自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我朋友今日收到一個月通知話last day係9月6日!佢已經做左三年

伯爵府

引用:我朋友今日收到一個月通知話last+day係9月6

原帖由 JUNE408 於 15-08-07 發表
我朋友今日收到一個月通知話last day係9月6日!佢已經做左三年
要睇合約點寫:
有D公司一個月,有D高層三個月。
如果未過試用期,又吾知點。

The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.

男爵府

回覆:一個月通知係咪唔洗補一個月薪金

間間公司都唔同架喎 最主要睇你入職簽果份約
我朋友未做夠一個月辭職 早7日通知都要賠7日耀糧

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 大廚勳章

係冇得補

間公司好鬼cheap

男爵府

引用:Quote:原帖由+JUNE408+於+15-08-07+發表我

原帖由 伊芙蓮 於 15-08-07 發表
係冇得補

間公司好鬼cheap
係呀!佢喊咁口

子爵府

親子王國15週年勳章

炒人唔想補錢,呢間公司遲早出事。

男爵府

引用:炒人唔想補錢,呢間公司遲早出事。

原帖由 Jessie688 於 15-08-07 發表
炒人唔想補錢,呢間公司遲早出事。
好過份

伯爵府

引用:我朋友今日收到一個月通知話last day係9月6

hea 做

大宅

睇合約

複式洋房

引用:Quote:原帖由 JUNE408 於 15-08-07 發表我

原帖由 bee918 於 15-08-07 發表
要睇合約點寫:
有D公司一個月,有D高層三個月。
如果未過試用期,又吾知點。
大部份未夠一個月即日通知,未過試用期或三個月七日通知,過左試用期就跟合約通知期,一至三個月

珍珠宮

引用:間間公司都唔同架喎 最主要睇你入職簽果份

原帖由 babyic 於 15-08-07 發表
間間公司都唔同架喎 最主要睇你入職簽果份約
我朋友未做夠一個月辭職 早7日通知都要賠7日耀糧
你朋友應該比公司呃,就算份合約寫到幾天花龍鳳,都唔可以抵觸勞工法例,做唔夠一個月,係可以即日通知辭職唔駛補水比公司架,相反公司都係即日炒員工唔駛補水比員工。

珍珠宮

一個月代通知金就無得比架喇。但應該有遣散費比返,提提你朋友問清楚勞工處

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

好少公司炒人會用1個月通知而唔比代通知金,因都怕員工玩野,樓主朋友公司好賤,咁咪同佢玩野hea做囉.... 叫你fd簽所有文件都要小心睇清楚,做左三年公司炒佢亦會有遣散費,僱主一定用mpf作抵消,叫佢自己計計數,唔明就問啦!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔駛補代通知金,如果裁員就補遣散費

別墅

想生BB熱投

份合約寫左離職通知期係1個月,咁公司1個月前通知你fire, 係唔會有補水既。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:好少公司炒人會用1個月通知而唔比代通知金

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-08-08 發表
好少公司炒人會用1個月通知而唔比代通知金,因都怕員工玩野,樓主朋友公司好賤,咁咪同佢玩野hea做囉.... ...
大把公司叫人坐一個月架,覺得白比係蝕。如果個位係replacement, 遣散費都冇得收

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:good_pig 的帖子

都未必冇,唔好信晒公司講,最好問勞工處

wcpcelia    發表於 15-8-8 20:21

水晶宮

我果時自己唔做,日日煲劇,仲大大聲睇,我同事話隨便,因為間公司太衰

男爵府

引用:Quote:原帖由 JUNE408 於 15-08-07 發表我

原帖由 20091 於 15-08-07 發表
hea 做
要佢封信就唔好亂黎

伯爵府

引用:Quote:原帖由 20091 於 15-08-07 發表hea

原帖由 119823620 於 15-08-08 發表
要佢封信就唔好亂黎
柑做法的公司,那封信也不會好的。
感恩的是,我所做的公司給我的信都超好。

首頁

尾頁

跳至