親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

今次計劃去新加玻主要原因是在5月份時看到JETSTAR促銷HKD198單程, 而竟然又找到暑假都有平飛喎. 來回程都找到HKD198 (單程), 而且時間也OK呀, 11:05去程, 15:45 回程. 由於機票平, 又有老人家及女兒同行, 所以唔想到時要分開坐. 所以我地再豪爽地加左HKD180(單程) 買左佢地一個叫基本組合的服務, 可以即時選埋坐位之餘仲有餐飲供應.

就是這樣開始籌備這次新加坡自由行了. 在此要感謝各位提供過意見及分享過行程的BK MAMA/PAPA, 你地的分享真係好正好有用, 令我們今次的行程順利又開心, 多謝晒. 所以完成旅程後, 我也想詳細分享番今次的行程同經歷, 希望大家不要介意我太長氣. 因為今次行程真係充滿開心及驚喜, 好想同大家分享分享.

我未搭過廉航, 所以買後也有少少擔心, 成日都會睇吓佢地有無CANCEL或嚴重DELAY的情況, 幸好從各方意見及觀察, JETSTAR的評語也不錯. 而最終我也非常滿意及欣賞佢地的服務態度, 有機會一定會再選搭佢地的航線

訂完機票, 下一步當然就是酒店了, 參考了好幾間的資料, 最後決定住CARLTON CITY HOTEL, 因為評語都一致正面及交通方便, 而且價錢也OK. 原本想住晒3晚, 但後來在計劃行程時又想住一晚金沙見識下, 上佢地個泳池游下水, 於是又搵吓D資料同價錢, 嘩! 真係幾貴吓, 不過最後都決定豪一晚啦.因為我地5個人(阿囡都十幾歲), 所以唔想屈蛇. 而且希望每朝悠閒地食埋個BREAKFAST BUFFET先開始一天的行程 (因為有2老, 唔想太趕), 所以最後決定2間酒店都BOOK 2人及3人房連早餐. (所以我BOOK 房都唔平, 係最貴的開支)

CARLTON CITY HOTEL 最後是跟ASIATRAVEL.COM (http://www.asiatravel.com/) 訂的, 其實是在HOTEL COMBINED 見佢地個 包早餐, 而且又可以一次book晒2及3人房 (因為好多網站只有2人房book) 才跟他們訂的. 佢地效率都好快, book 完即刻已經有確認信, 而酒店也在第二天回覆確認有此預訂, 放心晒. 2間房X 2晚共HKD7,000.-

金沙就是在官網訂的 (http://hk.marinabaysands.com/), 當然是訂最平的園景房包早餐啦, 訂房確認時分配了住tower 3, 2間房連早餐一共要S$520+S$686, 又差不多要HKD7,000.-

待續。。。。。。

大宅

回覆:新加玻開心HEA玩4天之旅遊記 (7-24~7-27)

門票: 經一番考慮後, 最後經一個叫KLOOK (客路)的網站買門票, 非常方便, 網上比錢印確認信就可以, 而且最後全部都用到. 另外USS長者票同LUGE (吊椅與滑車就係官網買), 全部門票我都係網上買好晒, 因為唔想到時又花時間去搵買門票. 最後5個人所有門票共用了約HKD3,000. – (USS+LUGE+SINGAPORE FLYER+GARDENS BY THE BAY)
KLOOK (是之前經BK MAMA分享及推介才知悉的, 所以又擔粗粗試下, 因為當時有新開戶優惠, 每張票仲可以減HKD25-50) http://www.klook.com/zh-TW/city/6-singapore/
USS官網
http://www.rwsentosa.com/Homepage/Attractions/UniversalStudiosSingapore
吊椅與滑車官網
http://www.skylineluge.com/luge-singapore/skyline-luge-sentosa/

SIM CARD
是在T1 的UOB (就在T1的19號行李傳送帶的對面, 非常易找到) 買到$15 HI TOURIST SIM (5DAYS 100GB).
UOB其實是上機後空姐派入境表時附上的廣告紙套, 而我們就是在18號行李傳送帶取行李, 故此我就先去問這間,
一問佢就話有, 好開心. (因為之前有些BK MA 說機場買不到S$15 SIM CARD, 要買貴的或出市區找). 這間店也非常好, 給我們講解清楚, 我地試好用到先離開

待續。。。。。。

複式洋房

推……好詳細,多謝分享。期待分享Carlton City週圍同Gardens by the bay.

