在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

真係好唔開心,成日俾上司話準時收工,outstanding既野唔做埋去先走,講真,唔係單單case都可以咁順利即日完成哂架!
我ot時你又睇唔睇到,又唔見你講....
唉....真係好灰...對呢間公司由滿懷希望就做到無哂目標,什至想辭職.....唔知係咪間間公司都係咁架呢!

水晶宮

冇理由做完嘢仲要坐係度坐多半個鐘先走,我會照走

Yuacc    發表於 15-9-3 13:56
wcpcelia    發表於 15-9-1 11:38

複式洋房

引用:冇理由做完嘢仲要坐係度坐多半個鐘先走,我

原帖由 dinosaurmum 於 15-08-31 發表
咪係,我唔會咁on居囉!
但如果佢地俾說話你聽,你會點呀?
無論佢地面色有幾差係咪都唔會理,照走?

大宅

回覆:準時收工也是罪嗎????

一定會澄清自己有效率,如果日日啲野白趕到OT先完成,一定係schedule出左問題。仲想講埋心入面嗰句:即係老細你time management有問題。

Yuacc    發表於 15-9-3 13:56

大宅

做事冇效率既人先OT,工作分配有問題先OT。每日工作完成即走,我從來不會超過十分鐘,老闆目送我走至今也冇話過我半句,做好自己野唔會給大家添麻煩,大方走人,有本事炒你囉。

Yuacc    發表於 15-9-3 13:57

象牙宮

Cissy1215 發表於 15-8-31 18:04
真係好唔開心,成日俾上司話準時收工,outstanding既野唔做埋去先走,講真,唔係單單case都可以咁順利即日 ...

HK 公司文化....
有效率, 不能準時放工.
好多人, 會在你背后.

內地, 台灣, ......準時放工, 好正常.

Takailion    發表於 15-8-31 22:37
good_pig    發表於 15-8-31 22:28
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

dinosaurmum 發表於 15-8-31 18:18

初時... 無法要跟大隊的. 拖時間...
過了 probation 工作穩了, 才能準時.
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

象牙宮

tinklewqt 發表於 15-8-31 18:41
做事冇效率既人先OT,工作分配有問題先OT。每日工作完成即走,我從來不會超過十分鐘,老闆目送我走至今也冇 ...

無能力... 冇效率, 無法為公司賺錢. 給 公司添麻煩.
難道公司會有感情地, 留低我么... 早就 kick me out.

理性討論交流者。

複式洋房

回覆:Cissy1215 的帖子

我都無一日準時
晚晚最少7點,7點幾甚至乎8點幾

wcpcelia    發表於 15-9-1 11:38

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

如果真係做晒嘢,點解唔可以準時走?

禁止訪問

引用:真係好唔開心,成日俾上司話準時收工,outs

公爵府

回覆:Cissy1215 的帖子

咁夠鐘唔走呀,真係有問題

大宅

引用:Quote:tinklewqt+發表於+15-8-31+18:41+做

原帖由 333s 於 15-08-31 發表
無能力... 冇效率, 無法為公司賺錢. 給 公司添麻煩.
難道公司會有感情地, 留低我么... 早就 kick me out ...
準時走唔代表冇能力,亦唔代表冇效率冇為公司賺錢,我唔鐘意風氣唔好的公司,會選擇性搵工。

good_pig    發表於 15-8-31 22:29

複式洋房

引用:Quote:原帖由+Cissy1215+於+15-08-31+發表

原帖由 Feifeiyueyue 於 15-08-31 發表
我都係
你上司係點對你呀?

複式洋房

引用:Quote:原帖由+333s+於+15-08-31+發表無能力

原帖由 tinklewqt 於 15-08-31 發表
準時走唔代表冇能力,亦唔代表冇效率冇為公司賺錢,我唔鐘意風氣唔好的公司,會選擇性搵工。

...
我都好憎,有d同事做壞個頭!
因公司ot有錢,明明唔忙都R到夠鐘先走

珍珠宮

2018復活節勳章

我吾理甘多,夠鐘走人!永遠冇話做得哂!!

Yuacc    發表於 15-9-3 13:58

複式洋房

引用:咁夠鐘唔走呀,真係有問題

原帖由 hoganbaby 於 15-08-31 發表
咁夠鐘唔走呀,真係有問題
佢會話你一收工就好似趕住返屋企咁
我心諗,你唔掛住屋企係你既事,我仲有頭家架,小朋友最緊要!

複式洋房

引用:做事冇效率既人先OT,工作分配有問題先OT。

原帖由 tinklewqt 於 15-08-31 發表
做事冇效率既人先OT,工作分配有問題先OT。每日工作完成即走,我從來不會超過十分鐘,老闆目送我走至今也冇 ...
好羨慕你可以咁光明正大,唔駛怕呢樣果樣,走都走得光明d....雖然我都唔理照走,但每日都係唔開心咁走....唉...真係唔知可以點!

禁止訪問

引用:Quote:原帖由+Feifeiyueyue+於+15-08-31+發

複式洋房

引用:我吾理甘多,夠鐘走人!永遠冇話做得哂!!

原帖由 pakhop 於 15-08-31 發表
我吾理甘多,夠鐘走人!永遠冇話做得哂!!
係呀!我都係咁諗!但永遠都會有說話聽,有時你做錯野就會留難你...同佢講拜拜都唔多俾反應你先乞人憎

首頁

尾頁

跳至