跳至

首頁

尾頁

男爵府

如題~
因為我99話要買學行車比我個女坐呀!!!!!!
但聽人講好似對BB唔好GA喎......
點算......
(雖然我o地o個代好多人都係坐學行車大......)

別墅

BK Milk勳章

我買左喇! 7-8個月,佢坐得穩,對腳夠力,我就會俾佢試下...
最喜歡研究自家製有機護膚品,深深相信簡單生活(頭腦)就是美(幸福)!

男爵府

買就一定買,不過無gum早座!
[img]http://www.magicalkingdoms.com/timers/tickers

大宅

好媽媽勳章

我就唔諗住買...
1.坐學行車會令bb成日向後"踭"對對腳冇咁好
2.依家出咗啲可以扶住行嘅,可以一試
3.放咗bb係學行車,有時會俾大人錯覺,以為bb係學行車就安全,但反而要更加睇實,因為一不留神,bb就會爬出/爬高兼反車...
4.同埋唔抵坐,因為當佢有意識爬出車佢就唔多會願坐
5.有學行車,屋企好快就會變碰碰車場....
6.容易做成家居交通意外
除1.外....2~6純粹個人意見

[ 本文章最後由 virginiali1226 於 08-6-28 01:45 編輯 ]

複式洋房

我都唔打算會買, 因為會形成"O"字腳. 如果到咗學行階段, 我諗要辛苦 D咁捉住亞 B隻手扶住佢周圍行.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原文章由 virginiali1226 於 08-6-28 01:40 發表
我就唔諗住買...
3.放咗bb係學行車,有時會俾大人錯覺,以為bb係學行車就安全,但反而要更加睇實,因為一不留神,bb就會爬出/爬高兼反車... ...

我阿姨識得人, 佢地住大陸慣左開大隻門通風, 個 bb 坐在響學行車度, 行左出去碌左落樓梯度跌死左...

好多bb 用具都係咁, 真係會俾大人錯覺, 所以我地要一眼關十!! e.g. 水泡, 門欄, bumbo chair, etc....

男爵府

我都曾經睇過一編文章, 說小朋友坐學行車會今腰骨overload. 要小心

別墅

我就覺得無問題了,我地個個都係咁大啦!!聽我媽講返, 當她要做家務和煮飯先放我在車的, 時間不要過長就無事。

男爵府

原文章由 virginiali1226 於 08-6-28 01:40 發表
我就唔諗住買...
3.放咗bb係學行車,有時會俾大人錯覺,以為bb係學行車就安全,但反而要更加睇實,因為一不留神,bb就會爬出/爬高兼反車...
4.同埋唔抵坐,因為當佢有意識爬出車佢就唔多會願坐
5.有學行車,屋企好快就會變碰碰車場....
6.容易做成家居交通意外
除1.外....2~6純粹個人意見

請問有無網址或者圖片可以睇下咩樣ga???

我都覺得係...不過99話係放o係佢屋企......
係變都係佢o個度變姐......

大宅

好媽媽勳章

i just found this~
Q:我的baby現在七個月大,家中有學步車,現在坐會不會太早,安不安全?

A:小孩在六到十二個月大時有一種強烈的慾望想要穿過客廳的地板。當他們坐
上學步車,往往會高興得尖聲大叫,然後樂此不疲地玩個不停。

我們都希望小孩快樂,小孩快樂也多半是成長的需求獲得滿足的指標。不過,有
時候也會是個陷阱,使我們誤入歧途。短暫的歡愉也許會造成永久的傷害,小孩
們無法考慮到未來,父母就應該替他們設想。身為父母,面對小孩成長的每個新
經驗,我們都必須要考慮:這件事可以讓小孩學到什麼、對他有什麼影響以及最
終會帶給他什麼幫助或傷害,這就是現代父母所需要具備的心態與責任。

當我的小孩還小的時候,我從教育書刊中得知,學步車(walkers)對小孩的正常
發育是有害的。因為學步車太方便了,小孩愛到哪裡就到哪裡,他們穿過客廳的
地板的欲望很容易就滿足了,因此,一些匍伏、爬行的技巧就沒有機會發展,因
此對肌肉的發育、協調發展就會有不利的影響。

