自由報料

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

今朝一早收到個冇來電電話,打黎屋企,一聽就係電話錄音,話自己係順豐有件送黎,叫你按1字,就飛到國語人聽,叫你俾名佢check係咪有件,我話電話no有冇得check,佢話要名,咁我就話唔使收線,之後再打過兩次黎………
跟住同阿妹講,佢話呃人架,順豐打黎一定係真人對話

伯爵府

引用:今朝一早收到個冇來電電話,打黎屋企,一聽

原帖由 tra5212 於 15-06-18 發表
今朝一早收到個冇來電電話,打黎屋企,一聽就係電話錄音,話自己係順豐有件送黎,叫你按1字,就飛到國語人聽 ...
大家都係小心啲

琥珀宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:電話諞案--扮順豐

Thx

男爵府

小心=>
推銷電話以財務借貸、銀行投資最多,其次是推銷美容服務,推銷員會不斷游說市民說出信用卡號碼,「佢哋會話用信用卡號碼核對卡主可唔可以攞到優惠,或者先用信用卡號碼作初步登記,套市民講出信用卡資料」。他表示,過程中推銷員通常都沒表明會過數,惟事實上取得該些資料後便被指同意交易,稍一不慎便會中招。
http://hk.apple.nextmedia.com/te ... 753&art_id=14887461

《非應邀電子訊息條例》於 07年 12月生效。巿民如不欲接收非應邀的商業電子訊息,包括電郵、傳真、短訊或多媒體短訊、預先錄製語音或視像訊息,可向發送人提出拒收訊息要求;又或致電 183 5000,把自己的手機、固網或傳真號碼登記在拒收訊息登記冊上,登記服務屬免費,登記後第十個工作天生效。如登記後仍收到商業電子訊息,可致電 2961 6333向電訊管理局舉報。
http://hk.apple.nextmedia.com/te ... 753&art_id=15168566

如何向電訊管理局投訴電訊營辦商
http://www.ofta.gov.hk/zh/enq_help/complaints.html
消費者認為電訊商未有妥善處理問題,可致電 2961 6333 向電訊管理局投訴。

男爵府

香港警務處 http://www.police.gov.hk/index.htm
各區警署地址 http://www.police.gov.hk/ppp_tc/11_useful_info/contact.html#rr
香港警察-防止罪案科 電話號碼:2721 2486 FAX: 2200 4368 電 郵 : [email protected] http://www.police.gov.hk/ppp_tc/contact_us.html
•提供罪案資料 http://www.police.gov.hk/ppp_tc/contact_us.html#crime_info

男爵府

谷氣事想討回公道,香港《壹週刊》幫到你 / 東週刊 /東方新地 / 蘋果日報 報料熱線 /星島日報(港聞版)報料 / 明報 報料 / 人人做記者爆料 太陽報爆料熱線 :你可用[ Google 搜尋網]找到它們 , 爆料俾記者啦~

伯爵府

引用:小心=> 推銷電話以財務借貸、銀行投資最多

原帖由 msms0117 於 15-06-18 發表
小心=>
推銷電話以財務借貸、銀行投資最多,其次是推銷美容服務,推銷員會不斷游說市民說出信用卡號碼, ...
冇來電有冇得追查?

子爵府

+3金熱血

頭先啱啱先喺公司接到一個, 仲要係無來電顯示嘅, 一聽到"順豐" 同埋錄音留言, 我跟手就收咗佢線... 大家真係要小心 !

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

thanks

男爵府

tra5212 發表於 15-6-18 10:59
冇來電有冇得追查?

冇來電有得追查 , if they call you again ,警察 can search it

伯爵府

引用:Quote:tra5212 發表於 15-6-18 10:59 冇來

原帖由 msms0117 於 15-06-18 發表
冇來電有得追查 , if they call you again ,警察 can search it
OK,thanks

侯爵府

男爵府

回覆:tra5212 的帖子

今早十時左右都收到

男爵府

公爵府

水晶宮

好媽媽勳章

前2日有香港寬x都係,但我唔知係咪真(我返咗亞媽度,唔知屋企人用緊邊間),

話係客戶請按一字,奇奇怪怪,收線

如果係客戶咁使咩問我係咪客戶?直接打比登記人咪得囉

水晶宮

好媽媽勳章

前2日有香港寬x都係,但我唔知係咪真(我返咗亞媽度,唔知屋企人用緊邊間),

話係客戶請按一字,奇奇怪怪,收線

如果係客戶咁使咩問我係咪客戶?直接打比登記人咪得囉

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

呢排咁多既!謝謝報料!

珍珠宮

E家真係好多騙案!我弟婦試過收到Call話有一份寄俾佢嘅包裹中發現毒品,對方講得出佢嗰名,要求佢俾ID No,幫佢搞掂,我弟婦覺得奇怪,所以叫對方報警,自己會攪掂。我公司亦試過收到call話最大嗰個客(講得出個客間公司名)有D嘢寄俾老細,一係要老細親自聽電話,一係要老細某D資料(吾記得係乜),我哋覺得有問題,最後無理。

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:tra5212 的帖子

我琴日朝都收到呀

請大家和睦發表及討論,尊重自己,尊重別人,但要嘈交,無理取鬧,恕難奉陪 ~~

首頁

尾頁

跳至