母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

聽其他mami 講話食人奶既bb d 便便會比較稀同"san", 要配用反d 母乳專用既尿片, 如果唔係就好易漏晒出嚟. 係咪真架??

用mother-ease 既organic 片片係咪真係會好d 呢?

男爵府

原文章由 jonan212 於 08-7-7 17:23 發表
聽其他mami 講話食人奶既bb d 便便會比較稀同"san", 要配用反d 母乳專用既尿片, 如果唔係就好易漏晒出嚟. 係咪真架??

用mother-ease 既organic 片片係咪真係會好d 呢? ...

人奶的便便的稀啲,但未聽過母乳專用尿片.但當然布片是較為便宜,減少尿布疹和環保的.我個囡自八個月大轉用布尿片,平均每月為港幣2XX.點都平過用紙尿片.初時每天一用到五條片就洗,我都係買咗十條主要吸濕的.包住防漏的膠前後買咗五條,不是每次換片都要換.係出街時要用膠袋包住濕片輪盡啲.但真係好環保.
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

母乳專用既尿片係咪指 p 牌既母乳寶寶系列??

我覺得呃錢.. bb 一開大就即刻換片, 冇乜野可用佢既網狀表層咁耐. 個網狀表層可能用 bb 小便後真係有透氣係作用, 但用一般尿片和勤力換的話, 就冇問題. 我個 bb 乜野牌子既尿片都好, 換既次數係一樣, 唔會因為有網面而換得少左.

民房

母乳寶寶尿片 絕對係唔好用 :;pppp: 我個b一個月大時用過 佢會漏屎 同埋佢嘅吸力都唔係咁好 因為bb去完都仲有好多水份係片面

男爵府

其實,我覺得最重要係:
1)腰位要有彈性,防止bit上背脊。
2)大脾位的彈性防漏位亦要不鬆不緊,防止側漏。
3)換片片時,一定要check以止兩個位。

大宅

母乳寶寶--一個字,"好"!
吸便便吸得好快,吸剩d渣,唔會漏,
其他片不過不失,
只係huggies試過漏,一次背脊位,一位大脾位,漏到d衫、毛巾都有屎。
漏背脊位果次仲要係埋身食緊人奶,好彩有毛巾包住佢,如果唔係我一身都係,但都好呢hei。

但等bb3,4個week大先用好d,
因頭1,2week bb好少屎,唔咩片都唔會點漏屎。

[ 本文章最後由 winwinlam 於 08-7-8 10:17 編輯 ]

男爵府

同意母乳寶寶係好好用,bb的便便真係吸得好快,大部份大大的水份都吸晒,bb pet pet 比較乾爽,相對用少d濕紙巾清潔屁股仔,但係價錢就貴很多,初生bb成日有大大,好唔化算,所以用了朋友送來的數包後,都係用返普通的片片,反正bb一大大完就要馬上換,但係清潔時好明顯要用多數張濕紙巾

原文章由 winwinlam 於 08-7-8 10:16 發表
其他片不過不失,
只係huggies試過漏,一次背脊位,一位大脾位,漏到d衫、毛巾都有屎。
漏背脊位果次仲要係埋身食緊人奶,好彩有毛巾包住佢,如果唔係我一身都係,但都好呢hei。 ...

大宅

o個時有人送左兩包,
o米照用羅,
基本上除左個 "浪位" 大d之外,
都一樣係……漏屎既,
漏既次數同普通片 差唔多

大宅

商人既生意頭腦姐 . 咁即係有市場,越來越人餵人奶啦
[url=http://lilypie.com][img]http://lilypie.com/pic/080130/QHJc.jpg[/img

複式洋房

回覆 #1 Jojolaw99 的文章

嘩...依家D嘢真係日新越異呀!
離開咗母乳界年半真係追唔上。
我覺得隻隻牌子嘅尿片都差唔多,有時好睇你包得好唔好、呀B係咪太大動作…
母乳尿片呢家嘢,都係噱頭呢啫
我的小寶寶享用媽媽奶至3歲,好懷念餵奶的日子啊!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Never heard of that even though in USA here. Actually, the poo of baby in the first 2-3 months is really watery and it's almost impossible to prevent leakage at that stage. We have to change the diaper after the babies poo anyway. It's no reason to leave the babies with soil diapers because of the so called special diaper for breastfeeding babies. When baby grows older, the leakage problem would not be that bad, particularly after the baby is able to sit with support. My babies have tried several brands and types of diapers and I did not notice big difference. More important things for choice of diaper include: -
1) Fit size - not too small to wrap the butt
2) Material - not to be irritating to the skin
3) Price - any promotion
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

我對b都係用母 乳寶寶我個人就覺得幾好,唔會漏,好爽!

原文章由 winwinlam 於 08-7-8 10:16 發表
其他片不過不失,
漏背脊位果次仲要係埋身食緊人奶,好彩有毛巾包住佢,如果唔係我一身都係,但都好呢hei。 ...

禁止訪問

醒目開學勳章

男爵府

育兒性格勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我用過三包試用裝都係有相同結果都係脾la漏屎!! 或者係我包得衰掛!!

原文章由 horriblefai 於 08-7-8 16:57 發表
o個時有人送左兩包,
o米照用羅,
基本上除左個 "浪位" 大d之外,
都一樣係……漏屎既,
漏既次數同普通片 差唔多

侯爵府

醒目開學勳章

我而家用緊pamxxx普通個隻片片,阿女次次大大都差唔多炸到上頸,好煩,次次都要換晒d衫,但因為人地送左好多片俾我,仲有排用,唉!

別墅

吓! 炸到上頸 你唔好嚇死我喎!

大宅

原文章由 mamibbchu 於 08-7-11 11:05 發表
我而家用緊pamxxx普通個隻片片,阿女次次大大都差唔多炸到上頸,好煩,次次都要換晒d衫,但因為人地送左好多片俾我,仲有排用,唉!

我隻臭豬未食固體食物之前都係咁,d ng ng水水咁,成日都咇到個背脊都係:;pppp:

用過既尿片有unicharm、大王、huggiesfittinepiapampers、同噓噓樂,情況比較好d既係大王、huggies、同噓噓樂,不過都係成日要換衫

果時(啱啱過咗既冬天)好凍,成日都要同亞b換晒d衫,後來驚冷親佢,我地就用一條大人既面巾,包住佢既肚仔(片頭位置)d ng ng就算咇出黎都係整到條毛巾,唔使除晒d衫仔換衫

而家食咗固體食物就痾一pat patd毛巾就無用lu

講返母乳尿片,我隻b無用過,不過我同事個仔就用過,我同事話佢個仔(新年時出世)用完起粒粒,佢唔建議我另一個同事(今年9月生)用~~

別墅

但係有冇人用過嗰隻organic片呢? 好似話係兒科醫生介紹用ge wor!

大宅

原文章由 jonan212 於 08-7-11 17:26 發表
但係有冇人用過嗰隻organic片呢? 好似話係兒科醫生介紹用ge wor!

我就係因為醫生介紹所以轉咗用mother-ease 個隻organic 片. 開頭都驚唔識用. 不過個website 講得都幾詳細, 同埋可以連埋格尿墊一齊用, 比我想像中容易搞! so far 未試過漏.

大宅

原文章由 jonan212 於 08-7-11 17:26 發表 但係有冇人用過嗰隻organic片呢? 好似話係兒科醫生介紹用ge wor!
我就係因為醫生介紹所以轉咗用mother-ease 個隻organic 片. 開頭都驚唔識用. 不過個website 講得都幾詳細, 同埋可以連埋格尿墊一齊用, 比我想像中容易搞! so far 未試過漏.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