男爵府

多謝分享遊記, 期待

大宅

回覆:新加玻開心HEA玩4天之旅遊記 (7-24~7-27)

交通:
最後選擇買EZ-LINK咭, 因為方便好用, 唔駛次次排隊買飛. 係T2去市區的MRT 入閘前就有COUNTER 可以買到, 也非常易找. 我地每人買一張. 每張S$12, 跟住出左市區再係COUNTER每人增值S$10, 就係咁我地4日的交通費每人就用了S$22 (注意: 呢張EZ LINK 咭用到得番S$3就不能駛用的了, 要再增值才可駛用, 而每次最少要增值S$10)

食方面由於早餐已經包左, 所以唔駛煩. 跟住就係計劃其餘幾餐午/晚餐喇. 最後我就去左老巴剎, 麥士威, SENTOSA SEAFOOD REPUBLIC, 仲有金沙的FOOD COURT. 老巴剎就當然食串燒啦, 麥士威就當然食天天海南雞飯, 真係好好味. 呢2餐都唔貴, 5個人都係食左S$50-70. 金沙的FOOD COURT 都OK, 都係食左50-60左右, 食左PIZZA, 意粉, 炒飯, 仲有就係黃亞細肉骨茶, 好好味. 而最貴的一餐就係SENTOSA SEAFOOD REPUBLIC, 食左S$240蚊, 但我係買GROUPON團購的, 之前用S$115買左佢地S$200的現金卷, 再係現場加左$40, 即係呢餐實際用左S$155, 我地食左胡椒蟹, 麥片蝦, 海鲜炒飯, 海鮮麵, 香煎豬仔骨, 3個椰青, 2個榴槤忘返甜品, 超飽….. 雖然貴, 但真係好味, 尤其個胡椒蟹,麥片蝦同香煎豬仔骨, 阿囡都食到唔停口.

待續…..

大宅

一齊準備好,7/24出發的日子也到了。 出發!!!

第一日
7:00~8:30 機場去T2客運大樓
8:45~9:00 Jetstar櫃台check in 寄行李
9:00~10:00 去潮飲茶
10:00~11:00過海關/安檢/行去登機閘口/上接駁車登機
11:30 終於起飛喇
11:30~15:30 香港~新加坡
上到機空姐好快就派入境表, 跟住就開始派餐, 仲有一支水,朱古力餅比我地。 再之後又派coffee or tea. 不過就算唔訂餐, 自己帶野食上機都ok的, 也可在機上order餐或飲品, 當然會一一計錢。 食飽飽過左一陣, 其中一個空姐走來同我地講, 我地每人有S$10可在機上購物, 所以我地就有S$50. 就係咁我地第一個意外收獲就係有$50機上shopping, 我地買左支梅酒同幾支筆, 仲有2罐餅
呢10蚊應該係買基本組合送的。
15:30~17:00 落機/出境/取行李/買sim card
17:00~17:45 mrt去酒店 check in
酒店真係好近mrt, Tanjong pagar A出口左手邊出口行出去,向右抬頭望已經見到酒店, 基本上mrt出來行一段小路再過條馬路仔就到酒店了
17:45~18:15 上房hea左陣
18:20 出發去第一個景點 - 老巴剎
出番mrt搭一個站去Raffles Place, 行去F出口, 出來後沿行人路向前行, 行到出大馬路向右邊望已經見到老巴剎, 好易找。
20;:00 食完老巴剎後就沿路返mrt, 從地下通道走回H出口,去下個景點, 魚尾獅公園。 從H 出口出來,沿住河畔走(向酒店方向走), 一路會見到d銅人像, 也會見到酒店地下食緊buffet, 因有室外座位。 一直行多段路出到大馬路, 過馬路轉落橋底, 就會見到。 好多人行, 唔識再沿路問吓都易找的。
夜晚真係好多人影相, 但個夜景真係好靚, 有時間要去望吓。
21:30 沿路行返mrt搭車返去酒店個站。
21:45 去酒店對面間24小時超市行左個圈, 買左d野飲同生果, 諗住第二日帶去USS.
22:00 超市行出來, 見隔離有生果檔, 又走去八吓, 點知見到有榴槤賣, 有D24同猫山王選, 我地就試左平d的D24 (S$11), 嘩!好好味。
整天行程就係咁完滿地結束。

