自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

早前呢到有jm出post話經常肚痛,放屁。結果驗到結腸癌。我呢排都有類似情況,所以都去做左腸胃鏡。老公仲笑我緊張,咁後生點會有呢d野(36歲)。結果結腸發現有息肉,胃發梗炎。完全唔知個胃都有事。仲以為天口熱無胃口。隔離床有個女仔後生過我又照到有息肉,不過佢醫生話係良性。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

豬C9 發表於 15-6-1 16:22
早前呢到有jm出post話經常肚痛,放屁。結果驗到結腸癌。我呢排都有類似情況,所以都去做左腸胃鏡。老公仲笑我 ...
好彩發現得早, 咁你係咪割左D息肉就ok? 祝樓主早日康復.
想問下樓主D屁係咪冇味果隻? 我都成日好多氣要放, 但冇味, 肚痛就好小, 至多係有時如果谷住D屁唔方便放時先肚痛. 我其實都好想check腸鏡, 但又好驚. 搵日我都要的起心肝check 下

珍珠宮

檢身好緊要

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

引用:早前呢到有jm出post話經常肚痛,放屁。結果

原帖由 豬C9 於 15-06-01 發表
早前呢到有jm出post話經常肚痛,放屁。結果驗到結腸癌。我呢排都有類似情況,所以都去做左腸胃鏡。老公仲笑我 ...
我有一個朋友剛剛走了,腸癌,由發現到做手術到走唔夠一年,他39歲

stepchk    發表於 15-6-4 15:23
孫太太    發表於 15-6-2 16:35
wcpcelia    發表於 15-6-2 08:38
Chirley    發表於 15-6-1 23:26

琥珀宮

所以定期要做身體檢查,而家疾病年輕化

808280    發表於 15-6-2 16:02

大宅

我上年10月都有照 腸鏡, 有息肉 , 即割
我都系 3x 歲, 所以唔一定要等到5x-6x歲先做

水晶宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

引用:早前呢到有jm出post話經常肚痛,放屁。結果

原帖由 豬C9 於 15-06-01 發表
請問邊到照?
我都想照。
會麻醉嗎?

只有父母 用一生的愛 講一種道理
自那天哭一聲 便繫著你心靈
陪著我數星星 帶我探視美景
闡述了和平 灌輸應有的防衛性
還指引我 望事物 用雪亮眼睛

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

引用:Quote:原帖由 豬C9 於 15-06-01 發表早前呢

原帖由 09729loklok 於 15-06-01 發表
請問邊到照?
我都想照。
會麻醉嗎?
同問

珍珠宮

回覆:唔好諗住後生就無事

我老公都係,3X歲,全身麻醉照胃鏡和腸鏡,有一粒瘜肉,即場割埋

子爵府

回覆 HappyHappyMa 的帖子

因為發現得一粒,而且只係5mm, 所以照果日cut埋。我 屁係好嗅架。不過我估唔關事。我初時都好驚要照腸。不過諗深層如果唔理佢,真係有事要化療,做呢樣果樣未仲痛苦。

子爵府

回覆 09729loklok 的帖子

我 起私院做埋單3萬頭,因為我做埋胃鏡,如果淨腸鏡應該2萬幾到。其實做果時有落藥訓梗,訓醒就做完, 一d都唔辛苦。反而係前一晚要飲瀉藥,一晚屙10幾次果下辛苦。屙到開花。

大宅

引用:Quote:原帖由+豬C9+於+15-06-01+發表早前呢

原帖由 方麗娟 於 15-06-01 發表
我有一個朋友剛剛走了,腸癌,由發現到做手術到走唔夠一年,他39歲

...
我朋友同你朋友一樣,39歲,剛走了

珍珠宮

好媽媽勳章

同意,近年多左年輕人患癌,所以定期身體檢查好重要。.。我1月時做定期照腸胃鏡,照到腸有粒息肉,做組織檢查証實係管狀線瘤,醫生話呢隻瘤遲下係會病變成癌,好在及早發現割除左,而家要3年後再照一次,真係好感恩發現得早,好似執番條命咁。

meow_day    發表於 15-6-4 18:16
wcandtt    發表於 15-6-1 22:55

水晶宮

想問有咩先兆?

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:同意,近年多左年輕人患癌,所以定期身體檢

原帖由 海妮 於 15-06-01 發表
同意,近年多左年輕人患癌,所以定期身體檢查好重要。幾年前我朋友老公得30幾歲因腸癌走左。我1月 ...
我同你一樣 , 三年後要再照 , 好彩的起心肝照 , 咪拖吓變癌時真係攞黎賤

子爵府

引用:Quote:原帖由 海妮 於 15-06-01 發表同意,

原帖由 simple430 於 15-06-01 發表
我同你一樣 , 三年後要再照 , 好彩的起心肝照 , 咪拖吓變癌時真係攞黎賤

...
請問邊度使body check?

珍珠宮

BK Milk勳章

無痛無分年齡

男爵府

我老公都剛照完,我都預備去照,佢經專科醫生refer …係醫療中心照腸胃…因為無買保險…cut 埋瘜肉…萬6…我問咗吾經醫生直接去照大概 萬3…

侯爵府

我前年都有瘜肉,管狀線瘤,係癌前病變嘅一種,我都係30幾歲咋

侯爵府

引用:同意,近年多左年輕人患癌,所以定期身體檢

原帖由 海妮 於 15-06-01 發表
同意,近年多左年輕人患癌,所以定期身體檢查好重要。幾年前我朋友老公得30幾歲因腸癌走左。我1月 ...
我同你情況一樣呀,但e生叫我一年後(即上年)要再照腸,但我懶到而家都未肯去

首頁
12345...7

尾頁

跳至