自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大女舊年中文2,今年補考中文成功,聯招派好後志願:城大,但完全唔知讀咩,是否關於電腦。因老公只係 engineer, 對呢科唔認識。另外,我女啱啱讀完一年HKU space 嘅high dip(account), 最近一次GPA攞到3.9x。如果城大係電腦就可能放棄degree, 繼續讀多年high dip, 以佢gpa有機會上返大學。請大家指教呢科係讀咩?幫幫忙!

侯爵府

DHA勳章

上城大網頁睇返內容啦

大宅

回覆:請教:城大呢科係讀咩

電子工程,包括埋學電腦

男爵府

引用:+本帖最後由+toyocat+於+15-8-10+11:33+編

原帖由 toyocat 於 15-08-10 發表

大女舊年中文2,今年補考中文成功,聯招派好後志願:城大dep ...
System eng 即 IT 啦,有management 可能加啲business 成份,都係睇睇prospectus 啦!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:大女舊年中文2,今年補考中文成功,聯招派

大女舊年中文2,今年補考中文成功,聯招派好後志願:城大dep ...
自己報名有冇睇讀乜?

侯爵府

heavybb 發表於 15-8-10 11:35
上城大網頁睇返內容啦
唔該晒,可能太後志願,個女冇留意,我叫佢再望下先。

珊瑚宮

toyocat 發表於 15-8-10 11:33
大女舊年中文2,今年補考中文成功,聯招派好後志願:城大dept. of system engineering and engineering man ...

中大呢科係香港始祖, 屬社會資訊信息系統統籌, 唔係傳統工程科, 同CIVIL/ MECHANICS/DOUBLE E 那些冇關係。

城大呢個都似行呢個方向。

出路你當佢係BUSINESS ADMIN/MANAGEMENT, 但有專業知識係行業流程運作上。

子爵府

引用:+本帖最後由+toyocat+於+15-8-10+11:33+編

寫program吧?

侯爵府

可能志願太後冇留意,佢而家返緊暑期工,冇再上網睇,會叫佢再check,唔該晒各位。

wcpcelia    發表於 15-8-10 16:13

版主

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 趣教勳章 畀面勳章 版主 環保接龍勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

大個女了,點解唔等佢自己去搵答案?佢問相關人士信息應更正確和專業呢!☺️

方方媽媽    發表於 15-8-10 16:06

男爵府

回覆:toyocat 的帖子

我都想知,我公司d妹妹仔都派左呢間,見佢地個個都放棄唔讀,問佢點解,佢話讀呢間等如浪費錢同時間。唔值得。

:-xhttp://hk.photos.yahoo.com/debby1292000 :oops: :oops: :oops: :oops:唔經唔覺我已經2歲啦........ :-) :-) :-)

珊瑚宮

toyocat 發表於 15-8-10 11:49
可能志願太後冇留意,佢而家返緊暑期工,冇再上網睇,會叫佢再check,唔該晒各位。 ...
除非佢自己唔清楚, , 否則不必去提佢。

你唔熟, 可以請佢講下。大個女了, 俾啲信心支持佢最重要。

男爵府

DEVILY 發表於 15-8-10 11:53
我都想知,我公司d妹妹仔都派左呢間,見佢地個個都放棄唔讀,問佢點解,佢話讀呢間等如浪費錢同時間。唔值 ...
因為係城大所以唔讀?

侯爵府

wonderlulu 發表於 15-8-10 11:48
中大呢科係香港始祖, 屬社會資訊信息系統統籌, 唔係傳統工程科, 同CIVIL/ MECHANICS/DOUBLE E 那些冇關係 ...
Thx! 純粹請教你個人諗法,呢科是否適合一個非常內向嘅女仔嗎?

子爵府

引用:Quote:DEVILY+發表於+15-8-10+11:53+我都想

原帖由 carpisam 於 15-08-10 發表
因為係城大所以唔讀?
城大也是好的選擇.

男爵府

toyocat 發表於 15-8-10 11:33
大女舊年中文2,今年補考中文成功,聯招派好後志願:城大dept. of system engineering and engineering man ...

即係外國 Industrial Engineering,只不過改名包裝下!外國好吃香,香港就... ...

珊瑚宮

toyocat 發表於 15-8-10 11:59
Thx! 純粹請教你個人諗法,呢科是否適合一個非常內向嘅女仔嗎?
有乜所謂呀, 個人內向, 唔等於工作效率低。

做事識把握重點最重要, 呢樣反而要靠個人有咁上下"專注",

個性太8、太熱情, 反而常常欠耐心認真看透事物。

我都有幸搞過超巨型PROJECT, 上邊班頭馬, 鐘意出去SOCIAL嘅一兩個就夠, 但幕後班勁人, 好多專才係宅男女。

禁止訪問

引用:Quote:toyocat 發表於 15-8-10 11:33 大女

大宅

回覆:請教:城大呢科係讀咩

我哥同阿嫂都係外國讀呢科既master degree.. 開頭喺bank 做IT project management.. 後來有機會咪轉去前缐做quant analyst 之后咪做fund manager

男爵府

回覆:carpisam 的帖子

係呀,唔知點解,

:-xhttp://hk.photos.yahoo.com/debby1292000 :oops: :oops: :oops: :oops:唔經唔覺我已經2歲啦........ :-) :-) :-)

首頁

尾頁

跳至