論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

尋日我返左工,得返工主一個人喺屋企,我家人突擊上去時發現佢開左我個廳部冷氣。

之前已經同佢清楚講過佢唔可以開。講完,佢就答我因為好熱,我真係忍唔住喺我仔女面前(用英文)答佢,係呀,地球好熱,快啲落地獄啦!

真係好嬲,佢一句好熱,然後一句SORRY,我就要硬食電費。自問,我一個人喺屋企,就算熱我都係唔會開冷氣,太唔環保。

我地作為僱主,又有咩可以做呢?! 真係好無奈。

複式洋房

回覆:Gracen 的帖子

真係好討厭啊!香港以家既溫度點會熱得過佢地既原居地啊!

我屋企個賓仲搞笑~星期日放完假 星期一必定係卷到爆咁個樣!
早2個星期忍唔住問佢係咪唔舒服,佢話頭痛~(之前已經試過因我唔記得買咖啡比佢飲 無咖啡因所以頭痛!)
我話你無飲咖啡咩今早,佢話有~
咁點解會頭痛?
佢話因為香港好熱~
我話你係菲律賓黎 香港會熱得過菲律賓?
跟住佢即刻兜番話因為香港係由天冷變天熱所以會頭痛😑

大宅

回覆 missywacaca 的帖子

好憎佢地呢啲藉口多多。

就算熱,都唔代表佢地可以黑口黑面,亦唔代表佢地可以擅用人地講左唔比用嘅野囉﹗

我呢隻近排工作表現同態度已經超級欠佳,我話過佢幾次。佢尋晚仲要同我懶係傾心事咁話真係好想做到完約 (佢只做左兩個幾月)

之後我平心靜氣反問佢,你真係有心做嘅,就唔會不停挑戰我底線。簡單如嘆冷氣,佢至多咪嘆到兩三個鐘?﹗為左兩、三個鐘嘅歡愉,佢再一次令我對佢失去信心。難道,咁樣叫重視份工?

同佢講咁多野,佢都係木口木面同我講:我真係想完約架~~

聽完,我唯有再一次同自己講,又笨左,浪費時間對牛彈琴﹗

大宅

好過份, 有小朋友一齊o係屋企就話開比d小朋友啫, 得工人一個都開, 佢來嘆世界既咩? 我自己一個o係屋企都唔會開冷氣呀, 熱就企o係風扇前吹啦

大宅

回覆 Him.mama 的帖子

佢地真係當自己嚟嘆世界。

一方面覺得我有好多錢比佢浪費 勁丟食物,勁要求要買私人物品比佢。

另一方面又會比說話我聽,話佢以前中東個僱主間屋大,又餐餐比佢地大魚大肉,去旅行又會買手信比佢。

我心諗,中東一棟 4 層高嘅住宅,分分鐘都唔夠我地香港一間400尺嘅樓貴。啲工主又知道幾多?﹗

伯爵府

Gracen 發表於 15-5-19 10:25
尋日我返左工,得返工主一個人喺屋企,我家人突擊上去時發現佢開左我個廳部冷氣。之前已經同佢清楚講過佢唔 ...
裝cam,影住開關掣,
返工用手機睇。

伯爵府

Gracen 發表於 15-5-19 12:34

佢地真係當自己嚟嘆世界。一方面覺得我有好多錢比佢浪費 – 勁丟食物,勁要求要買私 ...
你唔問佢點解唔返中東做要黎香港甘辛苦,跟住順手加多句,
stupid!

大宅

回覆 hsbc005 的帖子

但係真係好難睇住,除非咁0岩佢開/關果下比我睇到。
如果要不斷睇住手機,其實都好辛苦,即係要邊返工,邊做SECURE睇住間屋。
最衰,如果工人整爛野,都可以要佢賠 max $300。
但係呢啲情況,幫佢比左extra電費,又冇得扣返佢,真係好冇保障。

大宅

回覆:偷開冷氣

我會叫佢比$

大宅

我都有問過佢,佢話因為中東人工低﹗
即係輸打贏要,佢地最想就屋大、有好野食、唔駛做、冇人管、人工高,仲要有人服侍埋佢地﹗

大宅

引用:回覆+Him.mama+的帖子佢地真係當自己嚟嘆世

原帖由 Gracen 於 15-05-19 發表

佢地真係當自己嚟嘆世界。一方面覺得我有好多錢比佢浪費 – 勁丟食物,勁要求要買私 ...
我之前件中東極品問我果度係咪公屋

大宅

回覆 fantababy 的帖子

我都同左佢講會扣佢人工,但係法例好似唔容許,驚佢會玩野告我

大宅

咁串?
你咪同佢講,我住緊幾百呎樓,你做幾世都買唔起囉﹗

伯爵府

Gracen 發表於 15-5-19 12:58

我都有問過佢,佢話因為中東人工低﹗
我梗係知,唔止人工低仲無地位,
做到隻狗甘仲要2年無假放,
屋又大人又多,
我肥印話做到喊 (真係喊出黎果種),
所以你家姐姐甘唔滿意,
叫佢返中東做,
你話中東仲有好多姐姐想黎香港做,
你睇吓佢點答你。

珍珠宮

引用:尋日我返左工,得返工主一個人喺屋企,我家

尋日我返左工,得返工主一個人喺屋企,我家人突擊上去時發現佢開左我個廳部冷氣。之前已經同佢清楚講過佢唔 ...
我之前條賤印仲衰,偷開冷氣不特止,開high cool max仲要開大隻窗

頂佢,好在我入佢房攞尿片見到

佢地真係黎嘆世界

伯爵府

fantababy 發表於 15-5-19 13:01
我之前件中東極品問我果度係咪公屋
佢地家鄉雖然屋大,但好殘,
有d連灰水油油都無得d水泥/磚頭,
連冷氣都無。

伯爵府

Gracen 發表於 15-5-19 12:55

但係真係好難睇住,除非咁0岩佢開/關果下比我睇到。
有得錄影果種都得,返到屋企 random check,
其實最主要係俾佢知你有睇,
晤係俾佢亂黎,
你得閒先用手機睇然後打電話返屋企話佢知你睇到佢邊到做錯,
借d意俾佢知你有睇緊。

大宅

回覆:小mama 的帖子

真係超賤!
唔係自己錢就亂咁嚟!

大宅

引用:Quote:Gracen 發表於 15-5-19 12:55 回覆 h

原帖由 hsbc005 於 15-05-19 發表
有得錄影果種都得,返到屋企 random check,
其實最主要係俾佢知你有睇,
晤係俾佢亂黎,
都好嘅,呢啲人,唔比啲壓力都唔得

大宅

引用:回覆+fantababy+的帖子咁串?你咪同佢講,

咁串?
好寸㗎,睇我個post就知,我同老公覺得佢喺中東抑壓得太耐,我又年輕過佢,以為香港人好蝦。比我坐月時掃把咗

首頁

尾頁

跳至