待續。。。。。。

大宅

唔好意思, 老巴剎嗰度錯左少少野, 係F出口沿路向前行, 出到大馬路望向左前方(唔係右邊) 就見到, 過埋條馬路就到。
另外補張相睇吓先

伯爵府

環保接龍勳章

大宅

請問KLook有小孩門票買嗎?謝謝

男爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

等分享
我下星期出發啦

大宅

引用:請問KLook有小孩門票買嗎?謝謝

原帖由 teddybearlai 於 15-07-29 發表
有的, 你入去佢地網站望望。

別墅

想問如果我不是在 T1落機,在那可以買 sim card? 數據可以 share 幾多部手機用呢?

水晶宮

謝謝分享

複式洋房

回覆:bobo200123 的帖子

濱海區所有7仔都冇貨,叫我地到SunTec City 尊門店。但尊門店都話只得10日sim card

大宅

引用:想問如果我不是在 T1落機,在那可以買 si

原帖由 catt0629 於 15-07-29 發表
想問如果我不是在 T1落機,在那可以買 sim card? 數據可以 share 幾多部手機用呢? ...
sorry, 我無去過其他航廈, 所以唔知其他航廈有無, 但你可留意吓有無UOB, 另外便利店都會有sim card賣, 但就唔肯定有呢款囉。 我唔知wifi最多可share幾個, 但我試過share 2個都ok.

伯爵府

環保接龍勳章

teddybearlai 發表於 15-7-29 08:50

大宅

繼續第二日行程
8:00~9:15 酒店自助餐
酒店早餐唔錯呀, 幾好味, 選擇也不少。
9:30 出發去聖淘沙 yeah yeah yeah
搭地鐵去到Harbour Front, 出閘位已經有指示方向去搭sentosa express, 要上幾層電梯的。 上到去如果已經有ez link card, 就行去閘口入閘搭車就可以了。 搭一個站去到waterfront站落車, 出閘後就有指示方向行去uss.

大宅

繼續。。。。
排隊入場好鬼耐, 我地11:00先入到場
11:00~17:00 USS玩左4個遊戲左右, 睇埋4D, 食就去左朱羅紀間餐廳, 用埋5蚊食卷(有3張)
17:15 暫時離開USS, 出閘口時記得同閘口職員講, 佢會給印仔係手, 可以同日再入場。 再入場時要再出示門票, 不要唔見。
17:30 搭express去beach station玩luge
18:00~19:00 玩luge, 唔係太多人,呢個時間唔曬, 都幾好。 luge好好玩, 我地買左10次combo, 每人玩左2次
19:15 玩完搭番express去 USS睇煙花
20:00睇煙花, 好短, 得5分幾鐘。 但都幾靚。
20:10 出番USS, 行去SENTOSA SEAFOOD REPUBLIC食海鮮餐。 好好味, 坐得好舒服。
21:30 食到超飽後沿路行番出去搭express再轉mrt回酒店了。

禁止訪問

回覆:新加玻開心HEA玩4天之旅遊記 (7/24~7/27)

男爵府

回覆 bobo200123 的帖子

我想請教一下用 KLOOK 去到入場時是否要 check passport ?

首頁

尾頁

跳至