自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我的育兒心得勳章

百物騰貴,「凍飲加兩蚊」都就快冇呢支歌仔唱……想食好少少upgrade加錢是常識吧?

今日雨僑去拍MV,喺Studio拍就梗係叫外賣,佢叫茶記通粉,仲加咗五蚊轉蕃茄湯底,點知....最後竟然得到茄汁兩包,佢忍唔住影相上fb話:「有冇咁creative呀?加5蚊轉番茄湯底,竟然係清湯+茄汁兩包?」望真啲……其實碗通粉都有原隻番茄嘅,但似乎冇煮過,仲係清湯。

其實街外嘅「番茄湯」,極大部份都唔係淨係用番茄煲出嚟,係會加埋茄膏一齊煮,咁望落先會夠濃夠香,不過就咁俾兩包茄汁人,又真係離譜咗少少,難怪雨僑繼續話:「大佬呀我又唔係嗌傷心酸辣粉」「拍緊mv,其實真係好想要番茄湯,好傷心,點解你要呃我」

網民回應就有讚有彈:

「騙徒手法,層出不窮」

「好離譜喎,搵笨!」

「幾有創意……抵佢贏……you win」

「咁都得!好彩妳唔係轉粟米湯底咋!唔係成罐畀妳又唔畀把罐頭刀妳都唔知點算!」

雨僑剛才就回應本報,佢今日喺觀塘工業區一早拍MV,食肆唔多,諗住早餐叫得豐盛啲,佢話:「其實我有表明冇番茄湯底唔緊要,純粹問吓,助手就話『哦,加5蚊啦』以為好出名,就加啦,嚟咗之後見到清湯,有兩嚿番茄,見到有兩包茄汁,應該就係畀我哋加落去當番茄湯底。」

其實碗入面都有幾嚿番茄嘅.……

bennypoon6    發表於 15-7-16 23:27
車仔人    發表於 15-7-16 22:55

水晶宮

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

回覆:cream090909 的帖子

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:蕃茄湯底,笑死我喇!

咁搵笨

伯爵府

BK Milk勳章

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

咁都得

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

引用:百物騰貴,「凍飲加兩蚊」都就快冇呢支歌仔

原帖由 cream090909 於 15-07-16 發表
百物騰貴,「凍飲加兩蚊」都就快冇呢支歌仔唱……想食好少少upgrade加錢是常識吧?

今日雨僑去拍MV,喺Stud ...
一支地x茄汁才8蚊

侯爵府

我的育兒心得勳章

引用:Quote:原帖由 cream090909 於 15-07-16 發

原帖由 pomanlife 於 15-07-16 發表
一支地x茄汁才8蚊
去m記拎唔洗錢

珍珠宮

環保接龍勳章 大廚勳章

茄汁....

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

o 咀

不過其中一個網民回應粟米湯嗰句,忍唔住笑咗

水晶宮

笑烏
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

男爵府

10個趣

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

象牙宮

cream090909 發表於 15-7-16 19:32

今日雨僑去拍MV,喺Stud ...

「凍飲加3蚊」
my area
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

hashtag旅遊勳章

兩包茄汁5蚊

公爵府

禁止訪問

大宅

笑咗

子爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

有一年去唔知邊間連鎖快餐打邊爐,叫個蕃茄湯底,打開個蓋得3片半月形蕃茄就話蕃茄湯底。

首頁

尾頁

跳至