跳至

首頁

尾頁

男爵府

我想請問,我7月會和屋企人去澳洲定居,咁我老公,同女都係入晒籍,我係過到去先攞 partner visa ,咁我係咪都可以只買單程機票就得喇,因為我見有人話要買埋回程先可以....

公爵府

回覆:CNboice 的帖子

如果你拎旅遊visa, 应该要買埋回程机票。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

男爵府

引用:如果你拎旅遊visa, 应该要買埋回程机票。

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 15-05-20 發表
如果你拎旅遊visa, 应该要買埋回程机票。
入境既時候會查到有冇買回程??如果同佢講話會係澳洲申請 pv 得唔得??

公爵府

hk check in 時应该系上唔到机。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm

男爵府

引用:hk check in 時应该系上唔到机。

原帖由 Mrs.Kangaroo 於 15-05-20 發表
下 ,真係嫁??

男爵府

引用:hk check in 時应该系上唔到机。

我問左我做地勤既朋友,佢話唔會唔比我上機既喎,佢話係冇權咁做喎,我係比較擔心澳洲個面過關...

大宅

回覆:我想請問,我7月會和屋企人去澳洲定居

嘩,好彩係到睇下啲資訊,我一直都以為係買單程添

男爵府

引用:嘩,好彩係到睇下啲資訊,我一直都以為係買

原帖由 littlecrystal 於 15-05-20 發表
嘩,好彩係到睇下啲資訊,我一直都以為係買單程添
我都係懷疑先係到問,因為我都係買左單程機票,但如果澳洲過面問係咪可以同佢講我會係個面做 pv ,咁咪唔需要買回程囉,唔知得唔得呢??

子爵府

我朋友係KL買單程去Gold Coast
佢只係travel visa
坐Air Asia
入境無問題

Air Asia 機票是逐程計$
買來回不会便宜D

而且上網買好方便
佢唔知邊日走,所以買單程
Air Asia 改机票價錢差不多等如買張新單程票

公爵府

我有次系sydney 去singapore, 我張系单程,sydney check in 時佢问我睇埋singapore 走果程机票。所以我以为糸要有来回机票先比上机。

子爵府

我估海關比吾比你入境會睇你非法居留和非法工作机會有幾大

子爵府

因為有回程機票, 非法留低機會少D

你老公同小朋友入境時,排citizen 隊入境
你會分開排VISITOR

公爵府

回覆:ml123 的帖子

sydney 过immigration 糸citizen n their family 一條隊,旅客一条隊。

子爵府

Mrs.Kangaroo 發表於 15-5-21 06:44
sydney 过immigration 糸citizen n their family 一條隊,旅客一条隊。
我係Brisbane 只係見到Australia Passport Holder 一條隊
另一條隊是Visitor and other

所以我係PR時, 我問海關D人, 個海關話我吾可以排Australia Passport Holder
不過係好多年前,吾知現在怎樣

男爵府

引用:Quote:Mrs.Kangaroo 發表於 15-5-21 06:44

原帖由 ml123 於 15-05-21 發表
我係Brisbane 只係見到Australia Passport Holder 一條隊
另一條隊是Visitor and other
4月時我過左去 brisbane 一次 佢而家都係自助形式,好似香港過 e道咁 ...

大宅

引用:我想請問,我7月會和屋企人去澳洲定居,咁

原帖由 CNboice 於 15-05-19 發表
我想請問,我7月會和屋企人去澳洲定居,咁我老公,同女都係入晒籍,我係過到去先攞 partner visa ,咁我係咪 ...
我係剛拿了partner visa..之前來澳洲探未婚夫是買單程票的,竟然你係黎apply partner visa點會要你一定出示回程。。呢三年我出出入入澳洲大概5,6次,每次都係買單程。

大宅

引用:Quote:原帖由 littlecrystal 於 15-05-20

原帖由 CNboice 於 15-05-20 發表
我都係懷疑先係到問,因為我都係買左單程機票,但如果澳洲過面問係咪可以同佢講我會係個面做 pv ,咁咪唔需 ...
exactly..坦白同佢講老公係pr.. 我從來無遇過問題,身體的朋友都係買單程的。

男爵府

引用:Quote:原帖由 CNboice 於 15-05-19 發表我

原帖由 honeypot10 於 15-05-21 發表
我係剛拿了partner visa..之前來澳洲探未婚夫是買單程票的,竟然你係黎apply partner visa點會要你一定出示 ...
多謝你既答覆,資料對我真係好有用,謝謝你

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

有d airline 既單程機票係平,但有時來回機票平過單程機票,如果好彩見到平過單程飛就快手買。

複式洋房

回覆:bosch 的帖子

要計埋燃油附加費,tax 等,因來回票要付雙程的,結果未必平過單程

首頁

尾頁

跳至