少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

大小便都未戒,非常抗拒試企vv, 心情好都會俾我帶去尿盤前企陣,但無幾秒就走,有時唔肯試就會大喊大叫唔好唔試。心灰意冷,但又唔可能放棄,點好?!

回覆 ballg 的帖子

您好ballg, 媽媽好好呀, 有留意仔仔小便時間, 差唔多時間有帶仔仔去試下痾, 仔仔暫時未習慣可能會未做到, 俾多少少鼓勵佢, 佢肯嘗試企尿盤前又讚下佢, 等佢有多D信心, 相信佢慢慢會做到架, 一般小朋友5歲前就會冇賴尿情況, 媽媽加油呀!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

男爵府

回覆:就快3歲,仲未戒片

我兩個小朋友足三歲先開始教介片,可能夠大個,介咗無耐,連夜晚片都自動介埋。開頭係要時間比佢賴下。加油!

男爵府

我囝兩歲半戒,第三日無需著片返學及晏覺,第五日戒埋夜片。所以耐心啲,等小朋友準備好,自然就戒佐

大宅

連我都感到大壓力,何況係小朋友,屋企老人家及其他人都不停追問,迫仔仔,叫佢試,問佢點解唔去,我都好反感,但又唔可以放棄

大宅

同你感覺一樣,我之前試過幾日日頭唔俾片,個仔賴完無感覺咁,話佢之後,下次佢仲訓向尿上面碌 因為我懷孕中,唔可以咁樣成日抹地,而家係朝早訓醒爸爸迫佢向potty痾一次,但每朝都花半個鐘佢先痾得出,每日都有大讚,但還是向potty就痾唔到,一著片即痾!

大宅

引用:同你感覺一樣,我之前試過幾日日頭唔俾片,

原帖由 yannietimb 於 15-05-18 發表
同你感覺一樣,我之前試過幾日日頭唔俾片,個仔賴完無感覺咁,話佢之後,下次佢仲訓向尿上面碌:si ...
同感,我之前大肚唯有放棄,而家妹妹出世,天氣又熱,真係係時候,但只成功過兩次,仲要係咁啱要痾,我抱佢跑去potty, 之後唔肯,迫就大喊發脾氣,想慢慢氹,屋企人又話我寵佢,咁我可以點

男爵府

引用:Quote:原帖由+yannietimb+於+15-05-18+發表

原帖由 ballg 於 15-05-18 發表
同感,我之前大肚唯有放棄,而家妹妹出世,天氣又熱,真係係時候,但只成功過兩次,仲要係咁啱要痾,我抱佢 ...
有冇試過瀨佐臭臭唔畀換,罰佢企potty度喊一陣?我囝就係咁,瀨佐vv根本冇感覺,仲自己除佐條褲繼續玩。但有一次瀨佐臭臭連腳底都有,佢自己都覺得好邋遢,我又唔畀佢清洗,自此就生性知道要用potty了

男爵府

引用:Quote:原帖由+yannietimb+於+15-05-18+發表

原帖由 ballg 於 15-05-18 發表
同感,我之前大肚唯有放棄,而家妹妹出世,天氣又熱,真係係時候,但只成功過兩次,仲要係咁啱要痾,我抱佢 ...
我都好煩!好早已開啦!越來越抗拒,次次瀨完都無感覺,試過是便便都唔肯換,𢦓褲都係。去親potty唔肯去(根本有時連試都拒絕,著返褲就瀨,親友先煩,次次見親都話咁大仲包片呀之類。
佢接近28個月

大宅

我都好想知點同佢戒。
佢2歲半多的,佢識忍,佢係肯坐potty,但佢死都唔肯係potty vv。
到佢好急時,就要人同佢著片,唔肯坐potty。試話婆婆唔同佢著,佢扁咀,跪係到坐,一路死忍。
最後婆婆忍唔住,見佢忍受左好耐,就同佢著片。一著左,即係片到VV。

別墅

我仔都係咁,唔肯除片vv, 一著返就柯

遲啲再試過,我驚逼佢佢更抗拒

依家會叫仔睇下爸爸點VV 係邊VV

大宅

我試過唔換片,但我仔知我特登就死忍,終於條片重到跌,已經帶佢去睇其他小朋友點vv, 同佢就vv到就有獎,講嗰陣話好,到同佢去,一除褲就話無要著返,唔幫佢著就大喊大叫!99係咁話第日點返k1, 又怪我唔迫佢,又係咁話其他小朋友都得。好煩!好煩!我都唔想去!

大宅

初初仲諗,佢識忍,係一個好開始。
原來都唔一定。佢好忍得!😑

珍珠宮

我仔又係快3歳,都未戒到片,一日換N條褲,叫佢去廁所永遠吾要吾駛,然後又喊又叫,上一刻話吾要,下一刻已經成身濕⋯學校老師話基本上得佢未戒到,真係無曬辨法

男爵府

畀面勳章

我都係響個女就3歲先試戒片,佢之前一直有坐potty習慣,頭幾日真係成日賴,問佢要唔要去廁所又話唔要跟手就賴果隻,捉佢坐又喊。尋日第6日,又突然識示意有vv(不過話係大便)仲肯坐potty。我地都係次次佢賴就話想屙之前要講出黎,提佢唔好賴濕,畀多左水佢飲,屙到就勁讚同獎佢貼紙呀。唔好氣餒,佢會畀驚喜你架!

感恩

大宅

引用:我仔又係快3歳,都未戒到片,一日換N條褲,

原帖由 kavenzou 於 15-05-23 發表
我仔又係快3歳,都未戒到片,一日換N條褲,叫佢去廁所永遠吾要吾駛,然後又喊又叫,上一刻話吾要,下一刻已 ...
一齊努力,唔好放棄

大宅

引用:我都係響個女就3歲先試戒片,佢之前一直有

原帖由 chu.c9 於 15-05-24 發表
我都係響個女就3歲先試戒片,佢之前一直有坐potty習慣,頭幾日真係成日賴,問佢要唔要去廁所又話唔要跟手就 ...
多謝你嘅成功例子,我努力試,同等同你一樣嘅成功

大宅

好怕其他人講到好似我仔好似唔正常咁,無得選擇,只可以相信,總有一天成功。發展有快慢,我等得,只係身邊人太多說話,好煩。就當我仔真係豬咁蠢又點,佢係我最寶貝的

珍珠宮

引用:好怕其他人講到好似我仔好似唔正常咁,無得

原帖由 ballg 於 15-05-27 發表
好怕其他人講到好似我仔好似唔正常咁,無得選擇,只可以相信,總有一天成功。發展有快慢,我等得,只係身邊 ...
大家一齊加油!其他說話當佢耳邊風,時運高聽吾到

大宅

畀面勳章

我仔都係, 唔比佢著片就會喊哂口話要片要片..
死都唔肯入廁所屙, 幾秒都冇!

首頁

尾頁

跳至