跳至

首頁

尾頁

男爵府

各位12月的媽媽, 妳們會怎樣決定在政府or私家醫院生寶寶?

下星期就要到法國交按金, 仲未決定到?其實金錢對我們來說不是問題,我只擔心寶寶跟媽媽(自己)怎樣才可得到最大的照顧!

朋友說要私家醫院好,因為老公可以陪自己的時間多些,尤其是在等生bb的時候,有老公陪住會好d,冇o甘驚!

但政府醫院又有什麼好處...除了平之外?
各位媽媽不如俾d意見,謝謝。

大宅

如果金錢唔係問題,當然係私家生好d.我前兩胎係政府生,都有d唔愉快ge經歷.
原文章由 Kobaby 於 08-7-7 01:38 發表
各位12月的媽媽, 妳們會怎樣決定在政府or私家醫院生寶寶?

下星期就要到法國交按金, 仲未決定到?其實金錢對我們來說不是問題,我只擔心寶寶跟媽媽(自己)怎樣才可得到最大的照顧!

朋友說要私家醫院好,因為老公可以陪 ...

別墅

平當然係政府最大的好處啦。

男爵府

原文章由 wkwok01 於 08-7-7 10:12 發表
如果金錢唔係問題,當然係私家生好d.我前兩胎係政府生,都有d唔愉快ge經歷.

wkwok01, 妳介唔意分享下有什麼唔愉快ge經歷,謝謝?

大宅

Kobaby,

Another major difference between c+ and gov't hospital is to save the 臍血...in GH, you can only save it by red cross while you don't have the ownership...but in C+H, you can save it with the company you like with the ownership...

Therefore if "金錢對u guys 來說不是問題" then I will prefer go to C+......except the doctor say the baby really has some serious problem....

大宅

當然視乎自己經濟能力. 呢個係key point. 有能力. 當然係c+好啦.
大眼bb哈士奇

大宅

亨媽上一胎係九龍法國生亨仔既 , 自己個主診e生同e院d人好熟絡 , 麻醉師 & d姑娘都ok .
不過真係超多人生bb , 好多國內太太 , 有d嘈 .
探病時間好長 , 家人可全日陪住你 及 接濟你一日3餐 .
想睇bb都好方便 , 係bb房窗外舉牌就ok , 但要抱bb只可以媽媽在每日早/晚餵奶時才可掂bb .
如果想報名餵bb要早d學定 , bb房d姑娘有d惡 (可能係d國內太太唔聽話) , 到時可能手忙腳亂 .
亨媽住3人房都係 $28000 出院 , 價錢ok .

不過亨媽想講 , 法國e院 (c+)唔一定可以讓寶寶跟媽媽(自己)可得到最大的照顧的 , 因亨媽自己既主診e生唔係註院既 , 有咩問題問d姑娘會叫亨媽問返自己e生 , 而e生只會一日嚟睇亨媽一次 , 每次10分鐘左右 , 就好似乜都要自己照顧自己咁 .
亨媽今胎會係仁安 , d friend 話 service 好好喎 .

[ 本文章最後由 亨仔媽咪 於 08-7-7 19:48 編輯 ]
http://hk.myblog.yahoo.com/chanaggie/
有空請來逛逛喔 !

大宅

我覺得政府私家係"生bb"個過程入面,正常o黎講唔會有太大分別

主要都係service 問題
睇下你自己想要d乜,如果你想老公可以陪過夜、要醫院provide 埋燉品、想自己揀時間開刀呀 揀房呀.....等等,咁就私家la
如果你覺得都只係前後4-5日,無乜所謂的話;咁政府都唔會差,而且 touch wood 有乜 complication 佢地會support 得好少少 咁

當然政府就係你無得request 野,咁都啱o既。咁多媽咪生,fulfill得一個,個個都request 人地仲洗收工咩~~ 係咪...hehe

所以如果錢唔係問題,身體又無咩indication會有complication.....揀私家好dd

洋房

我上一胎喺伊記, 嗰度啲姑娘都好nice, 不過喺政府生你預咗阿b一出世就跟住你, 就算第一日喺你超累的時候, 佢哋都會要你自己餵奶囉, 半夜你唔想起身的時候, 佢哋都會全世界著燈, 就算你阿b唔喊, 你都被迫要餵佢囉, 尤其是食奶粉或需要奶粉補奶的話, 就更加要跟醫院時間囉, 如果唔係, 阿b就會miss咗一餐奶喇! 到唔係食奶時候你想要奶就難喇!

不過, 住私家就真係要預鬆動啲啲錢, 我朋友原本預4萬蚊(順產)落樓, 結果阿b有少少事, 要住成7日, 順產都要7萬先落得樓囉, 所以要有心理準備囉!

大宅

7萬幾蚊!除返奶粉錢可以食到個仔8歲了!
我就寧願留返D錢俾個仔做教育基金了。

大宅

我第一胎生完等左3粒鐘,先有醫生同我縫傷口.
第二胎個b出緊黎,姑娘重唔信問我有冇咁快,到佢地見到阿b個頭嚇到即刻推我入產房,重叫我忍住唔我生等老公黎陪產,我反問佢:”點忍呀?”結果我老公自己開車到醫院10分鐘,趕唔切睇阿b出世.
原文章由 Kobaby 於 08-7-7 12:27 發表

wkwok01, 妳介唔意分享下有什麼唔愉快ge經歷,謝謝?

