嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

第一次發燒抽蓄發生起年頭一月尾,當時等緊睇症期間發作,雙眼反白,四肢抽蓄,進入昏睡狀態,把我嚇到死去活來。醫院報告又一切正常,只是話6歲之後會好。有排都未6歲😰😰

之後也已經好小心,每當佢作病就立即睇醫生,奈何真係預防唔到。

今早發現囝囝發燒已即時去睇醫生,可惜又在途中發作,即刻call白車。現在喺屯門醫院,我真係好擔心😫

你地覺得待囝囝好返後應否去私家做全身檢查?有冇媽媽有經歷可以分享?
Thx

禁止訪問

大宅

引用:小朋友平時飲食如何?有無其他身體健康情況

原帖由 makhofung 於 15-06-16 發表
小朋友平時飲食如何?

有無其他身體健康情況?
完全正常。午餐晚餐食飯,肉都冇乜調味。晚上早上一支奶。

見到佢我又驚又心痛。

複式洋房

回覆:小朋友兩歲半,半年內2次發燒抽筋,有冇媽媽有同樣經歷?

足月BB?

大宅

引用:足月BB? +

原帖由 twto 於 15-06-16 發表
足月BB?
足月呀
真係令我好頭痛。

伯爵府

好媽媽勳章

我仔仔1歲10個月時都試過發燒抽蓄, 當時都嚇死我, 之前冇徵兆的, 只知道他有燒, 係回家途中突然抽蓄, 送院時燒到40度, 檢查後一切正常, 原來是出疹。當時醫生都話6歲後會好的。之後唯有一發燒就幫阿仔貼退熱貼, 抹身避免高燒, 現在阿仔已13歲啦, 一直都冇再抽蓄過。如果檢查過身體係冇事, 只要發燒時好好處理, 應該冇事的。

大宅

引用:我仔仔1歲10個月時都試過發燒抽蓄,+當時都

原帖由 iwff 於 15-06-17 發表
我仔仔1歲10個月時都試過發燒抽蓄, 當時都嚇死我, 之前冇徵兆的, 只知道他有燒, 係回家途中突然抽蓄, 送院 ...
我唔想再有第三次。我已經好小心
仲成日幫佢測體溫,攪到自己好似有啲神經緊張

伯爵府

回覆:dada1010 的帖子

我女都試過2次,嚇到我手震,好再當時有工人姐姐喺到,現在已17歲了。

大宅

回覆:coffeeling 的帖子

謝謝分享。希望是最後一次。

大宅

我個仔第一次是6個月打完預防針當晚發高燒之後洗澡后抽筋,之後第2次是1歲2個月到就是發燒洗澡后抽筋到現時3歲3個沒什麼問題

男爵府

回覆:yan95168676 的帖子

想請教下各位……發高燒抽筋,有無照腦掃描?因為我仔一歲三個月都試過高燒抽筋,照完腦素描,肺x光,抽骨髓,一切正常!但之後好怕有輻射後遺症!

男爵府

樓主,我好明白!第一次見到我仔一歲三個月發燒抽筋,反白眼冇哂反應,我嚇到手都震埋!之後call白車,原來41.6度,真係高燒到到呢,又照肺x光又抽骨髓驗,又照腦素描,我都好心痛!好彩係沙門氏菌唔係d咩長期病!醫生話六歲前腦部發展未成熟,所以有機會發燒抽筋!但放心,對腦部冇影響架wor! 我仔完全冇燒壞腦,記憶力智力仍然好好!
我仔而家三歲,未試過抽第二次,兩歲九個月試過發燒40.6度都冇再抽筋!相信越大情況有改善!

男爵府

之後我仔冇再檢查啦!因為如果touch wood再抽都避免唔到!可以做嘅,就係如發燒盡快降温先,留意度數,再抽送去醫院! 祝福你仔唔好再抽筋啦!

大宅

引用:樓主,我好明白!第一次見到我仔一歲三個月

原帖由 黑糖豆醬 於 15-06-18 發表
樓主,我好明白!第一次見到我仔一歲三個月發燒抽筋,反白眼冇哂反應,我嚇到手都震埋!之後call白車,原來 ...
Thanks you

大宅

引用:之後我仔冇再檢查啦!因為如果touch+wood再

之後我仔冇再檢查啦!因為如果touch wood再抽都避免唔到!可以做嘅,就係如發燒盡快降温先,留意度數,再抽 ...
你地屋企係吾係長期備有退燒藥?

男爵府

係!同埋發燒著好少衫! 再浸浴!勁飲水!

男爵府

你小朋友有無照腦素描?

男爵府

回覆:小朋友兩歲半,半年內2次發燒抽筋,有冇媽媽有同樣經歷?

我大囡而家六歲,六歲前試過三次,分別係歲半,兩歲半同四歲半。
天生既野無得搞,高燒先抽筋係因為腦筍未生埋,好似個人跳左制咁,識處理其實唔太可怕,不過一定要識處理,年紀大左係會無事(六歲後多數生埋)。不如你幫小朋友強身健體等佢無咁易病就無咁易發燒架喇

加油!

大宅

引用:你小朋友有無照腦素描?

你小朋友有無照腦素描?
冇啊!其實都應該冇事。不過總係唔想再發生。半年2次真係心血小啲都唔得。宜家唸下點增強佢自己抵抗力。今年會返N班,真係驚會成日病

大宅

引用:我大囡而家六歲,六歲前試過三次,分別係歲

原帖由 rsh2012 於 15-06-18 發表
我大囡而家六歲,六歲前試過三次,分別係歲半,兩歲半同四歲半。
天生既野無得搞,高燒先抽筋係因為腦筍未 ...
請問如果想增強體抗力,你有冇建議比我?每日都有曬下陽光,吃水果,出街、食飯前後都有洗手。仲有乜野可以做?謝謝!

首頁

尾頁

跳至