婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

話說呢幾日,我一鬧個仔,阿仔竟然駁咀,叫我唔好咁大聲,琴日終於忍唔住問阿仔,宜家邊個教你駁咀架,我話你唔乖,好聲好氣同你講3,4次都唔聽,我大聲少少都唔得?阿仔話唔得,我話你仲駁咀,邊個教你架?佢竟然答我係嫲嫲!之後我都解釋番俾阿仔聽,係因為佢唔乖,大人先會鬧佢,做小朋友要聽話,唔可以駁咀!仲同佢講番,如果嫲嫲再咁同你講,你要講no no!
原本都諗住算數唔同c6講,點知今日c6放假,一家三口出街食個lunch,阿仔坐唔定,琴高琴低,仲差d一手抓落碗熱湯度,c6即刻喝住阿仔,阿仔即刻又話唔好咁大聲!c6當堂呆左,之後解釋完俾阿仔聽之後,就問我邊個教佢咁講野?我答咪就係你阿媽囉!c6問我點解咁講,我將上述既事一五一十話番俾佢聽!c6既反應係搖頭嘆息!
其實我好明白教仔既責任,係我地兩公婆度,如果做嫲嫲既,覺得我地係大聲既,大可以同我地講,而唔係教個細咁駁咀囉!我真心覺得你冇資格做人阿嫲!
到左夜晚,番到屋企,阿仔想經阿嫲身邊行過我度,99竟然申手欄佢,阿仔二話不說一口咬落嫲嫲度,99唔鬧佢,仲係度笑,我同c6即刻同阿仔訓話,99竟然係呢個時候同阿仔講,「咬你阿媽」
我真係當場呆左係度,好在c6係度聽到哂,佢阿媽點對我!c6即刻叫停阿仔,同佢講唔可以,任何人都唔可以咬!
之後等阿仔訓左,c6就開聲鬧番佢阿媽,話佢唔幫手教仔唔緊要,但唔該唔好教壞佢,咁大個人都唯老不尊既,好教唔教,教個仔咬自己個阿媽?!

大宅

BK Milk勳章

回覆:YingYing622 的帖子

你c6在場佢都咁

Jolin_Yuen    發表於 15-9-23 13:11

珍珠宮

回覆:99你係咪衰成咁丫?!

點解d99 個個copy出黎咁架
小朋友做錯講野無禮貌 我隻99都係笑笑口

真想打鑊佢

別墅

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投

呵呵, 同你C6講番相同說話嘛: 咬你阿媽

Jolin_Yuen    發表於 15-9-23 13:11
janicema15    發表於 15-9-23 10:38
IamTvbuddy    發表於 15-9-23 10:14

侯爵府

我的育兒心得勳章

伯爵府

熱血勳章

引用:話說呢幾日,我一鬧個仔,阿仔竟然駁咀,叫

原帖由 YingYing622 於 15-09-23 發表
話說呢幾日,我一鬧個仔,阿仔竟然駁咀,叫我唔好咁大聲,琴日終於忍唔住問阿仔,宜家邊個教你駁咀架,我話 ...
佢當你個仔係狗
真係痴ga

大宅

你個仔對住你99對得多,仲難教呀!唔識分是非黑白,對和錯就大獲!要睇緊d啦

民房

好在你老公叻叻

禁止訪問

男爵府

子爵府

我99都講過類似説話,事情係我中意食辣野,咁阿女想試,我話唔得,阿99就話係丫!吾好食丫!由得辣死媽媽,阿b吾食得

大宅

唉,因為屋企野要自己一腳踢,咩都要自己做哂,(99係咩都唔會做既人,連開機洗衫都唔會的,就算洗好哂出黎,都唔會話幫手掠既人,真係一日24小時都唔夠用)阿仔又唔肯自己一個玩喎,一見99就捉住佢,要99陪佢玩,我都預左99會教阿仔一d唔好既野俾佢,所以每日獨處既時間,我都會同佢傾計!

大宅

回覆:ky0416 的帖子

佢冇出聲,一味傻笑,c6就話你宜家唔好笑丫,我同你講緊認真

大宅

好多99都係口賤

侯爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我細仔比較細所以有時俾大你烚時會打番大佬...99教大仔下次打番細佬....

男爵府

呀仔識得駁咀即係都唔細啦, 你地而家唔搬仲等幾時?? 係咪99 daytime幫你湊仔你兩公婆番工? 如果係ge話...你要有心理準備預左呀仔會比99縱壞

大宅

回覆:kisani 的帖子

阿仔兩歲半都未夠,我係ftm,唔駛99湊,佢亦冇湊過,99只係0係阿仔冇人陪既時候,俾阿仔捉左去陪佢玩既姐,阿仔一見我做哂野,阿仔都會即刻捉我同佢玩,唔要嫲嫲,層樓又係c6,我地冇可能搬走!

大宅

我99好中意搶B抱, 仲教我囡第時大個左蝦媽咪
雖然我囡仲細未識理解佢講乜, 但佢喺我面前都咁講,
我真係好嬲
原本諗住叫99幫手湊B, 我即刻打消呢個念頭!

大宅

same same

大宅

真心唔明點解D 99係要踩低個孫個阿媽,難道佢地冇諗過,他朝有一日會俾個孫踢爆,同埋個孫會用相同態度對自己

首頁

尾頁

跳至