許多家長以為「學步車」應該會幫助小孩「學步」,事實卻不然。除了減低學步
的慾望,學步車也會引導不正確的肌肉發育:腿的下半部被增強了,然而大腿、
髖關節的肌肉卻相形減弱,這些卻是走路時最重要的肌肉。

此外,在學步車上發生意外的比例也較高。撞到小物件容易翻倒、不小心跌下樓
梯都時有所聞。因此,美國的小兒科醫學會強烈建議幼兒不應該使用學步車。

因此,如果您的家中沒有學步車,很好,不必多花錢。可以另外購買一些替代的
玩具,例如安全、堅固的嬰兒手推車。如果已經有,則只能在當大人實在很忙時
,充當臨時保母,每次使用最好不要超過5分鐘,且要注意安全,不要太頻繁使用。

大宅

好媽媽勳章

呢啲就係俾bb扶住行嘅手推車...^^

[ 本文章最後由 virginiali1226 於 08-7-1 13:33 編輯 ]

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

我都聽過唔好俾BB坐學行車,聽講有d國家已經禁止售賣學行車,因為會O字腳,而且會學錯行路方法。

我知我地細個時都係用學行車,不過我亦知道我係學行車受害者,因為我有用學行車的BB的其中一個用錯行路方法特徵:就係用腳尖行路,而唔係用成隻腳,令我腳趾有太多負荷。

我同老公都認同左唔用學行車,如果我老爺奶奶爸爸媽媽話要買部俾BB,我會禁止佢地,叫佢地唔好浪費錢在一些我唔會俾BB用的東西身上。

男爵府

原文章由 virginiali1226 於 08-6-29 10:50 發表
i just found this~
Q:我的baby現在七個月大,家中有學步車,現在坐會不會太早,安不安全?

A:小孩在六到十二個月大時有一種強烈的慾望想要穿過客廳的地板。當他們坐
上學步車,往往會高興得尖聲大叫,然後樂此不疲地玩個不停。

...

yeah yeah!!
多得你呢段野, 比左我c6睇之後,
佢自己主動開口同6299講唔買學行車比bb!!!!!!

6299都肯聽c6講呀~~~
話最多佢地日頭輪流睇bb!!
好開心呀~~~~

伯爵府

唔會買了,以免有意外。

大宅

http://www.hkheadline.com/living/living_content.asp?contid=16614&srctype=g
http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/health_info/class_life/child/child_otm_child_d5.html
使 用 嬰 兒 學 行 車
跟 據 美 國 兒 科 學 院 ( American Academy of Pediatrics ) 建 議 , 家 長 應 盡 量 避 免 使 用 學 行 車 , 因 為 學 行 車 實 際 上 不 能 輔 助 寶 寶 學 走 路 。 學 行 車 只 可 強 化 小 腿 的 肌 肉 , 但 我 們 走 路 時 主 要 是 運 用 大 腿 和 臀 部 的 肌 肉 。 有 了 學 行 車 , 雖 然 方 便 寶 寶 四 處 活 動 , 卻 可 能 令 他 懶 於 學 行 , 而 且 學 行 車 可 令 寶 寶 活 動 範 圍 擴 闊 , 容 易 接 觸 到 不 應 碰 的 物 件 , 更 可 能 有 撞 翻 物 件 的 危 險 , 所 以 家 長 要 特 別 小 心 。
你 的 寶 寶 是 獨 一 無 二 的 , 有 自 己 的 發 展 速 度 。 以 上 資 料 只 作 為 嬰 孩 在 發 展
上 轉 變 的 參 考 。 即 使 寶 寶 在 某 方 面 的 發 展 進 度 與 上 文 不 同 , 只 是 表 示 他 可
能 在 這 些 方 面 需 要 多 點 關 注 , 父 母 亦 不 必 過 份 擔 心 。
(節錄自香港衛生署)
--------------------------------------------------------

