樓市動向

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

買新樓或舊樓是否可做九成按揭,
如是,怎樣做到九成按揭,
例如:如果買舊樓350萬,我應該攞幾多做首期

大宅

引用:買新樓或舊樓是否可做九成按揭,如是,怎樣

原帖由 ppppqqqq 於 15-09-05 發表
如果批到九成﹐你350萬樓﹐首期就要35萬。

最好俾料銀行睇左確實左你夠資格借九成先﹐因在咁多新條例下﹐要借足九成都唔係咁易。

複式洋房

回覆:happyfamilyday 的帖子

例如,怎樣先叫夠資格

子爵府

回覆:新手急問:新樓或舊樓是否可做九成按揭

其中一樣好似係要首次置業

伯爵府

引用:買新樓或舊樓是否可做九成按揭,如是,怎樣

一定要問銀行,唔係全部舊樓都可以按九成,要睇好多嘢

禁止訪問

複式洋房

回覆:bigso 的帖子

謝謝,但我老公每月人工差唔多2萬,咁可以嗎

男爵府

引用:謝謝,但我老公每月人工差唔多2萬,咁可以

不可以,除非樓價200萬以下。

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:謝謝,但我老公每月人工差唔多2萬,咁可以

應該過唔到壓測吧

大宅

引用:回覆 ppppqqqq 的帖子我作為一個專業的按揭

原帖由 bigso 於 15-09-05 發表
回覆 ppppqqqq 的帖子

我作為一個專業的按揭研究生,可以回答你呢個問題~舊樓借9成無難度。
請問如果收入唔穩定,例如地盤咁又借唔借到呢?本身住緊公屋

大宅

引用:回覆+ppppqqqq+的帖子我作為一個專業的按揭

原帖由 bigso 於 15-09-05 發表

我作為一個專業的按揭研究生,可以回答你呢個問題~舊樓借9成無難度。
我c6沒有物業,我跟前夫有層居屋,已轉了我名
請問:如果我c6買樓,佢可以做到首置,但人工唔多,約$15000左右,如果我做佢擔保,我約$12000左右,層居屋已供完,咁可以買到幾多錢樓呢?唔該.

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

大宅

引用:Quote:kokogo+發表於+15-9-6+17:33+我c6沒

原帖由 bigso 於 15-09-06 發表
因為你手上有物業的話,同樣借唔到9成,最多8成,15K + 12K = 27K。你借8成的話,壓力測試又有不同,可以做 ...
如果淨係用我c6個名得嗎?我只做擔保

禁止訪問

大宅

引用:可以,但最多只可以借你先生的100倍月薪,

可以,但最多只可以借你先生的100倍月薪,甘等於120萬,最多可以買133萬既樓。市場上邊有呢D盤添呢。

甘師 ...
我未補地價

男爵府

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bigso 發表於 15-9-5 17:14

唔好意思, 對於置業我完全係零知識, 甚至無常識
嚮度睇有JM提過買樓for出租只可以按6成嗎?
請問我可以嚮邊度睇多啲資料呢?

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:回覆 晞mama 的帖子如果是不穩定收入的話,

回覆 晞mama 的帖子

如果是不穩定收入的話,根本直接不接受申請,所以無辦法。必須要用其他方法去做。
我係香港無薪金收入,只有租金收入,但這些物業不是我名下,可以去借錢嗎?

首頁

尾頁

跳至