別墅

睛靈勳章

原文章由 LYching 於 08-7-7 23:57 發表
我上一胎喺伊記, 嗰度啲姑娘都好nice, 不過喺政府生你預咗阿b一出世就跟住你, 就算第一日喺你超累的時候, 佢哋都會要你自己餵奶囉, 半夜你唔想起身的時候, 佢哋都會全世界著燈, 就算你阿b唔喊, 你都被迫要餵佢囉, 尤 ...

我上一胎都係QE生,好同意你咁講,D姑娘同阿嬸其實大部份都好NICE.不過自己照顧番個B就真係好辛苦.但係其實自己照顧都好 ,我本來係新手媽咪,咩都唔識,但O係醫院自己落手落腳做,唔掂就跟D姑娘阿嬸學吓野,出院時自己照顧阿B都好有信心了.我上胎無請陪月工人,若果唔係在醫院裏學吓野,出到院都唔知點算.

仲有若果諗住餵母乳,自己照顧番餵都餵得方便D,但要有心理準備開頭未上奶,阿B會成日食唔飽 ,姑娘又唔想你餵太多奶粉,佢放O係你身邊成日喊都好煩嫁!

我覺得若果諗住開刀,私家生搵個有口碑的醫生,一般手勢好D,幾萬蚊都值嫁.同理開刀條數容易D預.

但若諗住順產 ,但到頭來有問題要開刀或做無痛, O係私家生條數又另加了.

我上次38WKS,39WKS都見紅入院以為生得,但後來無事出番院,41WKS入院做無痛自己生,o係QE三次住院加埋都唔駛一千蚊,若果我住私家真係唔知要幾錢了? 

大宅

原文章由 wkwok01 於 08-7-8 12:14 發表
第二胎個b出緊黎,姑娘重唔信問我有冇咁快,到佢地見到阿b個頭嚇到即刻推我入產房,重叫我忍住唔我生等老公黎陪產,我反問佢:”點忍呀?”結果我老公自己開車到醫院10分鐘,趕 ...

個姑娘都幾離譜喎...

大宅

我係考慮以下2點而已:
1.
夠平!
2.
都係住3-4,點樣唔好都捱到

大宅

我揀左去私家生,因為剛有左時入左威記,遇上好幾位實習醫生,差點被誤診為宮外孕.... 可能有陰影,一出院我同老公都決定去C+生...至少可以由你揀返邊個醫生同你接生,C+醫生一直由產檢開始FOLLOW,安心好多....
我朋友上月在廣華生,又是超年青的醫生接生,由順產變急救開刀(這個唔關醫生事),開刀時竟然割親B女的耳仔.....而家有"那"啦....為左自己安心我一定係去C+生....

禁止訪問

大宅

同意 nanaau 既講法 .
亨媽睇開個e生係油麻地 , 由開始睇到生 , 接生都係佢 , 係會安心d .
亨媽有個朋友係公立生 , 當時留血不止 , 成班實習醫生企晒係度睇住佢下面指指點點研究 .
不過亨媽上一胎6wk時有血 , 就急住去仁安檢查 , 個女e生一照就話個胎無心跳仲叫姑娘安排手術 , 亨媽即時喊晒話無可能 , 再要求個e生照清楚d , 之後個e生再照又話有心跳 , 亨媽嬲到震呀 ! 差d無咗個小生命 . 跟住個姑娘仲要同亨媽講 , 個女e生只接開刀 , 唔接順產 , 亨媽覺得個e生淨係掛住搵$$$$ .
http://hk.myblog.yahoo.com/chanaggie/
有空請來逛逛喔 !

民房

我覺得私家最大的好處係可以由你熟悉既醫生(一向幫你做產檢的醫生)接生,佢到你的情況會較清楚,不過我的朋友話:若是較複雜的情況會係政府好D,因為情況複雜會由較資深醫生負責.

男爵府

原文章由 亨仔媽咪 於 08-7-8 21:43 發表
同意 nanaau 既講法 .
亨媽睇開個e生係油麻地 , 由開始睇到生 , 接生都係佢 , 係會安心d .
亨媽有個朋友係公立生 , 當時留血不止 , 成班實習醫生企晒係度睇住佢下面指指點點研究 .
不過亨媽上一胎6wk時有血 , 就急住 ...

亨媽,
仁安邊個女e生o甘得人驚, 佢都好不負責任。我有個朋友, 原本想順產, 點知努力了幾小時也不成功。e生就不斷遊說佢開刀....最後太痛開刀生bb。朋友說e生唔知係咪趕下場,快快手完成。
但私家e院就唔可以隨便抱bb, 只可以媽媽在每日早/晚餵奶時才可掂bb ...o甘個bb咪好孤獨, 好可憐.....
我問過朋友e生, 佢話政府e院好多時都係助產士接生, 個個都好熟手。只係開刀才會找e生接生, 仲可能係新e生接生!!!

象牙宮

2024年龍年勳章

when i read your post, i can feel your pain...

my 1st one, c+, 順產. i went to the hospital in the morning around 10:30am, delivered the baby around 1:40pm. 自己個主診e生同e院d人好熟絡 , 麻醉師 & d姑娘都nice.

since my doctor suggests mami 順產, so i can breastfeed the baby immediately.

i will go to the same doctor and same hospital this time.

原文章由 wkwok01 於 08-7-8 12:14 發表
第二胎個b出緊黎,姑娘重唔信問我有冇咁快,到佢地見到阿b個頭嚇到即刻推我入產房,重叫我忍住唔我生等老公黎陪產,我反問佢:”點忍呀?”結果我老公自己開車到醫院10分鐘,趕 ...

首頁

尾頁

跳至