跳至

首頁

尾頁

子爵府

認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

昨日去同大女睇DR, 因為當時只係傷風, 個醫生就甘開傷風藥比我女, 我返到屋企諗諗下, 正常流完NOSE水都會好快咳,....諗緊點解佢唔比定咳水我呢? 甘今天咪再去睇, 已經聲稱昨日看完, 其實只係想佢補番支咳藥水我, 點知佢要照收我350, 當新症甘睇. 嘈個姑娘, 姑娘話醫生係甘收.

我自己睇過好多醫生, 就甘case返去, 一定唔會收診金費, 最多都係收番支藥水錢. 我覺得佢真係好呃錢, 我一定會去投訴佢囉.

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

引用:昨日去同大女睇DR, 因為當時只係傷風, 個醫

原帖由 ms.coffee 於 15-07-09 發表
昨日去同大女睇DR, 因為當時只係傷風, 個醫生就甘開傷風藥比我女, 我返到屋企諗諗下, 正常流完NOSE水都會好 ...
咁擒日無咳,今日返去要咳水,梗係新症

子爵府

認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 ms.coffee 於 15-07-09 發表

原帖由 小軒軒 於 15-07-09 發表
咁擒日無咳,今日返去要咳水,梗係新症
鼻水之後咳都係正常普遍現象,佢第一天看症時也應該要比埋我啦,唔係得傷風就傷風藥呀,

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 小軒軒 於 15-07-09 發表咁擒

鼻水之後咳都係正常普遍現象,佢第一天看症時也應該要比埋我啦,唔係得傷風就傷風藥呀,

...
咁你認為係咪係!

複式洋房

流鼻水之後真係唔一定咳架喎, 你第一日無咳, 醫生又無理由比咳藥你,好正常姐

子爵府

alan280204 發表於 15-7-10 09:47
流鼻水之後真係唔一定咳架喎, 你第一日無咳, 醫生又無理由比咳藥你,好正常姐 ...

我阿女現在真係有咳了, 當然唔係100%會, 但通常醫生都會問你有無需要開埋比你先. 佢一定無講過.
如果個個病人, 都係講一樣, 開一樣, 甘佢真係好發囉.

複式洋房

有時 BB 想睇醫生無籌, 我都會先配藥水, 頂住先, 醫生會收40-50蚊. 聽日再去排隊攞籌睇.
早 2 日我去配藥果時醫生都有問佢仲有無其他病徵, 因為流鼻水只係發病既其中一個徵兆.

聽你咁講, 即係醫生唔另外配藥??
咁如果要平安藥呢?

大宅

我不能定誰是誰非, 當買個教訓吧,下次自己睇時講埋有少少咳..

子爵府

orithyiadad 發表於 15-7-10 13:45
有時 BB 想睇醫生無籌, 我都會先配藥水, 頂住先, 醫生會收40-50蚊. 聽日再去排隊攞籌睇.
早 2 日我去配藥 ...

e個文醫生, 睇錢甘重要, 都無醫德, 你肯比全數佢一定肯開平安藥比你架, 不過我現在針對佢點解第一天開藥時, 唔開埋比我, 甘我第二天再問番佢, 佢要當我新症.

如果我食左佢d藥有事敏感, 第二天返去, 我相信大家都認為唔會收錢當新症睇掛. 其實道理差不多. 我已經唔係話隔很多日才去, 如果係甘當新症我都覺得合理囉.

子爵府

miffypekkle 發表於 15-7-10 16:03
我不能定誰是誰非, 當買個教訓吧,下次自己睇時講埋有少少咳..

真係買下教訓, 我以後都唔睇佢囉.

子爵府

BK Milk勳章

我睇其他醫生連續5日睇3次都係收全價。

禁止訪問

回覆:ms.coffee 的帖子

子爵府

我諗每間醫務所都有不同做法,我小朋友睇過一個醫生,第一天睇沒有喉嚨痛,第二天開始才痛,再去睇多次,要食抗生素,第二日睇醫生只收抗生素錢。

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:千期唔好去睇文龍光醫生, 不知所謂

下次睇邊個都好,你覺得之後會咁樣,咁睇果時咪同醫生講埋(無都話有小小,看下門口都好),我次次都係咁,唔係邊有咁多錢

男爵府

畀面勳章

你去登記,再等見醫生,再檢查問症,緊係當你新症睇,除非你問姑娘配藥姐

公爵府

引用:昨日去同大女睇DR, 因為當時只係傷風, 個醫

昨日去同大女睇DR, 因為當時只係傷風, 個醫生就甘開傷風藥比我女, 我返到屋企諗諗下, 正常流完NOSE水都會好 ...
你要入醫生房,佢當你睇多次醫生,佢一定收你診金。但通常醫生見病人有鼻水,都會俾埋咳藥的。
另外,有次個女夾親腳指,流晒血,去睇佢,佢睇一睇,跟住洗一洗傷口,收咗$400,我都覺得幾貴。

複式洋房

回覆 ms.coffee 的帖子

我諗姑娘應該唔話得事, 咁其實你有無嘈個醫生呢?
又或者唔好話嘈個醫生, 就算係入去跟醫生說個明白, 相方了解清楚, 也較為妥當.

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:yukohey 的帖子

我囝次次傷風, 醫生都會問有無咳, 有就俾, 無就唔俾

子爵府

BK Milk勳章

回覆 Tigger2012 的帖子

想請問你睇邊個醫生咁好?thx

子爵府

引用:回覆 ms.coffee 的帖子我諗姑娘應該唔話得

原帖由 yukohey 於 15-07-12 發表

回覆 ms.coffee 的帖子
我地其實入去前,已在出面同姑娘講聲,但佢依然叫我地入去見Dr,到出返來佢當我新症,我地嘈姑娘時,個姑娘已入去知今過Dr,不過依然照收,我肯定我地出面嘈,醫生是聽到的。

首頁

尾頁

跳至