形成扁平足的原因除了是遺傳之外,還有後天的因素。現代兒童在五、六個月左右便被父母急不及待地放在學行車上,靠未成熟的雙腳支撐身體,歪著腳板左推右推,錯誤使用肌肉便是這樣養成。其實嬰兒最好是沒有學行車,而在五、六個月開始任由他們翻身和爬行以增強背肌和腦部的發展,而不是單靠學行車令未發育的腳弓壓扁。
(節錄自梁德君 脊骨神經科醫生)
----------------------------------------------------------
學行車唔止唔可以教小朋友行路,反而仲會阻礙佢地學習用雙腳o既力支撐身體及步行發展!人行路係用大腿肌肉o既力,但bb用學行車前後移動只係用小腿肌肉o既力,久而久之最終小朋友會錯誤學習行路o既方法同姿勢,嚴重o既會影響雙腳發展,好多國家如加拿大已經禁止使用學行車。
(節錄自某嬰兒網頁)
---------------------------------------------------------------------------
Q: 我的BB現時5個月大,可否用學行車?學行車對嬰兒有什麼不良影響?

A: BB五個月大是不需使用學行車的。根據一般BB的成長情況,BB七個月大才可以獨自坐起來,九個月大才會開始學爬,五個月便學行對BB來說太過勉強,甚至會造成傷害。建議你待BB長大至約十個月左右,爬得靈活一點,可以扶著成年人或物件站起來,才給BB使用學行車。而事實上,BB學行是一件自然的事,未必一定需要學行車。只要成年人雙手扶著他們,鼓勵他們一步步前行,便可慢慢學會走路。
其實要學行係不要學行車的,用左學行車的bb反而慢些學走路.不過你要視乎你想bb坐學行車的原因,若係想佢能學習行,咁我建議你唔好俾佢坐,佢反而會行得好,同埋會爬得好,我有些朋友的bb,坐慣左學行車,係唔識爬,(但爬行係可以刺激腦袋,好好的).
若你係一個人在家照顧bb,有時做家務又唔想佢成日在床上躺,想佢可以坐起來睇野,咁就坐下都無妨,不過要記住:1.須隨時就近監視;2.學行車一年約造成約24,000件傷害醫療事件,其中數千名bb留院後要回家繼續休養.
讓bb坐學行車要遵守以下規則:
1不要讓坐在學行車內的bb離開你的視線,因他可能會翻車,或滾下樓梯.
2確保bb安全:排除障礙物,要小心樓梯口,門檻,地面交接處,散落在地下的玩具,不平整的地毯或其他可絆倒bb的物體.
3不要讓bb長期留在學行車內,限制bb一次只能坐30分鐘,免得他習慣於這種助力而忽略了自發性的活動能力,bb還是需要在地上學習爬行,攀附茶几或椅子學著站起,然後學走路.
4提早拿開學行車:只要bb有辦法能爬行四周時,就可以準備撤去學步車,學行車的目的是在減低bb無法行動的挫折感,把bb一直放在學行車內,非但不會使bb提早學會走路,反而可能造成學行的困擾,因為不靠助力的行走和坐在學行車內的行走,需要不同的身體動作.坐在學行車內無須學習平衡感,也無須擔心跌倒,而這二者皆是在行走中不可或缺的.
《Baby親子雜誌》編輯部
---------------------------------------------------------

大宅

夏天玩到顛 熱血勳章

原文章由 virginiali1226 於 08-6-29 11:13 發表
http://thumb14.webshots.net/t/69/169/6/82/53/2999682530103691314KVICEi_th.jpghttp://thumb14.webshots.net/t/50/650/4/31/72/2 ...

我都想買推住行的車, 邊度多款選擇D呢?

別墅

bb幾大才可用推住行的車?

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

想問下冇俾bb坐學行車d媽媽們, 日間妳會點處置bb? 瞓床or抱? 點做做家務?
bb幾時才可以用學步車呀? 有冇人已買左,俾d意見吖?

別墅

我同老公都唔想比bb坐學行車,奈何weekday由6299揍,佢地屋企又有架舊既學行車,於是我bb就坐咗喇!
bb玩得好開心,可以四處走;6299又唔駛睇得咁緊。
不過到bb weekend回家,佢就無得飛車,因為我地屋企無學行車,所以我同老公就輪流看實佢,陪bb玩/訓, 或者由佢自己玩。

別墅

到我下個月返part time, bb就可以多d時間爬,因為佢係屋企我會讓bb係膠墊上玩,等佢多d運動。

首頁

尾頁

跳至