

我怕佢唔夠用,因為我屋企6個人,做一轉就KO曬,所以想買大size既,可以一次過打多d ...
大個個其實真係好吸引! 見到不知幾想就咁攬住番屋企
不過我實在唔捨得, 加上屋企人少, 平時整6-8個包都要食兩日...所以唔買得大個款..

我老公仲衰, 同我講, 話6千幾蚊個部, 如果我一日要整100個包就買比我...我都費事采佢, 我心諗, 我要一日做100個麵包, 我不如買部大機開鋪啦....D男人姑寒都仲好意思講....

男爵府

好想買,但怕自己少整。因為平時都係禮拜六日先做,平時返工已經好攰,到屋企乜都唔想做,凈係想攤響到咋

公爵府

AS-Ma-Ma 發表於 15-5-13 11:37
如題,用黎做吓麵飽蛋糕,唔使太pro, 但又唔好太beginner, 費事玩一陣就要換機。
各位有咩好介紹 ?
我用緊呢部,好幾年了,幾好用

http://www.kenwoodworld.com/zh-hk/all-products/kitchen-machines/chef-and-major/km010-titanium-chef-0wkm010001

伯爵府

我都想買部好少少啲廚師機!頭先去永安睇,如果可以有壓麵條啲Bosch 要$5xxx!
太貴!

子爵府

我用m5, 打麵團好正, 打cream快靚正

大宅

引用:Quote:catcatmak 發表於 15-5-14 09:09 回

原帖由 gogymiu 於 15-05-14 發表
我買左部最平版BOCSH, 2千零蚊....600W, 我上星期做麵包好成功。
2千幾蚊呢款佢有兩個VERSION架, 配件唔一 ...
2-3000 好吸引ar, 怕系基本入門板,玩玩吓又要換,高階D嘅,又真系好貴唔捨得買,真系令人苦惱 !

伯爵府

廚師機?又唔係麵包機,咁其實即係咩機,可做來做咩?

伯爵府

mugtaitai 發表於 15-5-14 14:49
我用緊呢部,好幾年了,幾好用

http://www.kenwoodworld.com/zh-hk/all-products/kitchen-machines/chef-a ...

伯爵府

yyan 發表於 15-5-14 15:19
我都想買部好少少啲廚師機!頭先去永安睇,如果可以有壓麵條啲Bosch 要$5xxx!
太貴!

...
係咪可以用部機自製麵條?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

sumbaby2011 發表於 15-5-14 09:59
廚師機?又唔係麵包機,咁其實即係咩機,可做來做咩?
即係Mixer,用嚟打麵糰,可以做糕點麵包,有好多配件可以加(當然要加錢),整麵條切片絞肉都可以。比較多人識牌子包括Bosch、Kenwood、KitchenAid等。

sumbaby2011    發表於 15-5-15 03:07
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

回覆:sumbaby2011 的帖子

係呀!但巧貴

水晶宮

廚師機超好用,今個新年我用黎整埋年糕

首頁

尾頁

跳至